De Nieuwe Yogaschool
De Nieuwe Yogaschool Welzijn 21 jun 2024
Leestijd: 4 minuten

Zit je vast? Zo breng je jezelf in een staat van flow

Je hebt het vast wel eens ervaren: dat gevoel dat je ‘in de flow zit’. Je bent iets aan het doen waar je volledig in op gaat. Tijd lijkt niet meer te bestaan. Je kunt je moeiteloos concentreren en voelt je geïnspireerd, helder en gelukkig. Dit wordt de ‘flow state’ genoemd.

Het omgekeerde heb je ongetwijfeld ook ervaren: het gevoel dat je vastzit. In dit artikel lees je hoe je jezelf een handje kunt helpen om weer in de flow te komen. Met yoga en meditatie bijvoorbeeld.

Wat is de ‘flow state’?

De ‘flow state’ is een hele fijne staat van zijn, waarbij je het gevoel hebt dat je lichaam, hoofd en hart één zijn. Het is alsof alles stroomt. Je weet precies wat je moet doen van moment tot moment en de constante stroom aan gedachten wordt minder luid, waardoor je helemaal op kunt gaan in het moment.

Met andere woorden: ben je in een staat van flow? Dan ben je één met de stroom van het leven.

De term ‘flow state’ werd voor het eerst populair gemaakt door twee positieve psychologen: Mihaly Csikszentmihalyi en Jeanne Nakamura. Csikszentmihalyi stelde namelijk dat de beste momenten in ons leven niet passief zijn, maar juist actief.

Juist wanneer we iets doen dat ons uitdaagt, kan ons brein zijn volle capaciteit benutten. Als dat ook nog eens een activiteit is waar we plezier uithalen, dan bereiken we een staat van flow en dat geeft een gelukzalig, geïnspireerd en voldaan gevoel.

(Nog) een paar voordelen van de ‘flow state’ op een rij:

  • Je ervaart diepe focus
  • Je voelt je helder
  • Je hebt minder zorgen en voelt je minder onzeker
  • Je ervaart een staat van geluk en voldoening

Meer redenen om in een staat van flow te willen zijn hebben we niet nodig. Maar hoe kom je daar?

Hoe kom je in de ‘flow state’?

Om in de ‘flow state’ te kunnen komen, is het dus belangrijk dat je de grenzen opzoekt en jezelf op mentaal of fysiek vlak uitdaagt. Concentratie en actieve inspanning (van je brein of lichaam) zijn daarbij volgens Csikszentmihalyi de sleutel ingrediënten. Volgens Johan Noorloos, eigenaar en yogadocent bij De Nieuwe Yogaschool in Amsterdam, is dit precies wat we kunnen leren op de yogamat: “Daar leer je naast aanwezig zijn ook bewust voelen waar de grenzen liggen. Om ze vervolgens bewust te kunnen verleggen.”

Zo helpen yoga en meditatie je grenzen verleggen

Yoga en meditatie helpen je om je concentratie te verbeteren en leren je om in het moment aanwezig te zijn; de twee ingrediënten die je nodig hebt om in een staat van flow te komen. Het achtvoudige pad, één van de belangrijkste teksten over yoga, draait immers om het bereiken van een staat van concentratie, uiteindelijk meditatie en zelfs het gevoel van verlichting.

Daarnaast nodigt yoga je uit om je grenzen bewust te verleggen.

Johan: “Stel je voor dat je vijf ademhalingen in een houding moet blijven. Je voelt misschien je benen verzuren, dat het lastiger wordt om rustig door te ademen en de stem in je hoofd vertelt je dat je maar beter op kunt geven.

Op het moment dat je dat alles waarneemt en toch in de houding blijft, gebeurt er iets bijzonders. Je realiseert je dat je niet je gedachten bent en dat de sensaties in je lichaam komen en gaan. Je wordt fysiek en mentaal sterker.” Dat is de ingang naar een staat van flow. Maar yoga brengt je ook op een andere manier dichter bij die staat van zijn.

De magie van vinyasa yoga voor een leven in flow

Een vorm van yoga die gebaseerd is op de flow van het leven zelf is vinyasa yoga. Zoals de getijden van de oceaan van eb naar vloed stromen en de seizoenen in elkaar overvloeien, zo flow je in een vinyasa practice vloeiend van de ene houding (asana) naar de andere op het ritme van je adem.

Zo ontstaat een meditatie in beweging die je helpt om in de magische staat van flow te komen.

Heb je het gevoel dat je vastzit? Probeer het eens en ervaar het zelf.

Hoe dieper je in (vinyasa) yoga duikt, hoe meer je leert om volledig aanwezig te zijn en je grenzen te verleggen en uiteindelijk in een staat van flow te komen. Die lessen neem je mee zodra je van de mat afstapt. Zo creëer je stap voor stap een leven dat stroomt.

Wil je zelf ervaren hoe vinyasa yoga je in een staat van flow kan brengen en dieper duiken in de practice en de eeuwenoude filosofie erachter? Bij De Nieuwe Yogaschool volg je over een periode van zeven maanden een 200-uur durende Vinyasa yoga opleiding voor je eigen verdieping of om yogadocent te worden. Leer alles over de asana’s, anatomie, filosofie en nog veel meer.

Speciaal voor International Yoga Day heeft De Nieuwe Yogaschool een gift voor BEDROCK lezers.

Je krijgt namelijk toegang tot een mooie gift bundle van drie lessen (yin, flow en breathwork) en een feel & reflect guidance. Deze vind je hier: Internationale Yogaday (21 juni).

Van overweldiging naar veerkracht: omgaan met paniekaanvallen en het vinden van innerlijke rust

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️