Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 21 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Hoe verantwoord en ethisch eten de Britse Royals?

Ethisch consumeren: is dat écht ethisch of eerder elitair? Een terechte vraag wat ons betreft, want biologische, vegetarische en veganistische alternatieven die in de supermarkt liggen, zijn stukken prijziger. Soms moet je zelfs het dubbele afrekenen! Ethisch consumeren is dan ook in veel gevallen weggelegd voor de ‘lucky few‘. Dus laten we eens kijken of de Britse Royals ethisch eten.

Want over de eetgewoonten van de Britse Royals is aardig wat bekend. Zo klapte John Higgins, ooit chef voor de royals, uit de school over het vermijden van knoflook en uien. Dat eten de Britse Royals niet. Puur uit eigenbelang… want als je in gesprek bent met de queen, verwacht je geen enorme walm.

Een ander gerecht dat absoluut niet op tafel verschijnt is schelpdieren. Wederom een gevalletje eigenbelang. Want het risico op voedselvergiftiging is ruimschoots aanwezig en dat willen ze natuurlijk voorkomen.

Verantwoord en ethisch eten volgens de Britse Royals

Dan komen we nu aan op de ethische eetgewoonten van de Britse Royals en ja, die zijn er ook. Zo is foie grais voor de hele koninklijke familie verboden, omdat het op onethische wijze gemaakt wordt. Dit wordt door dierenrechtenorganisatie PETA zéér gewaardeerd en daar hebben ze zich dan ook openlijk over uitgesproken.

Vegan of vegetarisch

Met het oog op een betere wereld en groenere toekomst, vermijden steeds meer mensen vlees of vis. Vlees heeft zo’n grote klimaatimpact, meldt Milieu Centraal, omdat voor de productie van 1 kilo vlees gemiddeld 5 kilo plantaardig voer nodig is. Minder vlees eten is dus goed voor het klimaat.

Eten de Britse Royals dan vegan of vegetarisch? Nee. Al is Charles geen grote vleesliefhebber en eet hij bewust twee dagen in de week geen dierlijke producten.

Kate eet plant-based voor het ontbijt en de lunch, maar eet wel vlees tijdens het diner.

Het enige lid van de koninklijke familie dat plant-based eet, is prinses Beatrice. Haar verjaardagsdiner in 2019 was dan ook helemaal vegan.

En dan heb je natuurlijk Harry en Meghan, die klimaatbewust leven en naar eigen zeggen hun baby vegan opvoeden. Meghan zelf eet op doordeweekse dagen plant-based, maar neemt in het weekend weleens een stukje vlees. Harry is ook aanzienlijk geminderd met vlees, met oog op het klimaat.

Van wie zou jij de ethische eetgewoonten wel willen weten?

Ellie Brik (80): ‘Onderneemt alle uitjes alleen, maar voel me niet eenzaam’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️