Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Welzijn 24 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Droge lippen, verbrande lippen of rimpelige lippen: dermatoloog Marjolein Leenarts heeft tips

Jouw lippen zijn altijd zichtbaar en normaal gesproken voelen ze zacht aan, zonder barstjes of velletjes. Veel mensen smeren uit gewoonte met een lippenbalsem, maar niet omdat het een must is. Dat doe je pas als er iets aan de hand is met jouw lippen. Denk aan droge lippen, verbrande lippen of zelfs rimpelige lippen. Als je ouder wordt kun je ook merken dat je smaller wordende lippen krijgt.

De huid van de lippen is kwetsbaar en gevoelig voor UV-straling of andere factoren van buitenaf. Dermatoloog Marjolein Leenarts legt ons daarom uit wat je tegen deze verschijnselen kunt doen.

“De huid van de lippen is dun en bevat geen talgklieren waardoor ze als vanzelfsprekend vet en soepel worden gehouden. Dit maakt ze gevoeliger voor externe invloeden”, deelt Drs. Leenarts met BEDROCK.

In eerste instantie grijp je al snel naar een crème of zalf als je lippen droog, schilferig of zelfs verbrand aanvoelen. Maar werkt dit wel?

How to handle: droge lippen, verbrande lippen of rimpelige lippen?

Wil je jouw lippen wat extra aandacht geven tijdens jouw selfcare routine? Dat is geen slecht plan. Drs. Leenarts vertelt waar je op moet letten bij het verzorgen van jouw lippen.

Droge lippen

“Lik niet aan je lippen als ze droog zijn, ook al voel je wel de neiging. Het vocht op je lippen verdampt namelijk nadat je ze hebt bevochtigd en neemt hierbij vocht uit de lippen mee. Het beste wat je kunt doen tegen droge lippen is invetten met een lippenbalsem die echt lekker vet is door vaseline, shea boter of jojoba olie”, aldus Drs. Leenarts.

Verbrande lippen

“SPF! Probeer voor een lippenbalsem met zonbescherming te gaan. Waarom? De huid van je lippen is heel dun én bevat minder pigmentcellen dan de rest van onze huid. Daardoor zijn je lippen kwetsbaar. SPF helpt tegen huidveroudering en natuurlijk om huidkanker te voorkomen.”

Terwijl de lippen zo kwetsbaar zijn, vergeten veel mensen ze dus in te smeren. Al dan niet omdat ze snel kunnen verbranden, maar ook sneller verouderen en daar komen we op het volgende…

Rimpelige lippen

“Rimpelige lippen ontstaan door de zon of roken. Ook hier geldt: bescherm je huid tegen de zon! Uiteindelijk is het enige wat helpt tegen huidveroudering, inclusief rimpels op de bovenlip: 1) niet roken, 2) SPF en 3) geluk met je genetische aanleg.”

Wist je dat… ‘Vochtinbrengend’ een term is die eigenlijk onzin is? Vocht inbrengen door crèmes kan niet letterlijk. Wel kunnen crèmes met bepaalde ingrediënten zoals ureum zorgen dat de huid beter in staat is vocht vast te houden. En je kunt de lippen dus beschermen door te kiezen voor een product met SPF. Daar heb je écht wat aan.

Lippen zijn net als de huid aan verandering onderhevig. Als je ouder wordt, merk je misschien dat ze droger, rimpeliger of zelfs smaller worden. Is daar iets aan te doen? Dat vragen wij aan Drs. Leenarts:

Smaller wordende lippen

“Tegen smaller wordende lippen is helaas niets te doen. Het hoort bij de leeftijd; de productie van collageen neemt namelijk met de jaren af en daarmee de sterkte van het bindweefsel en het volume in je huid. Wat je wel kunt doen, en daarmee tackle je ook het volgende punt, verbrande lippen: draag SPF op je lippen! Langdurige blootstelling aan de zon kan namelijk ook geleidelijk je collageen afbreken. Als je dunne lippen je heel erg storen kun je natuurlijk ook fake it till you make it met lipliner of desnoods lipfiller.”

Drs. Marjolein Leenarts is dermatoloog en oprichter van Drs. Leenarts, skincare die doet wat deze belooft.

Waarom iedereen lyrisch is over collageen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️