Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 28 mei 2024
Leestijd: 6 minuten

Inger gelooft dat gezond egoïsme is wat de wereld nodig heeft

Egoïsme heeft vaak een negatieve lading. Het wordt geïnterpreteerd als veel met jezelf bezig zijn, zonder oog voor anderen. Toch is meer egoïsme in de tijd waarin we leven hartstikke nodig om simpelweg te overleven.

Er wordt veel van ons gevraagd. We staan altijd ‘aan’ en staan meer dan ooit in verbinding met elkaar. Als je niet af en toe egoïstisch bent, sta je altijd in dienst van anderen. En daar wordt niemand blij van en jij al helemaal niet weet Inger Strietman ons te vertellen. Inger Strietman is coach, spreker en schrijver met de focus op gezond egoïsme. Want volgens haar mogen we dat allemaal een beetje meer zijn.

Gezond egoïsme wordt ons niet aangeleerd

“Ik denk dat egoïsme eigenlijk vanaf jongs af aan al een belangrijk thema voor mij was. Mijn aandacht lag altijd snel bij de ander. Ik voelde van alles aan en ik paste me aan. Pas later kreeg ik hier last van. Omdat ik voelde dat ik niet het leven leidde dat bij mij paste en ik keuzes maakte op basis van ‘hoe het hoort’ in plaats van wat goed was voor mij. Ik realiseerde me dit voor het eerst toen ik op mijn 25e las over hoogsensitiviteit. Er vielen zoveel dingen op z’n plek, dat was zo fijn. Ik begreep mezelf zoveel beter.

Het duurde daarna nog wel tien jaar voordat ik echt mijn leven veranderde. Want iets begrijpen is een, maar vervolgens je leven hierop aanpassen is wel echt next level. Pas na een burn-out en de diagnose fibromyalgie ging het roer volledig om. Het moest anders. Toen ben ik gaan onderzoeken welke manier van leven bij mij past als ik alle regels en verwachtingen loslaat en mezelf centraal stel. Dat is wat gezond egoïsme is. Eindelijk mocht ik gewoon beginnen bij mezelf. Dat gaf zoveel vrijheid.

Jezelf centraal stellen

Leven vanuit gezond egoïsme zit eigenlijk in alle facetten van mijn leven. Van mijn werktijden en het pakken van voldoende ontspanningsmomenten tot de kleding die ik draag, de manier waarop ik mijn kinderen opvoed, het beperkte aantal sociale afspraken in de week en regelmatig een paar dagen alleen weg gaan. Het is écht een manier van leven waarbij je steeds weer even stilstaat en bij jezelf incheckt. Hoe voel ik me? Wat is voor mij belangrijk? Wat heb ik nodig? Daar is vanzelfsprekend ook de verbinding met anderen onderdeel van. Tijd en aandacht voor de mensen van wie ik hou.

Door te leven vanuit de verbinding met jezelf doe je vooral dingen omdat je het graag wilt, niet omdat het moet. Hierdoor voel je je vrijer, meer ontspannen en in balans. Natuurlijk zijn er altijd dingen die moeten, maar ze bepalen niet je leven. Ik heb zelf de regie.

Handboek voor vrouw zijn

De blauwdruk die bestaat op het ‘vrouw zijn’ is ontzettend sterk. Er bestaan talloze ongeschreven regels over hoe we zouden moeten zijn. Zowel qua uiterlijk, innerlijk als hoe we ons moeten gedragen. En vaak zijn ze ook nog eens tegenstrijdig. We moeten altijd vrolijk, knap, zorgzaam en attent zijn, tijd hebben voor alles en iedereen én onze dromen waarmaken en succesvol zijn. Niet gek dus dat veel vrouwen constant kritisch zijn op zichzelf.

Het is als vrouw belangrijk om je te beseffen dat het onmogelijk is om aan al deze verwachtingen te voldoen. Dat kan gewoon niet. Wat goed is voor jou kan een ander namelijk nooit bepalen.

