Margje Hoogland
Margje Hoogland Psyche 7 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Familieproblemen? Zo deal je daarmee (en onthoud: nobody is perfect)

Nobody is perfect, ook je familieleden niet. Als iedereen daar goed mee om gaat en het van elkaar accepteert, dan is het heel krachtig om die kwetsbaarheden te delen. Toch is dat voor best veel mensen heel lastig, waardoor familieproblemen ontstaan.

Die problemen ontstaan niet zomaar, vaak gaat daar een lange periode aan vooraf van ouders die ook nooit goed geleerd hebben hoe het anders kan. Hoe rot ook, met dat idee in je achterhoofd worden de volgende stappen misschien wat makkelijker.

Wat zijn gezinsproblemen?

Gezinsproblemen zijn eigenlijk alle patronen die het gezin verstoren. Dat varieert van kleine uitdagingen zoals botsende persoonlijkheden of het verdelen van huishoudelijke taken, tot meer grote problemen zoals misbruik of intergenerationeel trauma – trauma dat door wordt gegeven aan de volgende generatie.

Krijg meer grip op je leven door een inzicht in je familiepatronen

Hoe groot of klein het gezinsprobleem ook is, het veroorzaakt altijd stress en spanning binnen het gezin. Dat heeft een negatief effect op gezinsleden, vooral op jonge kinderen.

Een aantal veelvoorkomende gezinsproblemen zijn:

  1. Botsende persoonlijkheden
  2. Slechte communicatie
  3. Zware druk van de ouders op de kinderen
  4. Verschillende opvoedingsstijlen van de ouders
  5. Geld
  6. Huishoudelijke taken
  7. Verslavingen
  8. Psychische problemen
  9. Constante ruzie
  10. Scheiding
  11. De gezinsplanning of planning van beide ouders
  12. Intergenerationeel trauma

Bedrock Talks: over familieopstellingen met Els van Steijn

De gevolgen van familieproblemen

Familieproblemen zijn in de eerste plaats heel vervelend, maar ze kunnen ook veel invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen. Vooral in hun vormende levensjaren. Zo kunnen er gedragsproblemen ontstaan en hebben de problemen veel invloed op de hechtingsstijl. Op latere leeftijd heeft dat veel invloed op relaties.

Als kinderen bijvoorbeeld te maken krijgen met misbruik, verwaarlozing of verlating, zullen ze onveilige gehecht raken. Ook kunnen ze een vermijdende hechtingsstijl ontwikkelen omdat ze nooit onvoorwaardelijke liefde hebben gevoeld.

Iedereen heeft wel een moeilijk familielid: zo ga je daarmee om

Wat kun je doen bij gezinsproblemen?

Heb je te maken met gezinsproblemen, dan is het goed om er wat aan te doen. We begrijpen dat dat in sommige situatie ontzettend ingewikkeld is, omdat de spanning hoog is. Toch hopen we dat dit je kan helpen.

1. Bepaal het probleem

Merk je dat er in jullie gezin problemen zijn, dan is het goed eerst duidelijkheid te krijgen in de situatie. Wat is precies het probleem? Zijn het controlerende ouders? Is het de planning? Is er een gebrek aan communicatie?

Als je dat helder hebt, kun je nadenken over hoe je het met je gezin aan kunt pakken. Dat begint altijd met het gesprek aangaan.

2. Praat erover

Je lost problemen niet op door het onder het tapijt te vegen en familieproblemen zijn daarop geen uitzondering. Communicatie is dus key.

Op MindBodyGreen zeggen de psychologen Babita Spinelli en Annette Nuñez daarover: “wees niet bang om eens te zeggen ‘Hé, ik voel me boos of wrokkig en ik zou graag hierover praten.'”

Houd het vooral bij jouw gevoelens en spreek in ik-vorm en niet in jij-vorm. Dat laatste kan soms aanvoelen als een aanval. Dat werkt vaak averechts. Kies ook een ​​rustig tijdstip zodat je elkaar onverdeelde aandacht en energie kunt geven.

​​https://www.bedrock.nl/tell-me-who-i-am-netflix/

3. Overweeg om professionele hulp te zoeken

Als je eenmaal een aantal zorgen hebt geuit, en je ontdekt samen dat het goed is om professionele hulp in te schakelen, doe dat dan. Laat alle gezinsleden meedoen, want het is belangrijk dat iedereen het gevoel heeft een stem te hebben in de familie hebben.

Mocht er over spreken niet werken of mocht je familie niet open staan voor verandering, dan is het goed om professionele hulp in te schakelen voor jezelf. Op die manier kun je het een plek geven, je patronen leren herkennen en doorbreken en goed voor jezelf leren zorgen.

4. Stel grenzen

En last but not least: als het oplossen van de gezinsproblemen allemaal niet gaat zoals je hoopte, is het belangrijk je grenzen aan te geven aan je familie. Op die manier blijft de gezinsdynamiek voor iedereen zo gezond mogelijk.

Kijk dus of het voor jou beter is familiebijeenkomsten over te slaan, afstand te houden van familieleden die je triggeren of een familielid laat weten dat hun gedrag onaanvaardbaar is. Je staat altijd volledig in je recht om dit te doen en voor jezelf te kiezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️