Rosa Bertram
Rosa Bertram Werk 20 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Ook zo slecht in geld sparen? Op deze manier spaar je twee keer zo snel

Het zou geen hogere wiskunde moeten zijn: sparen. Elke maand zet je wat geld apart et voila, uiteindelijk heb je een potje gespaard. Wás het maar zo simpel. In de praktijk weten jij en ik dat het helemaal niet zo makkelijk gaat. Voor je het weet maak je toch steeds weer wat over van het spaarpotje naar je gewone rekening en komt er van dat sparen eigenlijk maar bar weinig. Hoe kun je er nou toch voor zorgen zodat je als een fatsoenlijke volwassene toch wat geld kan sparen?

Met deze truc zou je wel twee (!) keer zoveel geld opzij kunnen zetten. Yes, óók jij.

Een truc om meer geld te sparen

Sparen lijkt misschien wel makkelijk, maar puntje bij paaltje geef je elke maand toch onbewust weer meer geld uit dan je denkt, ook al wilde je écht sparen. Toch schijnt het niet zo ingewikkeld te zijn, zo laat deze simpele truc zien.

Twee keer zo snel sparen

Psycholoog en auteur van het boek Geld en gedrag, Dan Ariely, ontdekte namelijk hoe je twee keer zo snel kunt sparen. In het boek onderzoekt hij hoe mensen met geld omgaan. Hoe beïnvloeden geld en gedrag elkaar eigenlijk? Om daarachter te komen deed hij verschillende experimenten.

10 simpele manieren om dagelijks geld te (be)sparen

Eén van die onderzoekstechnieken resulteerde tot de verrassend simpele truc waarmee je tot wel twee zo zou kunnen sparen. Daar waren wij natuurlijk wel benieuwd naar.

Het onderzoek

In de Trouw licht Ariely uitgebreid toe hoe hij tot welke resultaten is gekomen. Om een lang verhaal korte te maken, komt het er op neer dat in het onderzoek een groep Kenianen in drieën werd gedeeld, elke subgroep kreeg een spaardoel opgelegd.

Vervolgens werden de groepen op verschillende manieren gemotiveerd het geld daadwerkelijk te sparen:

  • Groep 1: wekelijks berichtjes om ze eraan te herinneren dat ze moeten sparen.
  • Groep 2: een bonus wanneer ze een bepaald bedrag gespaard hadden.
  • Groep 3: wekelijks berichtjes en een goudkleurige munt. Op deze munt stond voor iedere week van het experiment een vakje (24 in totaal) die ze mochten doorkruisen wanneer ze het spaarbedrag behaald hadden. Daarnaast kregen ze de opdracht om deze munt op een goed zichtbare plek in hun huis te hangen.

Wat blijkt in de psychologie? Over het algemeen geldt de regels dat mensen goed reageren op beloningen. Dat zou dus betekenen groep 2 het best zou kunnen sparen. Maar nu komt het: dat was dus níét het geval.

Money Talks: waarom lukt het toch maar niet om te sparen?

Uit de resultaten bleek namelijk dat juist groep 3 wel twee keer meer had gespaard dan de rest van de groepen. Dat is de groep de wekelijks updates en motiverende berichten ontving met een gouden munt in het bericht, een reminder dus.

Volgens de psycholoog maakt die methode het sparen zichtbaar, tastbaar en een gespreksonderwerp. Ahá…

Kortom…

Het harde werk is wetenschappelijk dus al voor je uitgeplozen. Nu is het een kwestie van deze simpele truc zelf toepassen. Zet jezelf een (realistisch) doel en herinner jezelf hieraan.

Maakt geld eigenlijk gelukkig? Een gelukspsycholoog vertelt

Zet een wekelijkse reminder in je agenda, met wellicht een symbool of emoji dat jou aan je spaardoel doet denken. Dat kán een munt zijn, maar hoeft natuurlijk niet. Misschien is het een busje als het voor een campertje is, een wereldbol als je op reis wilt of gewoon een happy emoji omdat je aan je toekomst werkt!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️