Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Liefde & Seks 27 jan 2023
Leestijd: 5 minuten

Chris (30) heeft een open relatie: ‘We vierden Kerst met ons drieën’

Een paar jaar geleden kwam Chris (30) er samen met zijn vriendin achter dat hun monogame relatie niet werkte. Het stel bedacht een oplossing: een open relatie. Sindsdien zijn zowel Chris, als vriendin niet alleen gelukkig met elkaar, maar ook met andere partners. Aan Bedrock vertelt Chris over zijn open relatie.

Open relatie

“Een open relatie klinkt wellicht spannend. Je kiest er namelijk voor om romantiek, intimiteit en tijd met anderen te delen. Voor de één kan het heel goed werken, terwijl het voor de ander alleen maar angsten oproept. Chris en zijn partner staan er na twee jaar nog steeds positief in.”

Eventjes kort: wie ben je en wat doe je?

“Ik ben Chris, half Indonesisch en half Nederlands. Heb de eerste twintig jaar van mijn leven samen met mijn ouders in Berlijn gewoond. Sinds tien jaar woon ik in Amsterdam Oost. Ik heb mijn eigen appartment gekocht en werk fulltime als biomedische wetenschapper.”

Heb je een relatie?

“Jazeker, ik heb sinds vijf jaar dezelfde vriendin. We hebben elkaar in Amsterdam leren kennen, maar zij verhuisde voor werk naar Sydney. We begonnen in een monogame relatie, maar door de fysieke afstand zijn we gaan nadenken om een andere invulling aan de relatie te geven.”

En daar is een open relatie uitgekomen?

“Klopt. We gingen er heel ongedwongen in, en wilde het eens proberen. We zeiden tegen elkaar dat we het zes maanden andere mensen mochten/konden daten, om vervolgens na een half jaar te beslissen of dit was wat we écht wilden. Die eerste zes maanden verliepen heel natuurlijk, dus we besloten ermee door te gaan.”

Vertellen jullie elkaar als jullie een date hebben gehad?

“We laten elkaar in onze open relatie vrij om te vertellen waar we behoefte aan hebben. Soms ben ik op date geweest, en kom ik heel enthousiast thuis. Dan wil ik mijn vriendin graag bellen. Maar soms vertel ik dingen niet uit respect voor mijn date.

Laatst is er bijvoorbeeld iemand blijven slapen, en na de seks moest zij huilen. Dat vertel ik dan niet aan mijn vriendin. Niet omdat ik het geheim wil houden; maar uit respect voor mijn date.”

Hoeveel vriendinnen heb je nu in totaal?

“Naast mijn lange afstandsrelatie met mijn vriendin in Australië, heb ik twee vriendinnen in Nederland. Iedere vriendin heeft iets unieks, waar ik heel erg van kan genieten. Ik heb het idee van een monogame relatie altijd moeilijk gevonden. Waarom zou je niet open staan voor anderen?”

Zijn de vriendinnen de hoogte van elkaar?

“Ja natuurlijk. Ik heb geen zin in stiekem gedoe. Mijn ene vriendin ken ik nu ruim een jaar, terwijl mijn andere vriendin sinds drie maanden in the picture is. De twee meiden zijn op de hoogte van de situatie, maar hebben elkaar niet ontmoet. Nog niet, ze zijn namelijk werkzaam voor hetzelfde bedrijf.

Nu is het een heel groot bedrijf waar duizenden mensen werken, dus de kans is klein dat ze elkaar tegenkomen. Maar technisch gezien is het mogelijk.”

En je vriendin in Sydney; heeft zij ook een andere relatie?

Sinds kort is het officieel tussen haar en haar vriend. Ze heeft een hele tijd met andere mensen gedate, maar ze is inmiddels gek op deze jongen. Sinds drie maanden is het dan ook officieel tussen hen. Dat was voor mij overigens geen verrassing; wanneer ze over hem praat, begint ze te stralen.

Ben je op zo’n momenten jaloers?

“Natuurlijk kan ik soms jaloers zijn. De nieuwe partner van mijn vriendin woont namelijk ook in Sydney. Fysiek zijn ze dus dicht bij elkaar en kunnen meer tijd met elkaar besteden. Dat kan me soms jaloers maken. Ik gun haar een mooie tijd, maar op haar verjaardag kon ik er bijvoorbeeld niet bij zijn. Dan word ik jaloers als ik hen samen op foto’s zie.”

Hoe vaak zien jullie elkaar?

“Iedere twee maanden zien we elkaar. Gelukkig kan ik veel vrij nemen, en kan ik op afstand werken. Ik kan dus gemakkelijk voor tien dagen die kant op gaan. Zij is zelfstandig ondernemer, en komt om de paar maanden deze kant op. Afgelopen kerst kwam ze naar Amsterdam, en nam ze haar partner voor het eerst mee.

We hebben dus met z’n drieën kerst gevierd. Dat voelde heel natuurlijk. Het is een heel chille gast, dus ik snap wel dat ze voor hem is gevallen.”

Denk je dat je ooit met één persoon wilt settelen?

“Dat weet ik niet. Op dit moment ben ik gelukkig in mijn open relatie, en ik ben niet bezig met de toekomst. Wellicht komt er een moment dat ik me op één vrouw wil focussen, maar dat voel ik nu nog niet. Ik ben tot nu toe voorstander van een open relatie. Sterker nog: ik heb al meerdere vrienden onbewust overtuigd. Mijn halve vriendengroep is polyamoreus.”

Heb je dan nog tips voor mensen die een open relatie willen aangaan?

“Ben altijd eerlijk. Naar jezelf, én je partners. Maak duidelijke afspraken, en geef elkaar tegelijkertijd de ruimte. Misschien heeft je partner meer tijd nodig om zijn of haar grenzen te leren kennen. Ik raad daarnaast aan om de eerste paar maanden een soort ‘proefperiode’ in te lassen.

Bij ons werkte dat heel goed. We hebben een half jaar de tijd gegeven, om vervolgens te beslissen of dit is wat bij ons passte. Besef tegelijkertijd dat het aangaan van een open relatie een risico is. Denk er dus goed over na, en blijf trouw aan jezelf. Er zullen namelijk altijd mensen zijn die oordelen.”

Stel jezelf deze 6 vragen voordat je een open relatie begint

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️