Leonie Collombon
Leonie Collombon Psyche 14 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

BEDROCK’s Leonie deed haar televisie weg en creëerde daarmee een gelukkiger leven

Mijn televisie weg doen bleek de deur naar een leuker leven. Door niet meer doelloos te zappen, ging ik bewuster om met mijn tijd -en dat leverde veel voordelen op.

Sinds ik die tv de deur uit deed, is mijn leven namelijk aanzienlijk veranderd. Afscheid van een apparaat nemen klinkt misschien klein, maar op mijn dagelijkse leven is het van grote invloed. In dit artikel vertel ik je hoe dat zit.

Deze voordelen ervaar ik sinds ik mijn televisie weg deed

Zou ik écht een nadeel moeten noemen van geen televisie in huis hebben, dan is het dat ik in gesprekken over koetjes en kalfjes op tv niet meer kan meepraten. Heeft iedereen het over talkshow X, dan zit ik er stilletjes bij en vraagt iemand of ik de nieuwste serie heb gezien, dan kan die persoon steevast van een ‘nee’ uitgaan. Er zijn twee uitzonderingen: Disney-films en Wie is de mol?, daarvoor klap ik met liefde mijn laptop open.

Verder zie ik er vooral voordelen in, voordelen die mijn dagelijkse leven (nog) leuker hebben gemaakt. Met mijn televisie ging vanzelfsprekend ook het televisieabonnement de deur uit. Hoewel ik heus niet elke avond van de week lag te zappen, kwam het naar mijn voorkeur toch te vaak voor. Er waren maar weinig programma’s die ik écht graag wilde zien, maar door de afstandsbediening altijd bij de hand te hebben, was het makkelijk om ze op de achtergrond aan te hebben staan.

Geen ‘second screening’ meer

En daarmee komen we ook bij het grootste voordeel dat ik ervaar. Die programma’s stonden namelijk vooral op de achtergrond aan: tussendoor scrolde ik door Instagram of (misschien nog wel erger!) deed ik een poging tot werken. Eerder schreef ik al over dit zogenaamde ‘second screening‘. Het blijkt niet bepaald goed voor je (mentale) gezondheid te zijn.

Volgens psychotherapeut Jade Thomas levert het overprikkeling op, wat op z’n beurt weer tot stress, een angstig gevoel en oververmoeidheid leidt. Naast die mentale nadelen zorgt het ook voor lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, een slechte houding en vermoeide ogen. Nu ik geen televisie meer heb en ‘second screening‘ verleden tijd is, voorkom ik deze klachten.

Bewuster tijd indelen

Het andere grote voordeel zit ‘m in het indelen van m’n tijd. Stel: je hangt gemiddeld twee avonden per week op de bankt te zappen. Dat komt waarschijnlijk neer op een uur of acht in totaal. Acht uur die ik sindsdien veel bewuster indeel. Door geen televisie meer te kijken, heb ik daarom oude hobby’s herontdekt en nieuwe erbij gevonden.

Zo las ik sinds het afscheid van dat apparaat een boek of honderd, vond ik nieuwe hobby’s zoals naaien en turnen en heb ik meer tijd voor memorabele avonden met vrienden. Zonder die televisie kan ik nooit meer zeggen dat ik ‘simpelweg geen tijd heb om te lezen’, ik heb die tijd nu gecreëerd door prioriteiten te stellen waar ík het gelukkigst van word.

Ligt die prioriteit voor jou wel bij je televisie? Ook prima, maar dan zijn die avondjes televisie kijken in elk geval een bewuste keuze in plaats van tijdverdrijf.

Sarah (32): ‘Een leven zonder mobiele telefoon en televisie kan ik iedereen aanraden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️