Gezond egoisme: waarom jezelf op nummer één zetten het beste besluit is
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F06%2Fpexels-hazardos-1535244.jpg)
Gezond egoisme. In onze maatschappij wordt egoïsme gezien als iets negatiefs, terwijl jezelf opofferen, wegcijferen en verwaarlozen voor een ander wordt gezien als een nobele daad. Dat is jammer, want de liefde die je voor jezelf hebt, vormt de basis voor de liefde die je naar de wereld kunt uitstralen. You can’t pour from an empty cup. En zo is het maar net.
Want laten we eerlijk zijn: je kunt niet iedereen tevreden houden én tegelijkertijd je eigen pad volgen. Het is gewoonweg onmogelijk om constant te voldoen aan de verwachtingen van anderen en óók je eigen wensen te vervullen. Het is niet gemakkelijk om jezelf op de eerste plaats te zetten, maar het is wel het beste. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving.
In dit artikel deelt Maral van BEDROCK waarom jezelf voorop stellen het beste besluit van je leven is.
Grenzen stellen
Gezond egoisme staat gelijk aan grenzen stellen. Degenen die getriggerd raken van jouw grenzen, zijn dezelfde mensen die ervan profiteren wanneer je geen grenzen hebt. Wanneer je begint met het stellen van grenzen, zal je merken dat sommige mensen niet blij zullen zijn met deze verandering. Ze zijn zó gewend geraakt aan het idee dat je altijd maar beschikbaar bent, altijd bereid om te geven, zonder ooit iets terug te vragen. Zodra je voor jezelf kiest, voelt dat ongemakkelijk voor ze. Toxische vriendschappen zullen je zelfs schuldgevoelens proberen aan te praten. Het stellen van grenzen is belangrijk om je eigen energie te beschermen. Wanneer je blijft geven en er weinig voor terugkrijgt, loopt jouw ‘energie-batterij’ leeg. Niemand anders dan jij is verantwoordelijk voor het herstellen en beschermen van je eigen kracht. Jouw energie is jouw valuta, het is vloeibaar goud. Treat it as such.
Zelfzorg
Zelfzorg is meer dan ‘s avonds op de bank neerploffen met een zak chips in je hand. Het betekent dat je luistert naar je lichaam en je innerlijke welzijn je prioriteit maakt. We zetten een Netflix show op en eten een bak ijs leeg om de zorgen van alledag te vergeten. Maar zelfzorg betekent dat je bewuste keuzes leert maken die de kwaliteit van je leven verbeteren. Het komt voort uit zelfliefde; je weet wat je waard bent en gaan niet akkoord met minder. Je hebt het recht om goed voor jezelf te zorgen, zodat je het beste van jezelf kunt geven aan de wereld om je heen.
Zelfliefde
Jezelf liefhebben is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is het onmisbaar om een vervullend leven te leiden. Gelukkig wordt in de huidige tijd zelfliefde niet meer als egoïsme beschouwd, maar krijgt het steeds meer erkenning (mede dankzij social media). Maar hoe kom je daadwerkelijk in zo’n liefdevolle staat terecht? Hoe zorg je ervoor dat zelfliefde diepgang behoudt en niet wordt overgenomen door je ego? Liefde is geen emotie, het is je hele wezen. In de diepste essentie ben jij liefde. Hoe vaker je zelfliefde beoefent, hoe meer je in staat zult zijn om anderen liefdevol te ondersteunen. Hier komt gezond egoisme om de hoek kijken.
‘Egoïsme’ is afkomstig van het woord ‘ego’, wat ‘ik’ of ‘zelf’ betekent in het Latijn. Het legt de nadruk op het eigen belang en je eigen behoeften boven die van anderen te stellen. Liefde in zijn puurste vorm is helend, onvoorwaardelijk en krachtig. Ware zelfliefde draait om liefdevol geven, aan jezelf en anderen. Niet om het versterken van je ego.
Prioriteit aan je eigen behoeftes geven
Je kent het wel. Een berg aan taken die nog afgerond moet worden voor je werk. Je vrienden die je constant blijven appen en bellen, je collega’s blijven om je aandacht vragen. Een feestje van een goede vriend, bowlen met je leeftijdgenoten, cocktails in een cafeetje. Je wilt het allemaal zó graag goed doen en vliegt van de ene afspraak naar het andere. Maar hoe kun je prioriteit geven aan je eigen behoeftes als alles en iedereen om je aandacht schreeuwt? En omdat je nog amper tijd overhoudt om je eigen behoeften te vervullen, verdwijnen ze langzaam naar de achtergrond. Als je eíndelijk tijd voor jezelf hebt, vraag je je af waarom je je zo leeg voelt. Als een uitgeknepen citroen plof je neer op de bank. Er mist iets, maar je kunt je vinger er niet op krijgen wat. Lang genoeg heb je je innerlijke stem onderdrukt dat je smeekt om jezelf – al is het maar voor één keer – voorop te stellen. Hoog tijd om een nieuwe weg in te slaan.
Meer lezen van Maral?
- Nervus vagus: Breng je zenuwstelsel tot rust met EFT
- Maral van BEDROCK deelt haar ervaring met visioenen
- Reptielenbrein: dit is waarom het zó lastig is om (eet)gewoonten te veranderen
- Feeling lost? Hervind je zielsmissie
Inger gelooft dat gezond egoïsme is wat de wereld nodig heeft