Esther (54): ‘Zó maak je als digital nomad overal een business van’
Zie jij jezelf al werken vanaf een tropisch strand of vanuit een gezellig café in een bruisende stad? Veel mensen dromen ervan om locatie-onafhankelijk te werken en de wereld rond te reizen als een digital nomad, maar denken dat het onmogelijk is zonder de loterij te winnen. Niets is minder waar! Met de juiste mindset en strategie kun je van jouw passie een winstgevende business maken, waar ter wereld je ook bent.
BEDROCK spreekt met Esther Jacobs (54) die al sinds haar afstuderen digital nomad is.
Digital nomad zijn: hoe zorg je onderweg voor werk?
Een leven als digital nomad draait om doen wat je leuk vindt en daar een business van maken, als het aan Esther Jacobs ligt. En zij kan het weten want ze is is inmiddels heel wat jaren succesvol aan het werk (wel 32 jaar!) én op reis. Na haar afstuderen ging ze namelijk meteen aan de slag als locatie-onafhankelijke ondernemer (wat inmiddels een digital nomad heet) en heeft inmiddels meer dan honderd landen bezocht.
Het proces was niet altijd makkelijk, schrijft ze op haar eigen website. Ze kon niet langer ingeschreven zijn in Nederland, mocht haar paspoort niet verlengen en verloor haar recht op haar AOW. De wereld was niet ingericht op pioniers zoals zij, kreeg ze te horen. Dat zag ze uiteindelijk als een kans om haar levens anders in te richten, als een heuse wereldburger.
“Het is een proces van ontdekken, proberen, verbinden en groeien. Zet geld niet op de eerste plaats, maar richt je op de ervaring en de waarde die je biedt,” tipt de fulltime digital nomad. “Met de juiste aanpak kun je overal ter wereld je eigen business opbouwen en genieten van de vrijheid die daarbij hoort.”
Esther deelt vanuit haar jarenlange ervaring als digital nomad haar ultieme tips met BEDROCK:
1. Zoek het dichtbij
“Soms kan je je huidige baan of project blijven doen, maar dan (deels) online. Zo houd je je inkomen, zekerheid en maak je langzaam de stap naar locatie-onafhankelijk ondernemer. Veel nomads denken dat hun baas ‘nee’ gaat zeggen als ze vragen of dit mogelijk is. Maar wanneer je vastbesloten bent om te gaan en je baas voor het blok zet: of remote werken of je raakt me kwijt, dan ‘mag’ het vaak wel!
Een andere optie is ‘remote werk’ zoeken. Dat zijn jobs of projecten die online kunnen worden gedaan. Er zijn veel platforms waar je op kunt zoeken, zoals upwork of dynamitejobs. Je kunt ook lokaal werk gaan doen, bijvoorbeeld in een hostel of duikschool, maar dat betekent vaak ook een lokaal inkomen, waar je niet veel mee kunt reizen. Het beste en leukste is het uiteindelijk als je van jouw passie je business kunt maken, zodat je overal ter wereld kunt werken, terwijl dat niet voelt als werk.”
2. Ontdek wat jou uniek maakt
“Veel mensen hebben geen idee wat hen uniek maakt of waar hun toegevoegde waarde ligt. Dit komt vaak omdat wat voor jou heel natuurlijk is, voor anderen waardevol kan zijn. Denk aan de dingen die jou makkelijk afgaan en waar anderen altijd je hulp voor inschakelen. Dit is precies waar jouw kracht ligt. Van mijn eigen ervaring heb ik geleerd dat een negatieve eigenschap in een andere context ineens een groot voordeel kan zijn.
Toen ik bijvoorbeeld als jonge freelancer bij grote consultancy bedrijven aan de slag ging, kreeg ik vaak te horen dat mensen me ‘pushy’ vonden. Te enthousiast, te aanwezig, te resultaatgericht. Jaren later gebruikte ik exact dezelfde eigenschap om Coins voor Care op de kaart te zetten. Toen ik me voor goede doelen inzette, werd ik ineens een doorzetter genoemd. Als je ontdekt wat jou uniek maakt en wat jij op jouw manier kunt bieden aan anderen, dan heb je iets gevonden dat je altijd, overal ter wereld kunt doen, want je hebt jezelf altijd bij je!”
