Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 15 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Deze 5 films van het Movies that Matter festival wil je zien

Ieder jaar komt het Movies that Matter festival weer met een hele reeks aan documentaires en films die er – zoals de naam al zegt – écht toe doen. Het culturele filmfestival vindt ook dit jaar online plaats en duurt van 16 t/m 25 april 2021. Welke staan er dit jaar in het rijtje?

Ieder jaar komt het Movies that Matter festival met een ander thema, dit keer staan mensenrechten centraal.

De Movies that Matter

De films laten de levens van mensen zien die niet per se in de maatschappelijke standaard passen. Ze verzetten zich en vechten bijvoorbeeld tegen de macht van grote bedrijven en instituten.

Bijzondere verhalen met een belangrijke boodschap die je gezien wilt hebben! Dit zijn onze 5 favorieten:

Wood

Wat begint als onderzoeksjournalistiek verandert langzaam maar zeker in een undercover docu-thriller over illegale houthandel. De directeur van een Amerikaanse klimaat-ngo achtervolgt de houtkapmaffia van Siberië tot China en van Roemenië tot Peru. Onthullende wake-upcall over een verborgen wereldwijd schandaal.

Bekijk de tijden van de film hier.

The People vs. Agent Orange

Na decennia van verwoesting door het giftige ontbladeringsmiddel Agent Orange, gaan twee dappere vrouwen uit Vietnam en de Verenigde Staten de strijd aan met de verantwoordelijken. Dit is een onthullende documentaire over twee vechters met een gezamenlijk doel, rijk aan historisch beeldmateriaal en met interviews met dappere klokkenluiders. Aanrader!

Bekijk de tijden van de film hier.

De Roze Revolutie

Filmmaker Michiel van Erp praat met oudere en jongere LHBTI’ers over de geschiedenis van de LHBTI-beweging in Nederland en de situatie nu. Ontroerende, kwetsbare en dappere gesprekken over zoektochten, (zelf)acceptatie en identiteit, en over de vraag hoe de verschillende generaties LHBTI’ers elkaar zien. Met prachtig en onthullend archiefmateriaal.

Bekijk de tijden van de film hier.

Gender Guide: voor eens en voor altijd een guide over gendertermen

Shadow game

Shadow game is een indrukwekkende documentaire over meerdere tienerjongens die hun land zijn ontvlucht en bescherming proberen te vinden in Europa. Verhalen van ontberingen en uitbuiting, maar ook van volharding, warmte en de kracht van de menselijke geest. Het zijn verhalen uit het hedendaagse Europa waarvan we niet mogen wegkijken.

Bekijk de tijden van de film hier.

Journey to Utopia 

Wanhopig over klimaatverandering besluiten filmmaker Erlend, operazangeres Ingeborg en hun kinderen hun boerderij te verlaten en zich aan te sluiten bij een ecologisch experiment: Project Permatopia. Het doel is helemaal zelfvoorzienend te worden. Maar de realiteit is een stuk moeilijker. Houden ze vol?

Bekijk de tijden van de film hier.

Wat is permacultuur en hoe pas je het toe in je tuin (of stuk land)?

Heel eerlijk gezegd konden we de films met moeite uitkiezen, dus kijk vooral zelf op de website van het Movies that Matter festival want de films zijn stuk voor stuk het kijken waard!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️