Ga je stinken van natuurlijke deodorant? Feit of fabel?
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F07%2Fnatuurlijke-deodorant.jpg)
Ken je dat? Je bent onderweg, op je werk of op een feestje, en ineens ruik je iets. Wacht… dat ben jij! Totally embarrassing. Meteen flitst er van alles door je hoofd: Heb ik me niet goed gewassen? Zijn m’n kleren niet schoon? Of is het toch die natuurlijke deodorant?
We willen het liefst geen rotzooi onder onze oksels smeren en daarom stappen steeds meer mensen over over natuurlijk deodorant. Maar dan komt de grote angst: ga je daar niet juist nóg meer van ruiken? Tijd om hier eens in te duiken.
Deodorant en antitransparant
De meeste conventionele deodorant-merken die ’48 uur droog’ beloven, zijn een combinatie van deodorant en antitranspirant. Hierbij maskeert de deodorant vooral de geur met parfum en remt het de bacteriën die zweet laten stinken. En zorgt de antitransparant ervoor dat je zweetklieren tijdelijk worden geblokkeerd. Het bevat aluminiumzouten, die als het ware een soort plugjes vormen in je poriën. Zo blijft er minder zweet over om geur te veroorzaken.
Dus als jij al jaren ‘normale’ deo gebruikt, is de kans groot dat je niet alleen je geur maskeert, maar ook je zweetklieren op slot zet. Dat klinkt handig, maar zweten is niet voor niets bedacht: het is de natuurlijke airco van je lichaam én helpt afvalstoffen af te voeren. Veel mensen vinden het daarom geen fijn idee om dat mechanisme elke dag dicht te smeren, en stappen over op natuurlijke deo.
Hoe werkt een natuurlijke deo?
Een natuurlijke deodorant doet het anders. Die blokkeert je zweetklieren niet, maar pakt de geur bij de bron aan. Je zweet nog steeds (dat is gezond!), maar ingrediënten zoals kokosolie, zuiveringszout en zinkoxide neutraliseren de bacteriën die zorgen dat zweet gaat ruiken. Het resultaat: je oksels blijven gewoon fris.
Alleen… als je overstapt van een antitranspirant kan je lichaam daar even van schrikken. Want je zweetklieren gaan weer open voor business. Bij sommige mensen betekent dat: een paar dagen wat meer zweten of ruiken. Een mini-detox, zeg maar.
Hoe overleef je die detox?
Geen reden tot paniek: meestal is dit na een week of twee helemaal over. Sterker nog: veel mensen merken daarna dat ze juist minder heftig zweten dan voorheen. Maar heel fijn is die overgangsfase natuurlijk niet. Dus: hoe hou je die detox-periode draaglijk?
- Scrub je oksels regelmatig met een washandje of een milde scrub. Zo verwijder je oude deo-resten en bacteriën.
- Smeer gerust bij. Natuurlijke deo werkt meteen. Liever een paar keer per dag een dun laagje, dan in één keer te veel.
- Geef je lichaam de tijd. Het is echt tijdelijk! Je lijf zoekt een nieuw evenwicht en dat kan even duren.
De beste natuurlijke deo’s
De tijd dat je alleen maar half werkende, kruidig-ruikende alternatieven had, is voorbij. Er zijn merken die bewijzen dat je fris kunt ruiken én bewust kunt smeren. Éticos bijvoorbeeld. Een nieuw Nederlands verzorgingsmerk dat innovatie, duurzaamheid en een mooi design combineert.
Ze maken de eerste deodorant ter wereld met een volledig plasticvrije, biologisch afbreekbare navulling in een herbruikbare case van gerecycled materiaal. Geen wegwerpplastic meer in je badkamer! Het ruikt heerlijk, werkt de hele dag én staat mooi in je badkamer.
Een andere favoriet is Loveli. Bekend als de eerste aluminiumvrije deodorant die echt werkt, met kokosolie, zuiveringszout en zinkoxide als basisingrediënten. Loveli blokkeert je zweetklieren niet, maar neutraliseert geurtjes zodra zweet je huid bereikt. Zo blijf je gewoon fris, zonder troep.
Dus… ga je stinken?
Feit of fabel? Het is vooral een fabel. Ja, je moet misschien even wennen. Je zweetklieren gaan weer aan het werk en dat kan een paar dagen zoeken zijn. Maar daarna ben je net zo fris als met een ‘gewone’ deo. Misschien zelfs frisser, want je poriën worden niet constant verstopt en je huid kan beter ademen.
En je weet één ding zeker: je smeert geen onnodige chemicaliën meer onder je oksels. Dat voelt meteen een stuk frisser, toch?
Overigens kan het ook andere oorzaken hebben dat je meer bent gaan zweten. Denk aan hormonen, stress of je cyclus. En hormoonzweet ruikt ook nog eens veel sterker dan normaal zweet.
DIY: zo maak je je eigen natuurlijke en Tahitiaanse deodorant