Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Welzijn 22 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Hoe overleef ik de feestdagen zonder onnodige kilo’s?

De feestdagen komen er weer aan en dat betekent (hopelijk) een hoop gezellige momenten samen met vrienden of familie waarop er genoeg lekkers gegeten en gedronken wordt! Gourmetten, kaasfonduen of een heerlijk toetje: het gaat er allemaal wel in. Hoewel we ons zeker niet in willen houden tijdens de feestdagen, vrezen we de weegschaal en onnodige kilo’s elk jaar weer.

De en-en-en mentaliteit

Niet alles in je mond stoppen, maar bewuste keuzes maken. Dit klinkt zo simpel, maar dat is het eigenlijk ook. En dit is hét belangrijkste om rekening mee te houden wanneer jij geen onnodige kilo’s mee het nieuwe jaar in wilt nemen. Wanneer er speciale momenten zoals de feestdagen zich voordoen, dan vinden velen dat ze dan mogen ‘genieten’. Ze associëren genieten met alle remmen loslaten. Nu is het feest, nu mag ik eten wat ik wil. Ofwel, de ‘alles of niets’ mentaliteit.

Is dit ‘genieten’? Geniet jij van alles in je mond stoppen wat je tegenkomt? Is dit niet eten om het eten? Geniet jij minder wanneer je bewuste keuzes maakt over wat jij het écht waard vindt om te eten?

Lot Beukers, voedingsexpert en ervaringsdeskundige, weet uit ervaring dat dit feest niet opgaat. Dat je niet per se meer geniet wanneer je de touwtjes volledig loslaat. Om 2023 niet gedemotiveerd te starten, komt zij met vier tips om zonder onnodige kilo’s tijdens de feestdagen het nieuwe jaar in te gaan.

1. Bedenk waar de feestdagen om gaan

Je kunt wel de hele tijd gaan lopen miepen over je gewicht; gefixeerd zijn op wat allemaal wel of niet “mag”; of stressen of je een paar ons gaat aankomen. Dit is alleen niet de essentie van de feestdagen. Dat is zonde van je energie en de feestelijke sfeer. Geniet van de feestdagen en tel bewust je zegeningen.

Verleg de focus van het eten naar andere, en misschien wel belangrijkere, zaken. Koppel de gezelligheid los van eten. Of maak die koppeling juist. Geniet bewust van de mooie momenten die je aan het maken bent.

2. Zorg voor balans

Stop met de ‘en-en-en’ gedachte. De feestdagen zitten vol met voedingsgerelateerde tradities. Een gourmet tijdens Pakjesavond; een kerststol bij het ontbijt op Eerste Kerstdag; of een lekkere zelfgebakken oliebol door je oma op Oudjaarsdag. Kies er bewust voor of je dit eetmoment wilt en geniet er dan ook van.

Je kunt tevens alles combineren met voedzame keuzes. Dus neem een bakje kwark bij die kerststol of zorg voor genoeg groenten bij de gourmet. Daarnaast hoef je niet de hele dag kauwend door het leven te gaan. Geniet op bewust uitgekozen momenten en zeg ook ‘nee’ tegen dingen waar je geen trek in hebt of wat niet per se hoeft.

3. Na iedere keuze heb je weer een keuze

Wanneer je van Sinterklaas tot Nieuwjaarsdag in een ‘Fuck It’ mentaliteit komt en je flink losgaat, dan kun aardig wat kilo’s verzamelen. Maar als jij gewoon rustig aan doet en misschien tijdens een paar dagen iets meer volume en minder voedzaam eet, ben jij niet ineens veel vetmassa rijker. Wat belangrijker is: na iedere keuze heb jij weer een keuze. Na een feestdag kun jij weer je plan en routines oppakken. Dan is er niets aan de hand.

4. Stop met dieetdenken

Dieetgedachten zorgen er juist voor dat je gaat overeten. Dit is bijvoorbeeld ‘alles is nu toch al verpest’ of ‘1 januari ga ik wel weer op dieet.’ Hiermee saboteer je juist het proces van afvallen. Je blijft in de vicieuze cirkel van aankomen en afvallen. 95 procent van de mensen komt na een dieet weer aan.

Door het trainen van je mindset kun je hier definitief een verandering in aanbrengen. Het creëren van een duurzame leefstijl die bij jou past en vol te houden is.

Het is zonde om je zorgen te maken over de meest feestelijke dagen van het jaar. Geniet ervan, maar wel met mate door bewuste keuzes te maken. Genieten, begint met gunnen. En het belangrijkste: het gaat er niet om wat je in je mond stopt tussen Kerst en Oud & Nieuw, maar tussen Oud & Nieuw en Kerst.

Deze mineralen zou je samen moeten nemen om optimaal te profiteren van de voordelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️