Bikini bacteriën voorkom je liever niet in de wasmachine
Nu het zomer is, hullen we ons steeds vaker in badkleding. En na een dagje zon, zee, strand, wil je wel een wasje draaien. Alleen is dat wel handig? Was je jouw bikini bacteriën er wel uit met de wasmachine?
Badkleding is kwetsbaar omdat het vaak gemaakt wordt van (het liefst gerecyclede) stoffen die meerekken. Denk aan polyester, spandex of nylon. Dit is fijn omdat het snel droogt en de stof vormt zich om je lichaam. Alleen is het niet handig als het om viezigheid en bacteriën gaat. Best goor als je hierover nadenkt.
Bikini bacteriën voorkomen
Wanneer je jouw bikini of badpak op de verkeerde manier wast, wordt het een broednest voor bacteriën zoals gist- en stafylokokkenbacteriën die kunnen zorgen voor huidirritatie of zelfs inwendige infecties. Shocking!
Verkeerd wassen van badkleding
Duurzaam wassen is volgens de BEDROCK redactie altijd een betere keuze. Maar volgens expert Susanna Unsworth zijn er meerdere redenen om badkleding bewuster te wassen. Susanna is huisarts en gespecialiseerd in vrouwengezondheid en ze deelt dat de verzameling van verschillende bacteriën in badkleding zelfs ongezond voor je kan zijn. Deze bacteriën zijn vaak afkomstig van je eigen huid, maar kunnen ook uit de vagina komen. Als je badkleding onjuist wast vermenigvuldigen ze zich al snel waardoor ze eerder tot ongemakken leiden. En dat zijn niet de minste! Denk aan huidirritatie, maar ook schimmelinfecties of zelfs een urineweginfectie. Omdat badkleding vochtig is, wordt het risico alleen maar groter.
Hoe was je badkleding dan wel?
Gelukkig zijn er manieren om de risico’s te beperken en bikini bacteriën zoveel mogelijk te voorkomen.
1. Vermijd de wasmachine
Het makkelijkste is een machinewasje, maar dit is niet goed. De wasmachine kan de delicate stof van badkleding laten slijten. Doe daar nog een agressief wasmiddel bij en je hebt veel minder lang plezier van je minuscule stukje stof.
2. Meteen uitspoelen
Als je klaar bent met zwemmen, spoel je badpak dan meteen uit! Zout, zonnebrand en chloor hechten zich aan de stof en hebben ook een impact op de stof. Als synthetische stof nat is en niet ademt, creëer je een bron van bacteriën op de vaak ook al warme en vochtige huid. Bij de meeste zwembaden is wel ergens een douche te vinden en zelfs op het strand zijn er plekken om jezelf af te spoelen. Maak daar gebruik van!
3. Laten weken
Als je badkleding goed schoon wil krijgen, doe je er verstandig aan om deze te laten weken in een emmer of wasbak met koud water en mild wasmiddel. Doe dit minstens 15 tot 30 minuten en spoel goed uit! Want zeepresten zijn ook funest voor de stof en kunnen de huid irriteren.
4. Gebruik het juiste wasmiddel
Badkleding schreeuwt om milde wasmiddelen die vrij zijn van kleur en geurstoffen of andere agressieve chemicaliën.
5. Stop met uitwringen
Je kunt badkleding beter plat laten drogen en als je het snel droog wil hebben, dan rol je jouw badkleding op in een handdoek. Dit zorgt ervoor dat het vocht geabsorbeerd wordt.
Deze tips verminderen bikinibacteriën, maar zorgen er ook voor dat badkleding langer meegaat!
Lees ook deze tips om jouw vagina te beschermen tijdens het bikiniseizoen!
Mooi nieuws: ‘Duurzame bikini’s vond je nergens, nu dus wel’