Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Column 1 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Column Anouk: ‘Bepaal jouw koers’

Wekelijks verschijnt er een column van Anouk op BEDROCK. “Even netjes voorstellen: mijn naam is Anouk. Op mijn 23e kreeg ik te horen dat ik kanker had. De nodige behandelingen volgden en nu, 8 jaar later is mijn boek uitgekomen: Ik blijf gewoon Anouk. Want ik wilde vooral mezelf blijven, en ik wilde dat iedereen ‘gewoon’ normaal tegen me bleef doen. Ik mag dan wel ziek zijn, maar ik blijf gewoon dezelfde persoon. Gewoon Anouk. Deze week ga ik het hebben over je kut voelen, en dat het oké is.

Little did I know, dat deze gebeurtenis alles zou veranderen. Dus ‘gewoon dezelfde’ Anouk? Nee, dat is dus niet helemaal waar. Maar naast dat kanker natuurlijk echt geen pretje is, en ik het niemand zou gunnen, heb ik er ook veel van geleerd. Wat me op de dag van vandaag nog steeds veel brengt.

10 levenslessen van Anouk

In mijn boek heb ik dan ook mijn tien levenslessen beschreven. ‘Waarom tien?’, vroeg iemand mij laatst. Uh, omdat ik er geen honderd kan schrijven, anders had ik dat zo kunnen doen. Maar goed, ik moest ergens een grens trekken. Dus mijn tien grootste levenslessen heb ik voor je uitgeschreven.

Op BEDROCK, deel ik graag met jullie mijn tien levenslessen. Vandaag levensles 6:

Bepaal jouw koers

‘Nee, zij is niet uitgenodigd voor het vrijgezellenfeest en hij mocht niet met die gasten mee toen ze een pak voor Richard uitzochten. Ik vind dat wel héél raar hoor.’ Zomaar een gesprekje dat ik opving bij de bakker. Och wat vinden we toch veel van anderen en de dingen om ons heen. Iedereen vindt wel iets anders van je. Je kan het nooit goed doen voor iedereen. En is dat erg? Nee (of denk je nu: ja?).

Vooral wij vrouwen hebben er een handje van om door iedereen aardig gevonden te worden of om altijd ‘het lieve meisje’ te zijn. Don’t get me wrong, je hoeft niet meteen in een bitch te veranderen die iedereen afsnauwt, maar je hoeft het ook niet voor iedereen goed te doen. Sterker nog, je kan het ook niet voor iedereen goed doen, want ‘het goed doen’ kan voor iedereen anders zijn.

Toen ik ziek werd, leek het alsof er een superpower in me naar boven kwam. Opeens voelde ik heel sterk wat ik wel en niet moest doen. Welk pad voor mij was. Dat was ontzettend bevrijdend. Ik hoefde alleen naar mijn gevoel te luisteren, niet naar anderen. En mijn gevoel/intuïtie sprak zo luid, dit kon ik niet negeren.

Ik weet nog goed dat ik voor mijn laatste operatie (ik wist al dat ik kanker had) ergens was voor mijn werk, waar ik de mensen niet kenden. Een vrouw deed bot en gemeen tegen me (vond ik). Waar ik op dat moment meestal het lieve meisjes masker optrok en alles perfect wilde doen, klikte er nu iets in mijn hoofd. ‘Boeie, ik heb toch al kanker, wat maakt mij het uit wat ze van me vindt.’

En ik deed mijn werk vrolijk en trok me niets aan van haar gedrag. Wat was dit besef heerlijk. Ik hoefde het niet goed te doen voor haar. Misschien had ze een rotdag en reageerde ze dat op mij af, ik zal het nooit weten, maar ik liet het van me af glijden.

Door levensbedreigend ziek te zijn, besefte ik heel goed: ‘Who, ik heb dit leven maar een keer. Leef ik het zoals ik écht wil leven?’ Natuurlijk zitten er weleens rotdagen tussen, dat kan en dat is helemaal oké. Maar als jij uitzoomt en kijkt waar je nu bent en wat je doet, is dit dan jouw leven dat je wil leven? Jouw koers?

Een vraag die alleen JIJ voor jezelf kan beantwoorden. En niemand anders.

Tip: Wat zou jij vandaag anders doen als het je niet meer uitmaakte wat iemand ervan zou vinden? Welke keuzes zou jij maken?

Jij bent de regisseur van jouw leven. Take the lead.

Anouk was 23 toen ze kanker kreeg. Nu, acht jaar later, heeft ze een boek geschreven: ‘Ik blijf gewoon Anouk’. Dit boek is meer dan een verhaal over een meisje dat kanker heeft overleefd. Het gaat ook over de ontwikkeling van een meisje naar een bewuste jonge vrouw waarin dagelijkse, relevante thema’s naar voren komen.

In haar boek omschrijft ze haar tien levenslessen. Want één ding is zeker, van ziek zijn heeft ze ook een hoop geleerd. Anouk werkt als freelancer. Ze heeft een passie voor het vertellen van persoonlijke verhalen, zowel geschreven als op video. Daarnaast ontwikkelt ze zich de laatste jaren tot Holistisch Therapeut en Reiki Master. Volg Anouk ook op Instagram of neem een kijkje op haar website.

Spiritueel narcisme: wanneer je wel heel ver boven de rest uit zweeft

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️