Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 5 mrt 2024
Leestijd: 5 minuten

Meer connected én eenzamer dan ooit, dat is de maatschappij waar we in leven

Eerder schreven we al over eenzaamheid, een groeiend probleem in onze maatschappij. Want niet alleen ouderen vereenzamen, ook Gen-Z en Millenials zijn eenzamer dan ooit. Een recente studie onder 500 mensen (februari 2024) laat zien dat 76 procent van de Nederlanders tussen de 18 en 44 jaar zich soms of altijd eenzaam voelt. In het digitale tijdperk zijn we meer connected dan ooit en met de digitale betrokkenheid zit het wel goed.

Maar de hunkering naar échte connecties wordt steeds groter. Wij gaan in gesprek met Renate Nyborg, voormalig CEO van Tinder en oprichter van Meeno, over manieren om AI in te zetten om meer diepgang in connecties te creëren.

Want vriendschappen, familiebanden en romantische relaties zijn belangrijk om gevoelens van eenzaamheid te bestrijden en af en toe inchecken met een ‘hoe is het’ is niet bevredigend genoeg.

Eenzaamheid heerst (welke groep, waar merk je het aan)

Sinds de pandemie heerst er nog meer social anxiety onder jonge mensen. Met vaak een groot online netwerk, voelen ze de angst om échte gevoelens te delen. Bang voor het oordeel van anderen.

En een plek waar niemand zich schroomt om (kwetsend) commentaar te geven, is ook niet veilig om volledig jezelf te kunnen zijn. Toch zorgt het niet durven delen van je innerlijke gevoelens voor afstand en eenzaamheid. De angst voor kritiek van anderen mensen triggert dat we steeds eenzamer worden.

De schrijnende gevolgen

Deze groeiende eenzaamheid beïnvloedt ons niet alleen op mentaal vlak, ook fysiek gaan we eraan onderdoor.

Er komen steeds meer onderzoeken die de impact van social media op onze gezondheid onder de loep nemen. Verslaving, obesitas en zelfs hartziekten kunnen het gevolg zijn van eenzaamheid. Eenzaamheid zorgt voor verhoogde stressgevoelens met alle gevolgen van dien deelt Renate met BEDROCK.

Als tweede noemt ze de gevaarlijke ontwikkeling van een sterke politieke voorkeur of aansluiting zoeken bij een extremistische groep. Omdat eenzaamheid ervoor zorgt dat je je eigenlijk nergens thuis voelt, voel je je meer aangetrokken tot dit soort praktijken die je het gevoel geven dat je tenminste nog ergens bij hoort.

Voor Renate is  auteur en hoogleraar Noreena Hertz een bron van inspiratie. In haar boek The Lonely Century schrijft ze dat menselijke verbinding werkt als een wonderlijke drugs. Je verbonden voelen met drie tot vijf mensen maakt je écht gelukkiger.

Kun je een ‘druk’ leven hebben en toch eenzaam zijn? Te druk voor écht contact

Daarmee bedoelen we een drukke baan, een groot netwerk en misschien een veeleisende familie. “Daar heb ik ervaring mee” deelt Renate met ons. “Als CEO van Tinder was ik altijd onderweg, er werkte ruim 750 mensen onder mij en daardoor was ik geen dag alleen. Toch was dit een van de eenzaamste periodes uit mijn leven. Ik kon mezelf niet uitspreken over gevoelens. Mede omdat ik ver weg was van mijn roots, mijn jeugdvrienden en mijn familie waardoor de natuurlijke community verdwijnt. En hoe snel je ook anderen mensen ontmoet, er is geen vervanging voor diegene die je al twintig jaar kennen en niet over je oordelen.

Zeker als je nieuwe mensen ontmoet, word je altijd beoordeeld. Dit gebeurt al helemaal online, waar alles vluchtig is. Mensen zijn bang om het verkeerde te zeggen en om buiten de boot te vallen, daarom zeggen ze liever niks en benaderen ze dingen voorzichtig. Dus vooral niet het achterste van je tong laten zien. Hierdoor lukt het niet om op een dieper niveau te verbinden.”

Enkele praktische tips om je minder eenzaam te voelen

“Toen ik voor mijn baan in een vreemde stad ging wonen, was ik ook eenzaam. Wat ik deed is één plek uitkiezen om daar wekelijks of zelfs dagelijks heen te gaan. Een restaurant, een koffietentje. Als je hier zonder telefoon een koffie drinkt, komt er een moment dat je aanspraak krijgt. Het wordt een soort van stamkroeg waar steeds dezelfde mensen komen.

De verbinding verdiepen met mensen die je al kent, is door goed doordachte vragen te stellen.

Met mijn stiefzusje had ik al twintig jaar al geen echte gesprekken meer gehad. En dat terwijl we altijd heel close waren. Toch ontstond er afstand zonder duidelijke reden. Ja, ik woonde ver weg, maar ook op emotioneel vlak raakte we van elkaar verwijderd.Toen we een weekend de tijd voor elkaar namen en echt met elkaar in gesprek gingen, ontdekte we pas waar dat aan lag.

Zij dacht dat ik te slim was en ik dacht dat zij te mooi was om mijn vriendin te zijn.

Door echt het gesprek aan te gaan, en quality time in te plannen, kwamen we erachter dat we gaandeweg vooroordelen hadden gecreëerd die helemaal niet waar waren.”

Another app, is dat wel de oplossing nu we eenzamer worden?

Want Meeno is wéér een sociale app en zijn die er niet genoeg? “Die zijn er enorm veel! maar Meeno creëert meer waarde in minder tijd. Je krijgt snel toegang tot skills die je anders stukken langzamer leert uit boeken, therapie of podcasts. Het is een guided experience, gebaseerd op jouw profiel waardoor je meteen aan het juiste adres bent en passende tools aangereikt krijgt.

Meeno is geen virtuele vriend/vriendin of een klinische therapie-app, maar een app met gepersonaliseerd advies, die je helpt om je relatie doelen en problemen beter te begrijpen. Daar kun je in het echte leven weer juist meer verbinding door creëren.

Het is niet de bedoeling om uren op Meeno te spenderen, het is de bedoeling om met de opgedane kennis in real life actie te ondernemen.

Vooral mannen lijken hier blij van te worden. Want de drempel naar een therapeut is vele malen hoger dan hetzelfde advies online in te winnen.

43 procent van de mannen tussen de achttien en vierendertig gebruikt chat GPT voor relatie advies. En 60 procent van de mannen gebruikt het meer sinds de pandemie.

Versnipperd over diverse platforms (denk aan Google, TikTok etc). Dat alles nu hapklaar op één plek te vinden is, betekent pure tijdwinst.

Benieuwd? Neem een kijkje op de website van Meeno.

Niet alleen, maar je toch eenzaam voelen: psychiater Dirk De Wachter legt het uit

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️