Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 28 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

De cijfers over de bewegingskloof tussen mannen en vrouwen zijn om te schrikken

In aanloop naar ‘International Women’s Day‘, een dag om extra stil te staan bij alle vrouwen, onthult ASICS een opmerkelijk onderzoek naar de bewegingskloof tussen mannen en vrouwen. We staan er niet vaak genoeg bij stil, maar meer dan de helft van de vrouwen beweegt niet zoveel als ze zouden willen. Terwijl het onderzoek aantoont dat hoe meer vrouwen bewegen, hoe beter ze zich voelen.

We spraken eerder al over de loonkloof tussen mannen en vrouwen, maar ook de bewegingskloof krijgt dit jaar podium. Want dat blijkt nodig! Vrouwen lopen veel vaker dan mannen tegen belemmeringen aan waardoor ze niet in beweging komen. Daardoor mist ruim de helft van de vrouwen de fysieke en mentale voordelen die je ervaart door lichaamsbeweging.

Bewegingskloof

De campagne ‘Move Her Mind‘ wil hier verandering in brengen want vrouwen die regelmatig bewegen:

  • Voelen zich 52 procent gelukkiger
  • 50 procent energieker
  • 48 procent zelfverzekerder
  • 67 procent minder gestrest
  • 80 procent minder gefrustreerd

Allemaal redenen om dus vaker te bewegen!

Tijdsdruk meest genoemde belemmering

Toch gebeurt het niet: een work-out in de gym, dertig minuten wandelen, hardlopen of yoga. Vrouwen doen het minder vaak dan ze zouden willen. De reden? Maar liefst 81 procent van de vrouwen ervaart tijdsdruk en kan geen ruimte in de agenda vrijmaken om voldoende lichaamsbeweging te krijgen.

Daarnaast is weinig zelfvertrouwen een veelgenoemde reden, net als een intimiderende omgeving of zich niet sportief genoeg voelen. Ook het moederschap is volgens 61 procent van de vrouwen een oorzaak voor het gebrek aan lichaamsbeweging.

Wereldwijd onderzoek

In opdracht van ASICS werd een wereldwijd onderzoek uitgevoerd onder 24.772 mensen en 26 focusgroepen. Onder leiding van de onafhankelijke gerenommeerde academici Dr. Dee Dlugonski en Professor Brendon Stubbs bleek dat meer dan de helft van de vrouwen wereldwijd stopt met sporten waardoor ze letterlijk minder lekker in hun vel zitten.

Deelneemsters gaven aan dat maatschappelijke verwachtingen over genderrollen een grote rol speelden bij het stoppen met sporten. Een van de voornaamste reden dat ze geen tijd maken voor een work-out, is de huishoudelijke verplichting. Daar wordt vaak het grootste deel door de vrouw opgepakt en dat kost tijd, tijd die niet besteed wordt aan sporten. De bewegingskloof dus.

Vrouwen in beweging

Uit het onderzoek bleek ook dat mannen het gebrek aan tijd niet zagen als een van de belangrijkste redenen waarom vrouwen stilzitten. Mannen gaan er vanuit dat vrouwen onzeker zijn en daarom de sportschool vermijden. De bewegingskloof is niet een, twee, drie op te lossen, maar kijkende naar de resultaten, zijn er volgens de onderzoekers in ieder geval een paar stappen te maken.

Zo kan lichaamsbeweging meer gericht zijn op vrouwen en hun behoeften. Van kinderopvang tot het combineren van werk, plezier, betaalbare opties, veiligheid, gastvrijheid en zonder oordelen. Ook mogen vrouwen elkaar wat vaker inspireren als het op sporten aankomt, want dat motiveert om wél tijd te maken voor een broodnodige work-out.

Naaktfoto’s van je borsten te pas en te onpas moeten mailen naar zorgverzekeraar: “Vernederend en onnodig traumatiserend”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️