Rosa Bertram
Rosa Bertram Werk 7 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Voel je je een buitenbeetje op werk? Je bent niet de enige

Tijdens sollicitaties gaat veel van onze aandacht naar het inschatten van de jobinhoud: lijkt de baan me wat? Beschik ik over de juiste competenties? Veel minder anticiperen we op de match met toekomstige collega’s. Maar wat als je eenmaal on the job beseft dat je echt geen klik met je nieuwe collega’s hebt?

Collega’s kies je niet zelf. In een ideaal geval klikt het natuurlijk meteen en voelen je collega’s bijna als vrienden aan. Toch is dat vaak niet het geval. Als je pech hebt, dan heb je eenvoudigweg het gevoel dat je totaal niet matcht met je collega’s.

Geen match met je collega’s: mogelijke oorzaken

Volgens The Muse zijn er een paar redenen die verklaren waarom je je soms een buitenbeentje voelt op het werk.

Generatieverschillen

Nope, hiermee willen we niet aanhalen dat generatieverschillen onlosmakelijk tot problemen leiden. Wij vinden het juist belangrijk om niet te krampachtig vast te houden aan de stereotypen die er heersen over de verschillende generaties en altijd open minded te blijven.

Toch zit er wel enige logica in het feit dat leeftijdsverschillen kunnen verklaren dat je geen klik voelt met je collega’s.

Op deze sites kun je werk vinden als digital nomad

Misschien wil jij wel later beginnen (en stoppen) met werken, maar wordt dat niet echt gewaardeerd door collega’s met een andere levensstijl en dus een vroeger ritme? Misschien wil jij vrijdagavond wel nog even borrelen, maar behoort dat niet echt tot de cultuur omdat oudere collega’s daar geen behoefte aan hebben?

Verschillende interesses

Iedereen is anders en we zouden ook niets anders willen. Toch kunnen de interesses van je collega’s soms zó ver van die van jou liggen, dat je je er ongemakkelijk door gaat voelen. Vooral als je collega’s een duidelijk (negatief) oordeel vellen over je interesses, is het tijd om je eigen grenzen te bewaken.

Denk aan: collega’s die onbewust kritiek uitoefenen op je dieet (‘vegan eten is toch onzin?’), op je favoriete Netflix serie (‘mensen die te veel Netflix kijken hebben niets beters te doen’) of op je favoriete yogalesje (‘dat is toch geen sport?’).

Hoe dan ook: laat dit soort opmerkingen vooral een manier zijn om een gezonde discussie aan te knopen en om je collega’s iets bij te leren over jouw interesses.

Geen match met je collega’s: wat kan je eraan doen?

Zit jij in de situatie dat je absoluut geen klik voelt met je collega’s? Probeer dan één van volgende tips.

1. Accepteer dat je niet iedereen aardig vindt

Natuurlijk hebben sommige mensen het geluk dat ze alleen maar fantastische collega’s hebben, maar we mogen niet de verwachting hebben dat dat altijd zo is.

Het is nu eenmaal normaal dat we met sommige mensen wél en met andere mensen niet matchen. Op de werkvloer is dat niet anders!

Zo vergroot je inclusiviteit op je werk

2. Schat in hoeveel jullie moeten samenwerken

Zodra je punt 1 hebt geaccepteerd, is het aan jou om te gaan inschatten hoeveel tijd je effectief met je collega’s moet spenderen. Als het antwoord ‘niet heel veel is’, geniet dan extra hard van de momenten waarop je ongestoord in je eentje kan werken.

Moeten jullie wel heel veel samenwerken? Probeer dan de ernst van de situatie in te schatten: hebben jullie gewoon niet dezelfde humor of neigt de relatie met je collega’s eerder richting pesten en intimidatie? In het geval van dat laatste is het een goed idee om dit met je leidinggevende te bespreken.

3. Blijf trouw aan jezelf

Als je niet helemaal matcht met je collega’s, is het begrijpelijk dat jij je op termijn gaat aanpassen naar hun normen en gedragingen. Toch is dat niet echt the way to go, want niets is vermoeiender dan een persoon spelen die je eigenlijk niet bent.

Laat dit vooral een mooie kans zijn om eens goed te reflecteren: zit ik wel op mijn plek in deze baan? Zo niet, weet dan dat er tal van andere mogelijkheden zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️