Julia van Buuren
Julia van Buuren Persoonlijke verhalen 2 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Van een depressie naar lifecoach: ‘De psycholoog zei dat ik er maar mee moest leren leven’

Na zelf een depressie, overgewicht en burn-out meegemaakt te hebben, inspireert Shorombo Mooij (42 jaar) anderen om het beste uit zichzelf te halen. Als lifecoach helpt hij mensen die meer uit het leven willen halen, maar niet weten hoe.

“De ervaring, transformatie en kennis die ik heb opgedaan en meegemaakt, wil ik met anderen delen.”

Hulp van een orthomoleculaire therapeut

“Toen ik begin twintig was, belandde ik in een depressie. Na zelf alles geprobeerd te hebben, ging ik naar de huisarts en die verwees mij door naar een psycholoog. Ik kreeg eerst cognitieve gedragstherapie en vervolgens medicatie. Op een dag vertelde ik aan haar dat ik mij vlak voelde, niet mijzelf. Waarop zij mij vertelde dat ik er misschien maar mee moest leren leven. Dat was voor het breekpunt met mijn behandeling in de reguliere zorg. Ik ging op zoek naar iemand die mij wel kon helpen en eindigde bij een orthomoleculaire therapeut.

Een orthomoleculaire therapeut kijkt vanuit een holistisch perspectief naar je gezondheid en onderzoekt hoe je levensstijl en voeding invloed op je hebben. Ze merkte al snel op dat ik simpelweg uit balans was, en dat er verder niks mis met mij was. Ik had namelijk veel aan mijn hoofd en dat leverde de nodige stress op.

Een identiteitscrisis

Als jonge twintiger dacht ik dat ik alles al wist en toen bleek dat dit misschien toch niet zo was, belandde ik in een identiteitscrisis. Ik begon aan alles te twijfelen en zo kwam ik in een negatieve spiraal terecht waar ik zelf niet meer uit kwam.

Zelfontwikkeling heeft mij uiteindelijk gered. Ik begon me meer te verdiepen in mijn emoties en overtuigingen en merkte dat het heel normaal was om door zo’n fase heen. Daardoor begon ik te geloven dat het wel weer goed zou komen.

‘Ik was bang dat het nooit meer goed zou komen’

Rond mijn 30e belandde ik in een burn-out. Ik voelde me verschrikkelijk, en was bang dat het nooit meer goed zou komen. Het bleek dat ik overprikkeld was en dat maakt dat alles te veel is.

Later besefte ik me dat dit kwam doordat ik niet meer mijn eigen gevoel volgde, maar deed wat anderen deden omdat ik dacht dat dit hoorde. Huisje, boompje, beestje en een baan in de financiële dienstverlening; ik leefde volledig uit lijn met wie ik was. Dit leverde veel innerlijke stress op en maakte me doodongelukkig.

Ook toen heeft de orthomoleculaire therapeut mij geholpen. Ik begon met sporten, stopte met roken en verloor binnen drie maanden 25 kilo. Afvallen was helemaal niet mijn doel, maar door gezonder te leven vlogen de kilo’s er vanzelf af. Ik begon elke dag met een glas water en een wandeling in de natuur, at veel groenten en eiwitten en begon met mediteren. Ik verwerkte mijn stress en door goed voor mezelf te zorgen, begon ik steeds meer terug te komen bij mijzelf.

Een nieuw leven als lifecoach

Ik zei mijn baan op en ging voor een tijdje naar Curaçao om mijn hoofd leeg te maken en weer te genieten van het leven. Dit markeerde ook de start van mijn nieuwe leven. Nu help ik als lifecoach mensen hoe ze het beste uit zichzelf kunnen halen, zonder negatieve effecten, en een leven kunnen leiden met voldoening en gezondheid. Dit heet ook wel high performace lifestyle coaching, hierbij begeleid ik mensen vanuit een holistisch perspectief.

Er zijn zoveel aspecten die hierbij van belang zijn, zoals je fysieke gezondheid, verbinding voelen met de mensen om je heen, routines creëren, tijd voor jezelf nemen, persoonlijke ontwikkeling en emotionele heling. Maar ook doelen zetten en hiernaar toe werken op een productieve manier. Hier help ik allemaal bij als lifecoach.

Het beste uit jezelf halen

Ik heb gemerkt dat je levensstijl en persoonlijke ontwikkeling krachtige tools zijn om het beste uit jezelf te halen, en ik ben daar het levende bewijs van. In plaats van je te verdoven met bijvoorbeeld medicatie of alcohol, zorgt alleen werken aan jezelf er uiteindelijk voor dat je je echt beter voelt.”

Marleen (33) had twee burn-outs: ‘Het is mijn missie om kinderen te leren omgaan met stress’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️