3. Creëer je aanbod en test het uit
“Wanneer je weet wat jouw doelgroep wil, is het tijd om je aanbod te creëren. Dit kan van alles zijn: een online cursus, een workshop of consultancy. Wees niet bang om dit uit te proberen. Vraag je potentiële klanten wat zij ervan vinden en pas je aanbod aan waar nodig. Probeer het gewoon en kijk hoe het ontvangen wordt. Als het niet werkt, dan is dat een leermoment, geen mislukking.
Zo opperde ik ooit op Facebook het idee om workshops te organiseren op een Trans-Atlantische cruise. Meer dan zestig mensen reageerden positief. Toen pas organiseerde ik het en gingen er uiteindelijk vijftien mensen mee op inspiratiecruise van Spanje naar Brazilië. Dat werd zo’n succes dat ik het concept nog een keer herhaalde op de terugweg, van Brazilië terug naar Europa.”
4. Start met zichtbaar worden
“Je kunt nog zo goed zijn in wat je doet, maar als niemand het weet, vind je geen klanten. Begin met zichtbaar worden door te praten over wat je doet, bijvoorbeeld op sociale media. Deel tips, verhalen en oplossingen rondom jouw expertise. Wees niet bang om jezelf in de spotlights te zetten; het gaat erom dat mensen weten dat jij hen kunt helpen.
Zo geef ik al jaren tips over een slimme manier om je boek te schrijven. Ondertussen heb ik zoveel volgers dat mijn schrijfweken in Koh Phangan island, Thailand en Mallorca altijd volgeboekt zijn. Dat geeft mij weer een mooie reden om ieder jaar naar deze favoriete eilanden te reizen. Reviews en testimonials van anderen kunnen hierbij enorm helpen.
5. Verbind met gelijkgestemden
“Omring jezelf met mensen die dezelfde mindset hebben. Dit kunnen andere digital nomads zijn of mensen die ook locatie-onafhankelijk werken. Zo creëer je een netwerk waarin jouw ideeën gewaardeerd worden en waar je elkaar kunt helpen. Samenwerken met anderen kan leiden tot nieuwe kansen en groei. Er zijn veel Facebookgroepen, voor populaire plekken, zoals bijvoorbeeld Digital Nomads Chiang Mai, maar er is ook een ‘Vanlife’ groep, ‘Digital Nomad Girls’ en nog veel meer.”
6. Doe het gewoon
“Er is maar één manier om te beginnen, en dat is door het gewoon te doen. Wacht niet op het perfecte moment of tot je denkt dat je er helemaal klaar voor bent. Zet je idee in de wereld, vertel erover, en kijk wat er gebeurt. Soms zijn de spontaanste ideeën de grootste successen. En als het niet werkt, heb je in elk geval geleerd wat je de volgende keer anders kunt doen.
Zo zocht ik ooit mijn vader op die in Curaçao was gaan wonen. Een week werd een jaar. Iedere dag kochten we een fruitshake bij een klein standje. De eigenaar wilde een franchise beginnen voor gezond eten, maar deed eigenlijk niets. Toen ben ik voor hem fruitsalades gaan verkopen op kantoren. Daardoor leerde ik alle zakenmensen op het eiland kennen en rolde van de ene marketingopdracht in de andere. Nu weet ik: ik kan altijd fruit gaan verkopen, waarin ook ben, en zo een nieuw netwerk opbouwen.”
7. Blijf groeien, leer en geniet
“Niet alles zal altijd werken, en dat is oké. Het belangrijkste is dat je blijft leren en plezier hebt in wat je doet. Vraag altijd om feedback en testimonials, zodat je bij een volgende poging meer bewijs hebt van je waarde. Focus op de ervaring en het helpen van anderen, en het geld zal volgen. En voor heel veel plekken op de wereld geldt: ‘in het land der blinden is eenoog koning’. Dus ook als je maar een heel klein beetje meer van iets weet dan een ander, dan kan je al meerwaarde bieden. En één uur vol aandacht YouTube filmpjes bekijken over websites bouwen, of SEO, of AI, maakt je al gauw een ‘expert’ in de ogen van andere ‘leken’.”
Meer weten? Je kunt de workshop van Esther volgen over hoe je overal een business van kunt maken.
Alles over de digital nomad lifestyle:
- Remote werken kan nu vanuit het eerste Digital Nomad dorp op Madeira
- Wat niemand je vertelt over het leven als digital nomad
- Op deze sites kun je werk vinden als digital nomad
- De 7 fouten die je al snel maakt als digital nomad