Ik denk dat dat laatste enorm belangrijk is om je te realiseren. Jij bent de enige die kunt voelen waar jij blij van wordt, wat je nodig hebt, wat jou voldoening geeft of waar je zin in hebt. Hiervoor kiezen is het mooiste wat je jezelf geven kunt.

Je mag veel liever zijn voor jezelf. En jezelf de ruimte geven om het op jouw manier te doen.

HSP en egoïsme

Als HSP’er heb je je antennes altijd uitstaan naar de wereld om je heen. Hoe voelen mensen zich, wat voor sfeer hangt er ergens, wat heeft de ander nodig of waarom kijkt hij/zij zo treurig? Je staat altijd ‘aan’. Het is dus heel logisch dat je hierdoor de verbinding met jezelf gemakkelijk verliest. Je hebt regelmatig stilte, afzondering en tijd voor jezelf nodig. In verbinding met jezelf voel je hoe het echt met je gaat en kun je bepalen wat jij wilt en nodig hebt.

Het is echt een must voor HSP’ers om gezond egoïsme in je leven te integreren. En om een leven te creëren dat echt bij jou past. Vanuit een voor jou goede balans kun je groeien en bloeien op jouw unieke manier. Daar wordt jouw leven én de wereld om je heen zoveel mooier van.

Praktische tip om te dealen met een wereld vol prestatiedruk

`1. Bepaal je prioriteiten

Wat is voor jou echt belangrijk? Aan wat en wie wil jij jouw tijd besteden? Het werkt vaak heel verhelderend om dit eens voor jezelf op te schrijven. Geef jezelf de vrijheid om alleen vanuit jezelf te denken. En de verwachtingen van anderen los te laten. Hoe zou jouw leven er dan uitzien? Het kan helpen om jezelf af te vragen: Wat zou ik doen (of laten) als ik nog maar vijf jaar te leven had?

2. Maak een relax lijstje

To-do lijstjes geven een gevoel van overzicht en structuur. Ze nemen alleen vaak ook stiekem de leiding over. Je bent heel gericht op wat je ‘nog moet doen’ vandaag en komt hierdoor nauwelijks toe aan jezelf. Maak daarom ook eens een relax-lijstje. Schrijf hierop alleen maar dingen die jou goed doen, die jij fijn vindt om te doen. Leg dit lijstje op een zichtbare plek. Door dit te noteren, neem je deze ontspannende activiteiten direct meer serieus. En is het ook makkelijker om hiervoor te kiezen als je overdag of ’s avonds een vrij moment hebt (of nog beter: een vrij moment creëert).

3. Zet jezelf in je agenda

Jouw agenda bestaat bij uitstek uit afspraken met anderen. Geen wonder dat je deze soms zuchtend open slaat. Mijn tip: Zet ook afspraken met jezelf erin. Claim die vrije avonden. En ga iets doen dat jij leuk of fijn vindt op dat moment. En als iemand vraagt of je die avond kunt afspreken? Helaas, je bent die avond al bezet.

4. ‘Ik kom er even bij je op terug’

Als je gevoelig bent voor de verwachtingen van anderen, is het goed om extra tijd te nemen voor je antwoord geeft. Als je direct voelt dat je iets niet wilt, kun je natuurlijk direct ‘nee’ zeggen. Maar als je twijfelt of ‘ja’ wilt zeggen, houd je dan even in. Parkeer de vraag en zeg dat je er graag later op terug komt. Slaap er een nachtje over en voel wat voor jou het juiste antwoord is.

Meer weten?

Gezond egoïsme
Inger Strietman

Je koopt het boek Gezond Egoisme van Inger Strietman voor €22,99 op BOL.com

Lotte en Natalie hebben endometriose: ‘Vrouwen moeten weten dat ze zich niet aanstellen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️