Julia van Buuren
Julia van Buuren Psyche 28 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Is jouw vriendschap veranderd in een catch-up vriendschap? Zo vind je meer diepgang

Vriendschappen veranderen naarmate de tijd vordert, en dat is heel normaal. Zo kan die ene vriendin die je jarenlang door en door kende, ineens een verre vriend worden. Heb jij het idee dat steeds meer hechte vriendschappen veranderen in catch-up vriendschappen? Dan ben je niet de enige.

Vrienden maak je je hele leven tijdens verschillende levensfasen. De meeste goede vriendschappen sluit je, naar verluidt, tijdens je studietijd. Wanneer je samen in de klas zit, heb je hetzelfde doel, zie je elkaar veel en word je automatisch steeds closer.

Vriendschap draait om wederkerigheid

Je raakt niet zomaar bevriend met iemand. Vaak start het contact door gemeenschappelijke doelen of interesses. Toch wordt iemand pas echt een vriend wanneer er sprake is van wederkerigheid. Wanneer je persoonlijke verhalen deelt, en de ander dit ook doet, ontstaat er een connectie en is dit vaak de start van een vriendschap. Wanneer je het contact onderhoudt en interesse blijft tonen in elkaar, zal de vriendschap lang voortduren.

Vriendschappen veranderen

Maar hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het is om vriendschappen te onderhouden. Je leven verandert, je ziet je vrienden niet meer elke dag en de verantwoordelijkheden stapelen zich op. Bianca deelt op TikTok een video waarin ze vertelt dat de meeste vriendschappen na het afstuderen in catch-up vriendschappen veranderen.

Catch-up vriendschappen

Op school zie je je vrienden veel en daardoor weet je alles van elkaar. Omdat je elkaar zo vaak ziet, hoef je ook geen grote activiteiten te ondernemen, alleen al naast elkaar zitten zorgt voor een connectie, vertelt ze. Maar wanneer je afstudeert, gaat iedereen een andere richting op. En daardoor moet je ineens samen dingen gaan ondernemen om bij te praten.

Het is volgens haar vermoeiend om met iedereen nauw contact te onderhouden en daardoor zie en spreek je je vrienden steeds minder. En voor je het weet zijn je meest hechte vrienden catch-up vriendschappen geworden. Elke keer als je elkaar ziet moet je elkaar updaten over de grote veranderingen in je leven. Hierdoor verlies je veel mooie aspecten van de vriendschap, zoals diepgang. Je deelt niet meer een leven samen en weet niet wat er dagelijks speelt.

@infinitebs

I am guilty of this as well but there is hope i promise #postgrad #friends #friendships #sociallife #socialanxiety #college

♬ original sound – bianca

Meer diepte in vriendschappen

Merk je dat veel vriendschappen catch-up vriendschappen zijn geworden en wil je dat je band met je vrienden hechter wordt? Op deze manier vind je meer diepgang in je vriendschappen.

Onderneem nieuwe activiteiten samen

Onderneem nieuwe activiteiten die jullie allebei leuk vinden, hierdoor blijven jullie samen positieve herinneringen maken en dat versterkt de band. Blijf daarnaast betrokken in elkaars leven, ga bijvoorbeeld in op de onderwerpen die je de laatste keer besproken hebt of wens je vriend/vriendin succes met een appje of belletje als je weet dat hij of zij een spannende dag heeft.

Stel je kwetsbaar op

Wees daarnaast niet bang om je kwetsbaar op te stellen en intieme verhalen te delen. Zeker wanneer je elkaar niet zo vaak ziet, kan de afstand steeds groter voelen en is het lastiger om hele persoonlijke verhalen of je dagelijkse zorgen te delen. Maar wanneer je dit wel doet, versterkt het de vriendschap juist en kan je vriend je steunen.

Diepgaande vragen zorgen voor diepgang

Ook zijn er verschillende kaartspellen waar diepgaande vragen op staan die je elkaar kunt stellen. Dit geeft jullie beiden de kans om meer van elkaar te weten komen. In plaats van de standaardvragen kun je nu ingaan op diepgaandere vragen die eerlijke en kwetsbare antwoorden opleveren. Dit geeft je het gevoel dat je elkaar echt kent, en weet wat er in de ander omgaat.

Weet wat je van elkaar verwacht

Wanneer jullie beiden tevreden zijn met het hebben van een catch-up vriendschap, is daar ook helemaal niks mis mee. Zolang je eerlijk bent tegen elkaar en van elkaars wensen en verwachtingen op de hoogte bent, is dit helemaal oké.

Op deze manier laat je een oude vriendschap weer opbloeien

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️