Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 24 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Alles over de toekomst van genderneutrale mode

Genderneutrale mode wint aan populariteit en steeds meer ontwerpers kiezen ervoor om hun kledingmerk genderless te maken. Dit wil zeggen dat de kleding zowel door mannen als door vrouwen gedragen kan worden. Van grote ketens tot high-end designers, iedereen doet hieraan mee en ook dit seizoen was er op de catwalk veel unisex mode te zien.

Ook bij Hu Le Kes is het genderneutrale mode waarmee de modellen over de catwalk paraderen. Voor het vijfjarig jubileum van dit Nederlandse merk is de collectie Collector, geïnspireerd door stedelijke onthaasting, een vertaling van onze tijdgeest. Want er is behoefte aan stilte en leegte. De genderneutrale kledingstukken worden met ambachtelijk handwerk vervaardigd

Wij vroegen Sjaak Hullekes en Sebastiaan Kramer, de oprichters van het sociaal en circulair modebedrijf, de hemd van het lijf.

Waarom vinden jullie genderneutrale kleding belangrijk?

“We vinden het belangrijk dat iedereen kan en mag dragen wat ze zelf willen, zodat mensen hun kleding kunnen gebruiken om daarmee hun karakter te onderstrepen. We willen de grenzen tussen wat mannen en wat vrouwenkleding zou moeten zijn laten vervagen.”

En wat houdt dat in, hoe ziet genderneutrale mode eruit?

“Dat betekent dat we kleding ontwerpen waarin er voor veel verschillende karakters iets tussen zit. Of je nu een vrouw bent die graag jurken draagt, of juist liever broeken, of juist een man die graag rokken draagt. Onze maatvoering is erop aangepast dat items voor grote en kleine maten beschikbaar zijn, maar ook voor mannen en vrouwen. We gebruiken geen reguliere confectiematen, maar een maatvoering van 0 t/m 5.”

Genderneutrale mode
Beeld via Spice Pr

De on-stedelijke onthaasting was een bron van inspiratie, hebben jullie tips voor de BEDROCK lezer om te onthaasten?

“De collectie is geïnspireerd op het kustleven; dat is ook meteen een manier om te onthaasten, je hoofd legen door te lopen over het strand of op de dijk. Bij de Hul le Kes Recovery Studio gebruiken we handwerk om te onthaasten, bijvoorbeeld door gaten in stoffen te stoppen. In onze studio werken mensen met mentale problemen zoals bijvoorbeeld burn-outs; de fijne motoriek zorgt ervoor dat je hoofd zich ontspant en je jezelf weer fijner gaat voelen. Dat is een zelfde soort effect als werken in de tuin heeft bijvoorbeeld. Het belangrijkste om te onthaasten is dat je jezelf niet te veel mee laat sleuren door de druk die je kunt voelen vanuit je omgeving of bijvoorbeeld sociale media; probeer jezelf daarboven te zetten en je eigen gevoel te volgen.”

Hoe de ‘Pink Tax’ vrouwen benadeelt en wat we er tegen kunnen doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️