Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld Gisteren
Leestijd: 8 minuten

Emma Kloppert zorgt voor meer aandacht voor positief nieuws: ‘Polariserende schreeuwers krijgen te veel aandacht’

Emma Kloppert (33) werkte jarenlang in de marketing, maar zag tegelijkertijd hoe de wereld bouwt aan een duurzamere en socialere toekomst en dat impactvolle initiatieven ondersneeuwen door polariserende schreeuwers. Zonde! En daarom lanceerde ze vanuit mediaplatform The Green Times de campagne ‘Het Geluid van Vooruit’ om de spotlight te richten op de onderstroom die bouwt aan een duurzamere wereld.

Met The Green Times geven Emma en haar team een podium aan de ondernemers die de weg leiden naar een nieuwe, duurzamere wereld. Het viel haar op dat veel van deze initiatieven in deze tijd ondergesneeuwd raken en samen met vele partners lanceerde ze ‘Het Geluid van Vooruit’. Wat aandacht krijgt, groeit. En daarom wil ze positieve geluiden versterken en laten zien dat hoop, daadkracht en samenwerking óók nieuws zijn. Zodat mensen zich gesterkt voelen, gemotiveerd en zich aan kunnen sluiten. 

Emma Kloppert genereert aandacht voor positief nieuws

Sinds wanneer broed jij op dit idee?

“Ik heb het idee van The Green Times al sinds mijn vijftiende. Eerst ben ik bij Heineken begonnen op de marketingafdeling, daarna bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, omdat ik toch een meer maatschappelijke carrière ambieerde.

Toen kreeg ik vier jaar geleden een hersenschudding, waardoor ik niet meer op een beeldscherm kon kijken. Dat kwam door een stalen slagboom die op mijn hoofd terecht kwam. De impact was groot: ik kon niet meer werken en had bijna geen sociaal leven meer. Mijn leven bestond letterlijk uit mediteren en lange boswandelingen maken. Als het leven zo klein wordt, ga je nadenken, en ik merkte na verloop van tijd dat ik niet per se minder gelukkig was. Dan weet je: een klein leven in goede gezondheid kan al genoeg zijn. Alles wat hier nog bij komt, is eigenlijk extra. Je gaat dingen daardoor minder doen voor status of bevestiging, maar meer met intentie. Angsten en ruis vielen steeds meer weg. Dan kun je het op een gegeven moment niet meer verkopen aan jezelf om ideeën niet tot leven te brengen.”

Wat is het zaadje van The Green Times?

“Mijn relatie ging uit in dezelfde week dat ik mijn baan bij Buitenlandse Zaken had opgezegd. Toen ben ik naar Portugal gegaan en verbleef ik daarvoor even bij mijn moeder. Ik was daar dozen aan het uitpakken en vond een oud dagboek. Daarin stond: ‘Op een dag heb ik een tijdschrift, niet over mode of beauty, maar over dingen die er echt toe doen: natuur, cultuur en politiek. Er is zoveel moois in de wereld te vertellen en dat wilde ik op een mooie manier verpakken.”

Was het eng om je baan op te zeggen?

“Ja. En dat heb ik heel lang uitgesteld. Het idee voor The Green Times heeft altijd al in mijn hoofd gezeten en ik heb er pas na tien jaar naar gehandeld. De hersenschudding heeft daarin een rol gespeeld in de zin van: wat is mijn angst eigenlijk waard? Wat de stap heel behapbaar heeft gemaakt, is de gedachte: ik wil dit doen. Wat als ik mezelf één jaar de tijd gun om het te proberen? Dan maak je het idee en de stap kleiner en dus een stuk minder eng.”

De eerste stap was…

“De branding goed neerzetten. Het eerste wat je ziet is de look & feel… daar heb ik iemand voor ingehuurd. Ik geloof dat het belangrijk is om dingen meteen goed te doen. Je hebt één keer de kans om het te lanceren. Juist voor verhalen met inhoud, is verpakking belangrijk. En dat hoeft heus niet perfect te zijn, niks is perfect. Maar je moet wel een bepaalde snaar raken. We groeien nu best wel snel en daardoor besef ik ook dat het nooit helemaal perfect zal zijn.

The Green Times is met rust en vertrouwen begonnen. Met die mindset ben ik met potentiële partners gaan praten. Niet met het idee dat ze meteen moesten betalen, of dat ik iets bij ze kwam halen. Het was eerder met het idee dat als ze zich aan wilden sluiten, dan waren en zijn ze heel welkom. Dat ging veel sneller dat verwacht, we wisten best wel snel betaalde partners aan te haken omdat ze zo in de community en het platform geloven. Dat zijn vooral missie-gedreven organisaties, die ook de transitie naar een groenere economie willen versnellen.”

Welke impact heeft schreeuwerig nieuws op jou?

