Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Betere wereld 2 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Duurzaam dilemma: ‘3 uur vliegen of twee dagen met de trein onderweg?’

Zit jij met een prangende kwestie en wil je graag de mening van een ander horen? Bij BEDROCK delen wij iedere week een duurzaam lezersdilemma. Deze week delen wij het dilemma van Anouk. Anouk (30) heeft over een paar maanden een bruiloft in het zuiden van Spanje en twijfelt of ze het vliegtuig moet nemen of met de trein moet reizen.

“Over vier maanden is het zover. Mijn beste vriendin gaat trouwen. Ik ken haar al bijna twintig jaar en ben ontzettend blij voor haar dat ze als eerste van onze vriendinnengroep gaat trouwen. Ik vond het direct leuk om te horen dat ze het in het zuiden van Spanje gaat vieren, waar haar vader vandaan komt. Wel kreeg ik direct stress, want hoe kom ik daar?

Zorgen maken over klimaat

Ik maak me de laatste tijd erg veel zorgen om het klimaat. Ik heb al jaren het vliegtuig niet gepakt en reis eigenlijk alleen maar met de trein als ik op vakantie ga. Zo heb ik de laatste jaren een treinreis naar Denemarken, naar Frankrijk, naar Italië en naar Oostenrijk gemaakt. In één woord: fantastisch.

Trein of vliegtuig?

In eerste instantie wilde ik direct de trein pakken en keek ik al voor treintickets en aansluitingen. Dat ik daarvoor twee dagen onderweg zou zijn, dat maakte mij niet uit. Ik had wat lange tussenstops, waardoor ik tijdens het wachten ook nog even de stad in kon of de omgeving kon ontdekken. Net voordat ik mijn treinticket wilde boeken, kreeg ik erg veel last van rugpijn.

Veel rugpijn

Ik ben al meerdere keren naar het ziekenhuis en naar de fysio geweest, maar niemand kan mij vertellen waardoor mijn rugpijn komt. Soms kan ik niet langer dan twee of drie uur zitten. Dit is erg vervelend, niet alleen op werk, maar ook zeker nu de bruiloft steeds dichterbij komt.

Pijnlijke keuze

Ik sta nu dus voor een, in mijn ogen, pijnlijke keuze. Natuurlijk is mijn gezondheid belangrijk, maar klimaat is voor mij ook erg belangrijk. Het idee dat ik in het vliegtuig moet stappen, geeft mij een slecht gevoel. Ik had namelijk gezworen om nooit meer een vliegtuig in te gaan.

Wat te doen?

Wat moet ik doen? Toch het vliegtuig pakken en in drie uur in het zuiden van Spanje zijn, zonder al te veel pijn? Of twee dagen de trein in, met het risico dat ik met veel pijn aan ga komen? Ik ben heel benieuwd naar jullie mening, want ik blijf twijfelen.”

Bless you! Dit zegt de kleur van je snot over je gezondheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️