Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 5 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Hoe geurtjes je kunnen helpen om uit een depressie te komen

In een depressie terecht komen, is een grote klap waar je niet zomaar van heelt ‘door meer te mediteren’ of waar je met een paar therapiesessies van herstelt. Nee, een depressie hebben is een serieuze zaak en kent verschillende gradaties, en daarmee óók verschillende manieren om ervan te helen. Uit een recentelijk onderzoek blijkt nu dat bepaalde, bekende geurtjes het herstelproces van een depressie kan helpen bevorderen. Hoe zit dat?

In Nederland krijgt wel één op de vijf volwassenen ooit te maken met een depressie. Die cijfers zijn niet mis, want een depressie is een serieuze zaak die je leven op z’n kop zet. Gelukkig wordt het praten over mentale gezondheid een steeds minder groot taboe. Hoe meer we erover kunnen praten, hoe meer ruimte ervoor ontstaat in onze samenleving. En zo ook voor een passende oplossing. Wat zegt dit nieuwe onderzoek?

Geuren en depressie

Het ruiken van bekende geuren, kan depressieve mensen helpen bij hun herstel, zo blijkt uit dit recentelijke onderzoek. De onderzoekers kwamen erachter dat bekende geurtjes een grotere impact kunnen hebben op het herstel van een depressie dan dat woorden hebben.

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd door het onderzoeksteam van de Universiteit van Pittsburgh School of Medicine, laat zien dat bekende geuren het makkelijker maken om bepaalde positieve herinneringen op te halen die mensen met een depressie vervolgens kan helpen in hun herstel.

Met andere woorden: geurtjes uit het verleden kunnen helpen om depressieve mensen uit hun negatieve gedachten te halen.

Herinneringen van depressieve mensen

“Niet dat depressieve mensen geen herinneringen meer hebben, maar voor hen is het wel moeilijker om er toegang tot de krijgen”, aldus één van de senior auteurs van het onderzoek Kymberly Young. De onderzoekster was dan ook erg verrast dat niemand er eerder aan had gedacht om naar de link tussen depressie en het geheugen te bestuderen.

Voor het onderzoek werden 32 mensen met een klinische depressie onderzocht. Elk depressief persoon kreeg 24 glazen flesjes met bekende geurmonsters die aangenaam, neutraal of onaangenaam waren. Na het ruiken aan het flesje werd de deelnemers gevraagd om als reactie op het signaal een specifieke herinnering uit hun leven op te roepen. Dat experiment werd vervolgens omschreven met 24 woorden die elke geur omschreef. Wat bleek?

Specifiekere positieve herinneringen door geur

De onderzoekers viel het op dat mensen met een depressie herinneringen makkelijker konden ophalen wanneer ze geursignalen ontvingen in vergelijking met woordsignalen. Zo’n 68 procent van de deelnemers kon zich specifieke herinneringen ophalen als reactie op geuren, in tegenstelling tot 52 procent van de mensen die zich specifieke herinneringen kon herinneren bij woordsignalen.

Geurherinneringen werden dus blijkbaar levendiger ervaren dan herinneringen die met woorden worden opgeroepen, hoe interessant is dat? Bovendien waren de positieve herinneringen die werden opgehaald door een geur specifieker dan de herinneringen die naar boven kwamen door een verhaal.

“Door het geheugen te verbeteren, zouden uiteindelijk ook de emotieregulatie en de funtionele problemen van mensen met een depressie kunnen worden verbeterd,” meent Young. Ondanks dat dit onderzoek positieve resultaten biedt als het aankomt op het herstel van een depressie, was het onderzoek nog relatief klein en zal er dus nog verder onderzoek naar het onderwerp moeten worden gedaan. Ongetwijfeld to be continued!

Waarom vrouwen gevoeliger zijn voor angsten en depressies

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️