Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Nutrition 18 dec 2021

Een feestelijk hoofdgerecht voor kerst: biet wellington met glühweinjus

Dat een kerstmenu of kerstdiner niet altijd om een groot stuk vlees of vis hoeft te gaan om feestelijk te zijn, bewijzen we met deze feestelijke biet wellington met glühweinjus. Ook handig: dit vega hoofdgerecht voor kerst kun je met een kleine aanpassing ook nog eens helemaal vegan maken.

Vervang in dat geval het bladerdeeg dan door vegan bladerdeeg en let op dat je veganistische glühwein koopt. Vervang de eidooiers voor het bestrijken van het bladerdeeg door kokosolie. Et voilà! Da’s nog eens een prachtig vega(n) hoofdgerecht voor met kerst.

Vergeet het ontbijt niet tijdens kerst: 10 x de lekkerste vegan kerstontbijtjes

Biet Wellington vega hoofdgerecht kerst

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 gekookte bieten van ongeveer 5 cm
  • 200 gram verse spinazie
  • 1 lap (roomboter)bladerdeeg waar je 4 cirkels van 15 cm uit kunt steken
  • 2 eidooiers (of kokosolie)

Voor de duxelle:

  • 200 gram kastanjechampignons
  • 1 eetlepel sojasaus
  • Olijfolie of boter

Merry (vegan) christmas! Dit is Bedrock’s vegan kerstmenu

Voor de glühweinjus:

  • 750 ml glühwein (kant-en-klaar of zelfgemaakt)
  • 10 gram gedroogde paddenstoelen
  • 1 ui, gesnipperd
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt
  • Paar takjes tijm
  • 1 theelepel Dijon mosterd
  • 1 theelepel witte miso
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels sojasaus
  • Olijfolie of boter

Zo maak je biet wellington

Maak eerst de glühweinjus. Check daarvoor het recept.

Maak dan de duxelle, een fijngesneden mengsel van paddenstoelen, ui, sjalot en kruiden. Doe daarvoor de kastanjechampignons in een keukenmachine en hak ze mooi fijn. Verhit een beetje olie in een koekenpan op hoog vuur en bak de champignons met de sojasaus tot al het vocht is verdampt. De champignons moeten zacht zijn. Schep ze uit de pan in een kommetje.

Laat de spinazie dan even kort slinken in de pan. Schep het eruit en dep droog met wat keukenpapier.

Steek de rondjes van 15 cm uit het bladerdeeg. Verdeel de spinazie eroverheen en laat een rand van 1 cm vrij. Schep de duxelle erop en plaats een gekookte biet in het midden. Vouw het deeg voorzichtig goed dicht rondom de biet en leg de pakketjes met de naad naar beneden op een bord. Zet ze 10 minuten in de koelkast of tot je ze gaat afbakken.

Tip: heb je nog bladerdeeg over? Steek er dan met koekjesstekers sterretjes uit, ter decoratie van de wellingtons. Die plak je met een losgeklopte eidooier vast aan het deeg.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet de biet Wellingtons op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd er met een mesje een mooi patroon in.

Klop twee eidooiers los in een kommetje en bestrijk de biet wellingtons ermee. Plak de eventuele deegsterretjes op de wellingtons en bestrijk ze opnieuw met ei. Bak ze in ongeveer 35 minuten af in de voorverwarmde oven, tot ze goudbruin zijn.

Serveer de biet wellington met de glühweinjus en eventueel de miso-pastinaakcrème van zusje Culy.

Biet Wellington vega hoofdgerecht kerst
Bron: Culy

Als enige vegan tijdens het kerstdiner? Dit zijn makkelijke recepten voor beiden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Een feestelijk hoofdgerecht voor kerst: biet wellington met glühweinjus
Sluiten