Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Voeding 24 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Vegan Vrijdag: knapperige enokiwaaiers met sichuanzout

En de prijs voor meest aantrekkelijke vegan snack gaat naar… Deze knapperige enokiwaaiers met sichuanzout van zusje Culy! Want kijk nou toch hoe begeerlijk deze gepaneerde en krokant gebakken paddenstoelen liggen te pronken op hun bord. Da’s nog eens een snack om met trots te presenteren aan al je vrienden – vega(n) of niet.

Enoki? Sichuan? Geen zorgen als de termen in dit recept je een beetje intimideren. Enoki zijn die bosjes piepkleine paddenstoeltjes, maar je kunt deze snack in feite maken met elk type paddenstoel (oesterzwammen bijvoorbeeld!). In veel supermarkten zijn enoki paddenstoelen gewoon te koop, maar zeker ook bij de toko. Sichuan is dan weer een peperachtige korrel uit China, die ook gewoon in de supermarkt ligt.

enoki waaiers
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 ‘bosjes’ enoki paddenstoelen
  • 235 ml sinaasappelsap
  • 115 ml citroensap
  • 180 gram maizena
  • Zonnebloemolie, voor het frituren

Voor het sichuanzout:

  • 1 grote theelepel gemalen sichuanpeper
  • 2 theelepels zout
  • 2 theelepels suiker

Voor erbij:

  • Gebakken uitjes (kant-en-klaar)
  • (Vegan) citroenmayonaise
  • Paar schijfjes citroen

Deze 3 natuurlijke en vegan mascara’s hebben het wauw-effect

Zo maak je de knapperige enokiwaaiers met sichuanzout

Maak het sichuanzout. Meng daarvoor de sichuanpeper, het zout en de kristalsuiker door elkaar in een kommetje. Zet opzij.

Meng in een ruime kom het sinaasappelsap met het citroensap. Doe de maizena in een andere grote kom.

Halveer de twee bosjes enoki paddenstoelen door de wortel, zodat je vier bosjes paddenstoelen hebt. Leg ze in het sap, zorg dat ze goed onderstaan en laat ze daarin 2 tot 3 minuutjes weken. Laat het sap er daarna goed aflopen en trek de paddenstoeltjes een beetje uit elkaar, tot een waaier.

Haal de enoki paddenstoelen door de maizena. Laat ze met een schuimspaan in de hete olie zakken en frituur ze in ongeveer 5 minuten goudbruin (draai ze halverwege om). Laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi ze daarna met het sichuanzout en eventueel wat kant-en-klare gebakken uitjes voor extra crunch.

Serveer de enokiwaaiers met citroenmayonaise en een schijfje citroen (om er over uit te knijpen). Dippen maar!

9 x de lekkerste vegan snacks die je een smaakexplosie bezorgen

enoki waaiers
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️