Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 22 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Duurzaam dilemma: ‘Ik betaal veel voor barbecues, maar eet geen vlees’

Zit jij met een prangende kwestie en wil je graag de mening van een ander horen? BEDROCK deelt iedere week een duurzaam dilemma. Deze week: Yara (28), die baalt dat er in de zomer veel barbecues zijn waar ze wél voor betaalt, terwijl ze geen vlees eet.

“In mijn omgeving zijn er in de zomer steevast veel barbecues. De jaarlijkse familiebarbecues (beide families), een buurtbarbecue… en de barbecue met onze vriendengroep. Ik ben vegan, maar ga vooral om met echte vleeseters. Mijn man is zelfs jager. Niet zo gek dat er tijdens barbecues flink uitgepakt wordt.

Dilemma: ‘Ik eet geen vlees, moet ik evenveel betalen voor de barbecue?’

Voor de barbecue wordt er fors vlees ingeslagen. Ik verbaas me iedere keer weer wat mensen dan naar binnen werken, niet één, niet twee, maar makkelijk vijf stukken vlees per persoon. Biefstuk, kipspiesjes, ribeye… er wordt van alles op de hete kolen gebakken.

Naast vlees zijn er ook stokbroden en salades, maar dat weegt niet op tegen de hoeveelheid vlees. De meeste mannen eten namelijk geen ‘groenvoer’. Je zou kunnen zeggen: dan is er extra veel salade voor mij, maar ik merk dat ik toch geïrriteerd raak over het feit dat ik wél de volle mep meebetaal en vervolgens één vegaburger te eten krijg.

Niet flauw doen

De eerste paar barbecues dacht ik nog, ik wil niet flauw doen. Er zijn vast ook genoeg lekkere vega opties voor mij. Toch merk ik dat er vooral veel – en duur – vlees wordt ingeslagen. Op de meeste barbecues wordt ook flink gedronken.

Ik drink geen alcohol dus dat scheelt ook nog eens! Terwijl iedereen staat te schransen en zuipen, doe ik het de hele avond met een paar happen sla (oh en die vegaburger). Dat is natuurlijk mijn eigen keuze.

Het wordt té gek

Dat ik geen vlees eet noch alcohol drink, is natuurlijk mijn eigen keuze. Toch vreet het aan me dat ik alsnog minimaal vijftig euro moet lappen. Waar we eerst nog voor een tientje per persoon een leuke avond hadden, zijn de bedragen enorm de lucht in geschoten.

Mede doordat boodschappen steeds duurder worden, maar ook omdat de vleeseters per se vlees van de slager willen en er dus veel gedronken wordt. Als dit niet één keer, maar wel zes keer in een zomer voorkomt, dan ben ik een dief van mijn eigen portemonnee als ik er niks van zeg. Toch schaam ik me. Ik voel me die irritante vegan als ik er een punt van maak.”

Duurzaam dilemma: Debby (31) heeft baarschaamte en durft geen kind op de wereld te zetten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️