Leonie Collombon
Leonie Collombon Betere wereld 2 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Digitaal detoxen: deze stappen kun je vandaag nog nemen

Zouden we allemaal niet meer offline willen leven? Digitaal detoxen is een goede stap in de richting, want hiermee zorg je ervoor dat je, zowel bewust als onbewust, minder snel naar je telefoon of laptop grijpt. Deze tips kun je vandaag nog toepassen.

Waarom digitaal detoxen goed voor je is

Een pauze nemen van de technologie in je leven heeft veel voordelen voor je gezondheid. Dat geldt zowel fysiek als mentaal, als je het de wetenschap vraagt. Minder turen naar een klein scherm levert een betere houding op, voorkomt droge ogen en verlaagt het risico op pijnlijke gewrichten, maar de emotionele voordelen zijn net zo interessant. Volgens psycholoog Kia-Rai Prewitt van de Cleveland Clinic is een digitale detox goed voor meer aandacht en focus. Dat is best logisch, want hoe minder notificaties en piepjes er binnenkomen, hoe minder je afgeleid wordt door je apparaten.

Die vermindering aan prikkels heeft ook gevolgen voor je stressniveau: dat verlaagt drastisch wanneer je minder tijd achter een scherm gekluisterd zit. En dat zorgt weer voor een betere nachtrust, een gelukkiger gevoel en meer tijd om de dingen te doen die voor jóu belangrijk zijn, aldus Prewitt. Tel daar gezondere sociale interacties bij op en je snapt waarom de psycholoog iedereen aanraadt zo snel mogelijk te detoxen. Onderstaande tips helpen je daarbij.

Tips om vandaag te beginnen

  • Grote kans dat je mailbox vol met nieuwsbrieven en advertenties zit. En hoeveel van die berichten lees je ook echt? Schrijf je uit voor alle e-mails waar je niets mee doet. Dat kan handmatig, maar programma’s zoals Gmail en Hotmail bieden ook een optie om je in één klap voor alle reclame uit te schrijven. Wel zo makkelijk!
  • Hetzelfde geldt voor oude Whatsapp-gesprekken: groepsapps en gesprekken met mensen die je nooit meer spreekt, vragen onbewust om je aandacht. Tijd om ze te verwijderen (of archiveren, als je ze écht nog nodig hebt).
  • Staat de homepage van je laptop of telefoon vol met rode icoontjes met daarin cijfers? Als je nooit je meldingen weg klikt, neemt dit onbewust ruimte in je hoofd in. Neem een middag de tijd om al die cijfers tot nul te brengen -en probeer ze hier daarna ook op te houden.
  • Dat doe je een stuk eenvoudiger door meldingen van onnodige apps uit te zetten. Natuurlijk, belletjes en berichtjes wil je vaak direct zien, maar e-mails en meldingen van andere apps kunnen heus wel even wachten.
  • Vraag je ook eens af welke apps je überhaupt nodig hebt. Veel zaken zoals nieuwswebsites kun je ook in de browser bekijken. Het grote voordeel daarvan is dat je er alleen bewust naar kijkt en niet langer uit gewoonte.

Minder notificaties, een kleinere inbox en een overzichtelijk beginscherm zullen vanzelf al voor minder schermtijd zorgen. Maar ook deze tips laten je meer leven en minder scrollen.

The Offline Club is een digitale detox hangout in Amsterdam waar je bij wilt zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️