Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 31 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Het energetisch orgasme als spiritueel hoogtepunt

In de wereld van tantra wordt er naast een fysiek orgasme ook gesproken over een energetisch orgasme… en deze twee zijn nauwelijks met elkaar te vergelijken. Waar het ene draait om lust, zorgt het andere voor verbinding. Het energetisch orgasme kan dan ook worden gezien als een spiritueel hoogtepunt.

Tantra (en yoga, wat van oudsher een onderdeel is van de tantra-leer) nodigt ons uit om onze constante gedachtestroom te doorbreken en om écht te voelen. Fysiek en mentaal. Want als we ons lichaam voelen en kennen, kunnen we het ego beter loslaten en de wereld met andere ogen bekijken.

Vrijer en meer in verbinding met jezelf, de natuur en mensen om je heen. Seks lijkt voor buitenstaanders een groot onderdeel van tantra, maar dat is het niet. Zo draait het energetisch orgasme vanuit de tantra niet om klaarkomen, maar om de hele ervaring waarbij het lichaam fysiek niet eens gestimuleerd wordt.

Energetisch en fysiek orgasme

Het fysiek orgasme is voor de meeste mensen bekend. Het is een fijn gevoel van ontlading na stimulatie van de geslachtsorganen. Dit gebeurt tijdens het vrijen. Tijdens een fysiek orgasme kom je, als dat lukt, klaar. Je ervaart lust, intimiteit, ontlading, ontspanning en genot.

Een energetisch orgasme draait niet om klaarkomen, maar om het beleven van een ongekende sensatie in het hele lichaam. Daarom wordt het ook wel een full body orgasme genoemd. Het houdt veel langer aan dan een fysiek orgasme want je hebt geen piekervaring. Sterker nog: je raakt jezelf niet eens aan.

Wat is het doel van een energetisch orgasme?

Omdat alle cellen in het lichaam vibreren in een andere frequentie, kom je in een hoger bewustzijn. Het zorgt ervoor dat seksuele energie weer gaat stromen en deze energie kun je zien als een levenselixer. Door seksuele energie leer je jouw verlangens en lichaam beter kennen. Sommige coaches beweren zelfs dat het helpt je om seksuele trauma’s uit het verleden een plek te geven omdat je seksualiteit koppelt aan jezelf. Echter is het belangrijk om voorzichtig met onervaren praktijken aan trauma’s te werken. Als je een negatieve ervaring hebt, die jouw seksuele welzijn nog steeds beïnvloed, zijn er professionals (psycholoog of seksuoloog) die je hier in eerste instantie beter bij kunnen helpen.

Zo krijg je een energetisch orgasme

Een energetisch orgasme laat je zweven. Het is mysterieus en opwindend, maar ook ingewikkeld en ongrijpbaar. Je speelt met seksuele energie en door je mentaal te focussen op jouw opwinding, kun je deze naar bepaalde lichaamsdelen sturen. Het gaat om de vibraties en tintelingen die je in de zevende hemel brengen. Belangrijk hiervoor zijn: visualisatie en totale overgave. Visualiseer strelingen, zoenen en andere erotische aanrakingen. Zonder dat je jezelf betast, kan dit je spirituele seksbeleving vergroten.

Dit zijn de voordelen

Nu vraag je je misschien af, waarom zou ik een energetisch orgasme willen? Nou, door een vleugje spiritualiteit aan jouw seksbeleving toe te voegen, word je je bewuster van jouw wensen, verlangens en gevoelens. Misschien zit je vast in een routine waarbij seks voelt als falen als je geen fysiek hoogtepunt bereikt, of heb je altijd porno of een vibrator nodig om klaar te komen. Door de spelen met seksuele energie en de focus te weerleggen, kom je meer in verbinding met jezelf. Dit draagt bij aan self-empowerment. 

Interview: Denise maakte een carrièreswitch van designer naar tantra coach

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️