Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 10 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

3 dagelijkse tips voor een blijvend gezonde relatie (volgens deze experts)

Een blijvend gezonde relatie: wie wil dat nou niet? Ondanks dat menig Disney- en Hollywood film ons doet geloven dat er een ‘happily ever after‘ bestaat nadat je de prins(es) van je dromen hebt ontmoet, blijkt de realiteit toch behoorlijk anders. Sleur, onzekerheid, jaloezie en een lagere seksdrive dan je lief is, zorgen op den duur voor onstuimigheid in je relatie. Met deze drie dagelijkse acties zorg je er gelukkig voor dat je relatie gezond blijft, óók op de lange termijn.

Garanties in de liefde heb je nooit, ook niet als je elkaar nog zo vaak trouw belooft. Er is wél een grote kans dat je iets waardevols opsteekt van deze simpele, maar cruciale relatietips van John en Julie Gottman, de wereldbekende auteurs van The Love Prescription en tevens de oprichters van The Gottman Institute. Wat zeggen deze twee psychologen gespecialiseerd in relaties over de dagelijkse acties je kunt ondernemen om jullie liefdesrelatie te versterken?

Dagelijkse dingen om je relatie gezond te houden

Volgens de twee experts die inmiddels tientallen jaren onderzoek doen naar psychologie van de liefde, kun je met de onderstaande acties een essentieel groot verschil maken in je relatie op de lange termijn.

#1. Hoe reageer jij op je partner?

Hoe je tegen elkaar praat is belangrijk in een gezonde relatie. Dat klinkt misschien wat voor de hand liggend, maar toch is dat niet altijd meer zo vanzelfsprekend in een lange relatie. Volgens de Gotmanns is het belangrijk om op zoek te blijven gaan naar elkaar, naar aanraking, naar genegenheid en een oprecht gesprek te blijven beginnen. Elke dag weer.

De twee onderzochten verschillende stellen 24 uur lang en concludeerden dat mensen altijd op zoek waren naar verbinding. “Hoe jij daar als partner op reageert, is cruciaal”, menen de Gottmans. Waarom? Ze zagen dat van de echtparen die na zeven jaar huwelijk weer gingen scheiden, slechts 33 procent van de tijd op de poging tot verbinding van hun partner reageerden. “Die kleine momenten zijn dus heel krachtig,” vertelt John.

#2. Geef een complimentje

Ook deze tip lijkt simpel en oh-zo voor de hand liggend, maar wordt maar al te vaak vergeten in een lange relatie. Op den duur lijken we elkaar voor lief te nemen, elkaars aanwezigheid, liefde, tijd en energie. Zo zonde, want liefde moet gevoed worden om een relatie te laten slagen op lange termijn, óók als de verliefde fase voorbij is. Een van de manieren om dagelijks bij te dragen aan een gezonde en gelukkige relatie is simpelweg om je geliefde een complimentje te geven.

Ondanks dat we soms het gevoel hebben dat we in een liefdevolle, veilige relatie geen bevestiging meer nodig hebben van een partner, is dat zeker wél het geval. Ook op de lange termijn wil je je immers gezien, geliefd en gewild blijven voelen. Anders is de lust er voor je het weet vanaf. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat echtparen met een ongelukkig huwelijk het aantal positieve interacties in hun huwelijk onderschatten met wel vijftig (!) procent.

# 3. Aanraking

Last but not least: fysieke aanraking. Volgens de Gottmans is fysieke aanraking essentieel voor blijvend gezonde relaties. Oók als aanraking misschien niet jouw liefdestaal is. Dat hoeft heus niet te betekenen dat je in het openbaar elkaar elke keer fysiek moet aanraken, maar wel dat aanraking een belangrijk onderdeel is van de verbinding in een gezonde liefdesrelatie. “Sterker nog: aanraking is net zo essentieel voor ons als voedsel, water en lichaamsbeweging”, vertelt Julie Gottman aan MindBodyGreen.

Ga maar eens na: mensen zijn uiteindelijk sociale wezens en we zijn van elkaar afhankelijk om te kunnen overleven. Het is een behoefte die afstamt uit de oertijd en die ons nog steeds helpt bij het overleven: huidaanraking. Het is dan ook niet voor niets dat extreme eenzaamheid in dit wetenschappelijke artikel wordt gelinkt aan een groter risico op vroegtijdig overlijden…

Met aanraking wordt overigens niet per se sensualiteit of seks bedoeld, maar het kan gaan om een arm om iemand heen slaan, een hand vast houden, een knuffel geven of een aai over de bol. Wat het ook is, elkaar aanraken, is essentieel voor een blijvend gezonde relatie.

Je relatie blijvend gezond houden, blijkt dus geen hogere wiskunde te zijn, maar dat betekent niet dat je er met de pet naar kunt gooien op den duur. Een gezonde relatie onderhouden, vergt namelijk blijvende input op de korte én lange termijn. En zoveel moeite hoeft het niet te zijn. Een complimentje uitspreken, knuffel geven of interesse tonen in je partner is elke dag zo gepiept. Moet lukken, toch?

Dit woord zeggen tegen je partner doet álles voor jullie relatie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️