Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Partner 4 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

Bewezen! Bewegen tijdens je werkdag verbetert je mentale gezondheid

Heb jij tijdens het thuiswerken ook moeite om je te concentreren? We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar bewegen is goed voor je lichaam en geest. Sportmerk ASICS ontwikkelde het Movement for Mind programma, waaruit bleek dat een sportieve break de mentale gemoedstoestand verbetert. Ook jij kan dankzij dit programma nu heel makkelijk aan de slag met je (mentale) gezondheid!

Nu de koude wintermaanden eraan komen, is het heel verleidelijk om tijdens een lange thuiswerkdag met een dekentje op de bank te kruipen. Toch is het beter om tussendoor net wat vaker die sportschoenen aan te trekken. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een sportieve break tijdens je werk angstgevoelens vermindert. Goed voor je gemoed, dus.

Boost je brein door te bewegen

Uit recent onderzoek blijkt dat 48% van de werkende Nederlanders gestresster is dan ooit. Ben jij tijdens de lockdown minder of meer gaan bewegen? Als je tot de laatste groep hoort, mag je best een beetje trots op jezelf zijn. Want uit hetzelfde onderzoek kwam naar voren dat meer dan de helft van de Nederlanders méér is gaan werken, maar minder is gaan bewegen.

Juist tijdens deze ‘stress-epidemie’ heeft ons lichaam beweging nodig. Met de komende koude donkere winterdagen in aantocht is het extra belangrijk om goed voor je lichaam én geest te zorgen. Tijdens lichamelijke inspanning worden er bepaalde stoffen in ons lichaam aangemaakt. We hebben het dan over stofjes als endorfine, serotonine, dopamine en adrenaline. Deze natuurlijke antidepressiva hebben een positief effect op je brein. Endorfine is een natuurlijke pijnstiller en ook het meest effectieve en snelst werkende anti-stresshormoon.

Bewegen Asics

Handige tool om het effect van sporten te meten

A sound mind, a sound body. Oftewel: een gezonde geest in een gezond lichaam. Anima Sana In Corpore Sano, zeiden de Romeinen. Dat is precies waar het Japanse sportmerk ASICS voor staat. ASICS gelooft in de holistische kracht van beweging en de mentale voordelen die je krijgt van voldoende beweging. Daarom hebben zij in samenwerking met Prof Dr. Brendon Stubbs onderzoeker op het gebied van bewegen en geestelijke gezondheid aan King’s College het ASICS Movement for Mind-programma ontwikkeld om mensen meer te laten bewegen.

Onder leiding van  professor Brendon Stubbs heeft een groep het programma acht weken lang getest. Deelnemers moesten twee keer per week 30 minuten wandelen of hardlopen (klinkt best easy, toch?). Ook kregen zij via een audioprogramma  allerlei tips en trucs om hun gezondheid te verbeteren zoals bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen. En wat bleek? De deelnemers aan het programma verbeterden niet alleen hun mentale welzijn aanzienlijk, ze waren over het algemeen meer gaan bewegen en hadden in vergelijking met de controlegroep minder angstgevoelens.

Ook zin om aan de slag te gaan? Je kan het ASICS Movement for Mind programma gratis beluisteren via Spotify.

Maar er is meer. Er is ook een tool ontwikkeld die de positieve effecten van sporten op de geest kan blootleggen. Want welk effect een sportsessie precies op je brein heeft, is natuurlijk voor iedereen verschillend. De Mind Uplifter tool meet het effect van bewegen op het brein en maakt dit zichtbaar. Voor het sporten scan je via de tool je gezicht (en de emoties die je daarop kan aflezen). Daarnaast krijg je tien korte vragen om je gemoedstoestand te checken. Na het sporten doe je precies hetzelfde en Mind Uplifter tool laat vervolgens zien wat de positieve effecten van bewegen zijn op het brein.

Ren (een stuk) mee met een marathon

Wil je ook meer sporten? Als je meer wilt bewegen, hoef je echt niet gelijk elke dag naar de sportschool te gaan. Als het aankomt op leefstijlveranderingen, zijn kleine stappen op de lange termijn namelijk veel effectiever. Een wandeling van een halfuur is al genoeg om somberheid te verminderen, creativiteit te stimuleren en het zorgt voor meer focus.

Maar wat is er nog beter dan bewegen? Bewegen met andere mensen. Het is bewezen dat als je sport met een vriend, collega of familie je je het bewegen langer vol zult houden. Heb je er altijd al van gedroomd om (een stuk) van een marathon te lopen? Doe dan mee aan de wereldwijde ASICS World Ekiden 2021, een digitale estafettemarathon waarbij je in teams van maximaal zes personen mee kan doen aan de wereldwijde run.

De Ekiden – van origine een Japanse estafetteloop – is een virtuele estafetteloop die is ontworpen voor renners van alle niveaus om samen in beweging te komen voor lichaam en geest. De Ekiden bestaat uit zes delen van verschillende afstanden (drie van 5 km, twee van 10 km en één van 7,2 km) en vindt plaats tussen 10 en 22 november. Zien we je aan de digitale finish?

In samenwerking met ASICS

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️