Maartje Vis
Maartje Vis Reizen 13 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

De eerste schilderijen van Rembrandt te zien in museum De Lakenhal

Het museum De Lakenhal in Leiden bestaat dit jaar 150 jaar. Dat vieren zij met de presentatie van ‘Rembrandts vier zintuigen – zijn eerste schilderijen’ waarin je zijn eerste werk ziet wat bekend is.

De schilderijen heeft Rembrandt gemaakt toen hij 18 jaar oud was en in Leiden woonde. Van 20 januari tot en met 16 juni 2024 is dit werk te bewonderen in museum De Lakenhal.

Rembrandts werk ‘Vier zintuigen – zijn eerste schilderijen’ te zien in museum De Lakenhal

De presentatie bestaat uit De brillenverkoper (het Zicht), De operatie (het Gevoel), De drie zangers (het Gehoor) en De flauwgevallen patiënt (de Reuk). Het eerste schilderij komt uit de eigen collectie en de laatste drie uit The Leiden Collection. Eigenlijk was er nog een schilderij over het vijfde zintuig, De Smaak, maar dat schilderij is tot nu toe spoorloos verdwenen.

Over The Leiden Collection

Drie van de vier schilderijen die te zien zijn, komen dus uit The Leiden Collection. Deze collectie bestaat uit meer dan 250 schilderijen en tekeningen en deze vormen een van de belangrijkste verzamelingen van 17de-eeuwse Nederlandse schilderijen in particulier bezit.

De collectie is ontstaan door de Frans-Amerikaanse verzamelaars Thomas Kaplan en zijn vrouw Daphne Recanati Kaplan. Er zitten maar liefst zeventien werken van Rembrandt in The Leiden Collection en daarmee is het de grootste particuliere verzameling ter wereld van deze bekende kunstenaar.

Eerste werk van Rembrandt in het museum

Het atelier van Rembrandt heeft waarschijnlijk op een steenworp afstand gelegen van de plek waar nu het museum staat die in 1874 zijn deuren opende. Toen was het museum helaas nog niet in het bezit van werk van Rembrandt van Rijn. In 2012 kwam daar verandering in en werd het museum verrijkt met De brillenverkoper, een belangrijk moment in de geschiedenis van het museum. Dit schilderij maakte Rembrandt als beginnende kunstenaar.

Rembrandts talent met zintuigen

Het museum geeft aan dat in de 16de eeuw kunstenaars vooral zintuigen door middel van elegante vrouwen met vaste attributen weergaven, maar Rembrandt dat juist anders aanpakte. Hij koos er juist voor om gewoon alledaagse en voor iedereen herkenbare scènes te creëren.

Zijn zintuigenreeks laat dan ook zien dat hij een eigenwijze en experimentele kunstenaar was. Verder maakte zijn toepassing van clair-obscur, zijn losse verftoets en de manier hoe hij de interactie tussen gewone mensen met karakteristieke uitdrukkingen weergaf hem tot een unieke kunstenaar.

Expositie ‘What goes around comes around’ laat zien hoe de mode-industrie duurzamer kan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️