“Ik geloof niet zo in de vluchtigheid van nieuws. Het leven gaat om de diepere lagen die achter het nieuws zitten. Wat zijn de échte ontwikkelingen die in het leven gaande zijn? Ik ben een best wel optimistisch persoon, maar zelfs ik betrapte mezelf in deze roerige tijden op de gedachte: wat maakt het nog uit wat ik doe? Met alle ellende in de wereld. En als dat zelfs bij mij nu zo binnenkomt, dan zal ik niet de enige zijn. We moeten niet onderschatten wat dat met ons als mensheid doet. Je kunt je zo machteloos en zo verlamd voelen. Vanuit dat gevoel is het Geluid van Vooruit ontstaan.

De media doet ons geloven dat er één verhaal is over de wereld. Een slecht verhaal. Dan gaan mensen dat consumeren en zich slechter voelen waardoor er een neerwaartse spiraal ontstaat. Het Geluid van Vooruit is een campagne voor positieve actie in plaats van wanhoop en verlamming.”

In korte tijd is The Green Times enorm gegroeid, hoe komt dit denk je?

“Ik denk dat dit komt door twee dingen: alle grote sexy mediamerken die over economie of ondernemerschap gaan, gaan allemaal over de oude economie. Zo snel mogelijk geld verdienen, ten koste van mens, dier en planeet. Mensen voelen dat dat niet meer van deze tijd is. Maar wat ze wel goed doen, is het neerzetten van vlotte, sterke en sexy merken. Wat als je nu zo’n sterk merk kunt neerzetten, maar dan over de nieuwe economie: waarin gezonde verdienmodellen samen gaan met iets bijdragen aan de wereld. Er was nog geen alternatief in de media en daar zijn wij op ingesprongen. Dat heeft mij dan ook het meeste geraakt: onze snelle groei bevestigt dat mensen impact willen maken terwijl ze geld verdienen.

De groei is uiteindelijk heel organisch gegaan. Wat anders is: we zijn een videoplatform. Daardoor kun je ook echt emoties overbrengen. We delen fragmenten en momenten die mensen in het hart raken terwijl het gaat over de economie en ondernemerschap.”

Op welke manier wil jij impact maken?

“Waar ik het meeste in geloof: de wereld is zo’n ongelofelijk mooie plek. Veel mensen realiseren zich niet hoeveel invloed bedrijven hebben op wat er nu misgaat in de wereld. Twee derde van de bedrijfswinsten gaat ten koste van de planeet. Uiteindelijk willen mensen meer natuur en minder vervuiling. Alleen realiseren ze zich te weinig dat de bedrijven waarvoor we werken zoveel impact hebben op de wereld. Terwijl we ze ook kunnen gebruiken om iets bij te dragen aan de wereld, in plaats van deze kapot te maken.”

Ben je een verbinder?

“Als platform zijn we verbindend. We hebben heel snel een beweging rondom ons gecreëerd. Met bekende Nederlanders als Anna Gimbrère, Humberto Tan en bedrijven als Stichting DOEN, Impact Hub Van de Bron als partners waar we trots op zijn. Ik stap met veel vertrouwen op mensen of partijen af, omdat ik geloof dat we een mooi verhaal vertellen een een belangrijke missie hebben. Daar haken veel mensen met liefde bij aan.”

Denk jij dat veel mensen zich laten tegenhouden om goede dingen te doen, juist omdat ze denken dat ze te weinig impact hebben?

“Ja dat denk ik wel. Dat heeft mij ook lang tegengehouden… je maakt iets heel groot, waardoor je verstijft. Dat is ook de reden waarom ik The Green Times heel lang heb uitgesteld. Het is heel makkelijk om iets niet te doen. In een interview met Willemijn Verloop (impactinvesteerder, red.) vroeg ik haar: ‘Hoe zou je mensen aanraden nog groter te denken?’ Toen confronteerde ze mij terecht: ‘Waarom wil je héél groot denken en kun je niet beginnen met klein denken?’ Want klein denken levert ook positieve actie op. Het is wel belangrijk dat je elkaar opzoekt, en dat je je bij elkaar aansluit. Als iedereen kleine acties onderneemt, heb je samen een grote en waardevolle actie.”

Wat zijn jouw dromen voor het mediaplatform en voor een nieuwe, duurzame economie?

“Mijn droom is echt om de nieuwe Forbes of Financial Times te worden. Een mediaplatform is zo leidend voor waar mensen zich naartoe bewegen. Uiteindelijk wil ik gewoon een van de grootste mediaplatformen worden waarbij we verantwoordelijkheid nemen voor de wereld om ons heen. Ik wil laten zien dat het duurzame alternatief net zo groot kan worden als alle andere mediamerken.

We zijn nu met z’n twaalven om alle content en campagnes te creëren en de partnerships goed op te tuigen. Ik kan zelf niks met video of editen, al kijk ik uiteraard heel erg mee naar wat het overkoepelende verhaal is en naar de tone of voice. Het heeft ook iets moois dat we het platform nu al met meerdere mensen dragen. We creëren een community om het platform heen. We zitten drie dagen in de week op kantoor bij elkaar. Ik geloof heel erg in mensen bij elkaar in een ruimte hebben, dat doet toch iets magisch.”

En dat is het: magisch… Meer inspiratie nodig? Met deze stappen verklein jij jouw ecologische voetafdruk.

10 praktische tips voor het bijdragen aan een circulaire economie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! ?

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt?‍♀️