Joanne Wienen
Joanne Wienen Psyche 15 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Deze nieuwe kijk op falen gaat je leven een stuk makkelijker maken

Wanneer dingen mislukken, is het makkelijk te blijven piekeren over wat er nou precies is misgegaan. Makkelijk, maar het gaat er niet voor zorgen dat je sterker terugkomt.

Je hebt een bepaalde opdracht niet goed genoeg uitgevoerd. Het is je niet gelukt je aan het trainingsschema te houden waardoor je nog steeds die halve marathon niet kan rennen. Of je bent afgewezen voor die promotie waar je zo erg op hoopte. Sommige dingen in het leven gaan nu eenmaal niet zoals we die van tevoren bedacht hadden.

En natuurlijk wéten we diep van binnen heus wel dat de situatie niet beter gaat worden van eindeloos gepieker, slapeloze nachten en oneindige ‘wat als’-vragen. Toch is dat precies wat veel mensen doen. Omdat het in onze natuur zit en daarom makkelijk is.

Lessen van een topondernemer

Zonde, vindt ondernemer Sara Blakely. Blakely is de oprichter en CEO van Spanx, dat merk dat er wereldwijd voor zorgt dat de jurkjes nét even wat soepeler om het lichaam vallen.

Lees ook: Waarom het nu nog belangrijker is om jezelf niet met anderen te vergelijken

Dankzij haar corrigerende ondergoed-imperium werd Blakely miljardair, maar daar gingen heel wat mislukkingen aan vooraf. Ze faalde zelfs in niet één, maar twee eerdere carrières. Toch liet ze zich door die mislukkingen niet tegenhouden.

High five for trying

Zelf wijt ze dat aan iets dat ze in haar opvoeding al meekreeg. Blakely’s vader, ook ondernemer, vroeg elke week aan zijn kinderen waar ze die week in gefaald hadden. Aan Business Insider vertelt ze: “Als ik niks had, raakte hij zelfs een beetje teleurgesteld. Maar als ik bijvoorbeeld vertelde dat ik een nieuwe sport had geprobeerd maar verschrikkelijk slecht was, kreeg ik een high five.”

Schrijf en leer

Volgens Blakely veranderde het de manier waarop ze over mislukking nadacht. Blakely: “De definitie van falen werd voor mij ‘iets niet proberen’ in tegenstelling tot of het me vervolgens lukte of niet.”

Na een zogenoemde mislukking of situatie waar Blakely zich voor schaamde, liet haar vader haar opschrijven welke lessen ze daaruit geleerd had. “Zo leerde ik dat uit bijna elke situatie wel iets positiefs te halen viel, hoe rot de afwijzing of mislukking ook voelde.”

Try, fail, try again

Natuurlijk is het makkelijker gezegd dan gedaan om mislukkingen te omarmen. Ook Blakely erkent dat. Het betekent in ieder geval niet dat het ooit prettig gaat voelen, of dat je je het niet meer aantrekt als de dingen niet gaan zoals je zou willen. Maar het kan je leven zóveel makkelijker maken als je je bewust wordt van je eigen gedachtepatronen én weet hoe je deze waar nodig aan kunt passen.

Ook interessant: Falen als doel: een leuke én effectieve methode om lef te ontwikkelen

De eerste keer dat je zo’n lijstje maakt waarin je de lessen noteert die je uit je eigen falen hebt geleerd, zal misschien nog niet zoveel uithalen. Maar wie zich structureel blijft herinneren dat mislukking ‘m niet zit in het niet slagen, maar in het niet proberen zal dit uiteindelijk internaliseren.

De moeite waard, want zoals Blakely zegt: “Te veel mensen benutten niet hun volledige potentie uit angst om te falen.”

En dat is pas écht zonde.

Meer Bedrock?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️