Sanne Verweij
Sanne Verweij Psyche 3 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Ben jij emotioneel afhankelijk van je partner? Dat herken je aan deze signalen

Emotionele afhankelijkheid zorgt ervoor dat je eigen geluk afhangt van iemand anders of het succes van een relatie of situatie. Deze afhankelijkheid kan vergeleken worden met een verslaving; alleen ben je dan verslaafd aan een gevoel of een persoon.

Het mooie van een relatie met anderen is dat ze er voor je zijn en dat jij daarop kan rekenen. Ze hebben met je te doen, luisteren naar al je geklaag en houden rekening met jouw gevoelens. De meeste mensen zijn tot op zekere hoogte van elkaar afhankelijk, maar hierin kan je doorslaan. Te veel van een ander afhankelijk zijn, kan uiteindelijk zijn tol gaan eisen.

Het verschil tussen emotionele steun en emotionele afhankelijkheid

Iedereen heeft weleens de steun van een vriend(in) of een partner nodig. Dat betekent heus niet gelijk dat je afhankelijk van de ander bent. Het verschil bestaat in hoeverre je afhankelijk bent van de andere persoon. Als je het moeilijk hebt, kan je (hopelijk) terecht bij meerdere mensen: vrienden, familie, een partner of collega’s.

Je bent emotioneel afhankelijkheid van iemand als je het de verantwoordelijkheid van één iemand maakt om aan al je behoeften te voldoen. Elke situatie met diegene voelt alsof je hun hulp nodig hebt of op zoek met naar bevestiging, aanmoediging, advies of genegenheid.

Zo ziet emotionele afhankelijkheid eruit

Het kan helpen om de afhankelijkheid in een spectrum te plaatsen; het uiterste daarvan is emotionele onafhankelijkheid. Dat zijn mensen die emotionele steun zelfs weigeren en liever in hun eentje met moeilijkheden omgaan.

Het gezondste is om hier tussenin te zitten, zo herken je je eigen behoeften en wat je zelf kunt doen om hieraan te werken. Pas als dit in je eentje niet lukt, keer je je tot een vriend of je partner. Bij emotionele afhankelijkheid keer je je gelijk tot anderen, zonder zelf aan je emoties te werken.

Emotioneel afhankelijke mensen zoeken ook veel geruststelling. Het kan zijn dat je vaker vraagt of de ander nog wel van je houdt, of je diegene irriteert of dat jullie nog wel samen zullen blijven. Dat zijn de gevoelens van onzekerheid en de twijfel aan jezelf die dan naar boven komen en waarvoor je dan goedkeuring zoekt bij de ander.

Tekenen van emotionele afhankelijkheid

 • Een perfect of geïdealiseerd beeld van de ander hebben.
 • Je denkt dat je leven geen zin heeft zonder hen.
 • Je bent ervan overtuigd dat je geen geluk of veiligheid zonder die persoon kan vinden.
 • Een aanhoudende angst voor afwijzing.
 • Een constante behoefte aan geruststelling en bevestiging van de ander.
 • Je voelt je leeg en angstig als je alleen bent.
 • Je hebt hem nodig om je eigenwaarde, zelfvertrouwen of zelfbeeld op te bouwen.
 • Gevoelens van jaloezie of bezitterigheid hebben.
 • Je kunt maar moeilijk vertrouwen op de gevoelens voor jou.

Stress

Emotionele afhankelijkheid in relaties gaat vaak gepaard met stress. Constante zorgen over de toekomst van jullie relatie en de gevoelens van de ander voor jou kunnen je een angstig gevoel geven. Als jullie niet samen zijn, denk je na over wat ze doen en of ze nog steeds van je houden. Dit kan zorgen voor een hoger stressniveau en dat kan dan weer invloed hebben op de manier waarop je emoties ervaart en uit. Je kunt de volgende emoties ervaren:

 • Plotselinge stemmingswisselingen.
 • Aanhoudende neerslachtigheid of depressieve gevoelens.
 • Uitbarstingen van woede of verdriet, waaronder huilen of schreeuwen.
 • Fysieke uitingen van uw gevoelens, inclusief geweld tegen mensen of objecten.
 • Somatische symptomen, waaronder spierspanning, hoofdpijn of maagklachten.

Op weg naar een gezonde relatie

Als je te veel op een ander leunt, mis je de manieren waarop je jezelf kan helpen zonder gelijk op de ander terug te vallen. Het is niet eerlijk of realistisch om te verwachten dat een ander altijd aan jouw behoeftes kan voldoen. Als je leert hoe je met emotionele afhankelijkheid om kan gaan, ervaar je zelf minder stress en wordt de relatie met de ander gezonder.

Ben je emotioneel afhankelijk van je partner? Dit kan je doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️