Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Psyche 4 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Energievampieren in de familie? Zo kun je jezelf beschermen

Kom je als je een dagje naar je familie gaat helemaal uitgeput, gestrest of overweldigd thuis? Misschien heb je dan wel een paar energievampieren in de familie.

We delen alles over de verschillende soorten energievanmpieren, de kenmerken hiervan én hoe je jezelf kan beschermen. 

Wat zijn energievampieren precies? 

Energievampieren zijn mensen die je emotionele energie aftappen, of het nu opzettelijk of onbewust is. Het kunnen vrienden, familieleden, partners, collega’s of buren zijn die teren op jouw zorg en aandacht en je vervolgens uitgeput achterlaten. Dit kan vooral gebeuren als je gevoelig bent voor de emoties van mensen om je heen.

Wat zijn de verschillende soorten energievampieren?

Er zijn een aantal verschillende soorten energievampieren. Denk hierbij aan: 

De criticus

Dit zijn mensen die veel tijd en energie besteden aan het bekritiseren van anderen, nooit tevreden zijn en overal wel iets op aan te merken hebben.

Het slachtoffer

Dit zijn mensen die graag de slachtofferrol spelen, altijd een zielig verhaal hebben en klagen over hoe de wereld tegen hen is.

De manipulator

Dit zijn mensen die elke situatie naar hun voordeel kunnen manipuleren, zelden oprecht zijn en meestal een verborgen agenda hebben.

De beschuldiger

De beschuldiger zijn mensen die anderen snel de schuld geven, nooit verantwoordelijkheid nemen en graag schaamte en schuld uitdelen.

De dramaqueen of -king:

Dit zijn mensen die veel drama creëren, altijd in het middelpunt van een crisis lijken te staan en vaak hulp en steun nodig hebben.

De doemdenker

Een echte doemdenker? Dit zijn mensen die altijd pessimistisch zijn, nooit ruimte laten voor hoop of opwinding en altijd de keerzijde van dingen zien.

Waaraan kun je energievampieren herkennen?

Je kunt deze energiezuigers aan de volgende punten herkennen. 

 • Ze willen altijd in het middelpunt van de belangstelling staan. Tijdens een groepsgesprek over vakantie-ervaringen onderbreken ze constant anderen om hun eigen reisverhalen te delen, zonder interesse te tonen in de andere aanwezigen.
 • Ze overdrijven vaak gebeurtenissen en maken alles groter dan het werkelijk is. Zo vertellen ze dramatisch over een kleine tegenslag op het werk alsof het een grote ramp was die hun hele dag heeft verpest.
 • Ook geven ze anderen vaak de schuld van situaties. Als een project mislukt bijvoorbeeld, wijzen ze snel naar anderen.
 • Daarnaast laat een gesprek met hen je vaak emotioneel uitgeput achter. Bijvoorbeeld na een gesprek voel je je moe en gestrest. Dit komt door de negatieve energie die ze uitstralen.
 • Ze gebruiken anderen voor emotionele steun zonder iets terug te geven, zelfs als je om hulp vraagt, draaien ze het terug naar zichzelf. Ook dit is erg vermoeiend.

Hoe kun je jezelf beschermen tegen zo’n energievampier? 

Wanneer je energievampieren in je familie hebt, dan is het goed om jezelf hiertegen te beschermen. Alleen dán blijf je je volle energie behouden. Doe in dit geval het volgende: 

 1. Pas je verwachtingen aan
  Begrijp dat ze je waarschijnlijk nooit steun zullen geven. Realiseer je wie ze werkelijk zijn en pas je verwachtingen aan, hoe moeilijk at soms ook is.
 2. Stel grenzen
  Het is belangrijk om grenzen te stellen. Voorkom persoonlijke ontmoetingen buiten de noodzakelijke ontmoetingen.
 3. Bescherm je emotionele energie
  Reageer neutraal op hun dramatische uitspraken en klachten. Op deze manier zal je ze niet ‘voeden’ met de reactie die ze zoeken.
 4. Vermijd conflicten
  Blijf neutraal en loop weg van ruzies.
 5. Leer nee te zeggen
  Leer nee te zeggen tegen hun verzoeken om te voorkomen dat je in hun drama wordt gezogen.
 6. Minder tijd doorbrengen
  Als het mogelijk is, neem dan minder contact op of vermijd dit helemaal. Als dit niet mogelijk is, houd dan in ieder geval wat afstand afstand.

Nu weet je de volgende keer aan de keukentafel hoe je jezelf kunt beschermen tegen de vampierenergie uit je familie.

Grenzen aangeven in vriendschappen geeft je meer vertrouwen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️