Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 11 aug 2023
Leestijd: 4 minuten

Bij dit bedrijf houden ze dagelijks 4x een minuut stilte

Daniel de Lange, CEO bij Easywalker, gelooft sterk in The Beauty of Bonding; dat het leven meer betekenis krijgt wanneer je contact maakt met andere mensen en de natuur, maar daarvoor moet je eerst goed connectie met jezelf kunnen maken. Vandaar dat de Lange zo’n tien jaar geleden 4x per dag een minuut stilte invoerde op het kantoor.

4x per dag een minuut stilte, dat is op z’n minst unieke bedrijfsvoering te noemen. Bij Easywalker is het inmiddels een gebruik dat door werknemers gewaardeerd en zelfs gekoesterd wordt.

Daniel de Lange liet zich inspireren door de Brahma Kumaris; een Indiase Spirituele Academy, die in maar liefst tachtig landen te vinden is en onder andere als adviesorgaan voor de VN opereert.

De Lange zegt hierover: ‘Ik heb zelf bij de Brahma Kumaris leren mediteren. En op elke Brahma Kumaris plek in de wereld wordt elk uur een minuut stilte gehouden. Mensen stoppen dan met wat ze ook aan het doen zijn en beginnen te mediteren. Ze noemen dit vanuit Brahma Kumaris “traffic control”: controleer het verkeer in je hoofd.’

Ons brein is niet meer gewend aan stilte

De eerste dag dat De Lange de minuten stilte moest implementeren, voelde hij direct hoe sterk het effect hiervan was: ‘In het Westen zijn we inmiddels erg gewend aan rennen en vliegen. Je zou kunnen zeggen dat onze mind op 120 procent werkt en de overvloed aan prikkels – commerciële boodschappen, social media gebruik, e-mails, enzovoorts zorgen ervoor dat het brein steeds minder vaak rust krijgt. Het is niet meer gewend aan stilte.’

De Lange heeft gelijk: het is geen nieuws dat de huidige overkill aan prikkels die velen van ons ervaren negatieve gevolgen hebben: het aantal burn-outs en depressies is de laatste jaren niet mals. De balans is iets waar we steeds meer naar streven, maar die we nog niet altijd vinden. Het leven kost ongemerkt veel energie.

Stilte voedt de ziel

De Lange: ‘Gebrek aan energie zorgt voor minder goede beslissingen, minder creativiteit en bovendien ben ik ervan overtuigd dat we er vaak ook nog eens minder vriendelijk van naar elkaar worden. Stilte is een sterke tool. Ons brein is een spier die we kunnen trainen, net als elke andere spier.

En door ons brein zo nu en dan stilte te laten ervaren, leren we het om kalmer en rustiger te worden. Ik geloof bovendien ook echt dat stilte de ziel voedt.’

En dus houdt men bij Easywalker 4x per dag een minuut stilte, ook tijdens meetings of telefoongesprekken. Externen worden voorafgaand aan de meeting op de hoogte gebracht van het bedrijfsritueel. Zodra het gong-achtige geluid door de speakers op het kantoor klinkt, zie je elke medewerker het gezicht afwenden van haar/zijn/hun scherm. Ook swipen op je telefoon is verboden.

Je hoeft niet per sé te mediteren. Je gewoon even uitrekken en een stukje lopen mag ook, maar geen interactie of schermen, dat is een keiharde regel. Wanneer er bezoekers zijn die voor het eerst de minuut stilte meemaken, geven ze altijd aan dat ze het positief ervaren en sommigen zeggen zelf: ‘Dit moeten ij ook gaan doen!’.

Dit zeggen medewerkers over een minuut stilte

En de medewerkers van het bedrijf zelf zijn ook enthousiast.

Imane Bendriss (International Brand Manager Benelux ): “Vooral op momenten dat het leven even wat meer stressvol is, zoals in de lanceringsperiode die we recentelijk bijvoorbeeld achter de rug hebben met betrekking tot onze nieuwste stroller; de Harvey5, vind ik die minuut stilte ontzettend fijn. Het zorgt ervoor dat ik even mijn rust kan pakken. Het creëert nieuw overzicht in m’n hoofd. Ook vind ik het een mooie reminder om even te bewegen, iets wat we met de zittende beroepen van vandaag de dag eigenlijk nog te vaak vergeten.”

Sara Tugnolo (Marketing & E-commerce Director ): “Op de momenten van stilte die we hier bij 4x per dag hebben, kan ik me echt even opnieuw focussen op mijn doel, de impact die ik wil hebben op anderen. Het is daarnaast een mooie kans om tijdelijk uit de razendsnelle routine van de dag te stappen en te connecten met mezelf.”

Tijdens de corona pandemie, toen iedereen thuis werkte, was de gong niet aanwezig en dus schoot de 4x minuut stilte er tijdelijk even bij in. Zodra iedereen weer op kantoor was, werd er door de medewerkers echt naar gevraagd.

De minuut moest absoluut terugkomen, het moment van rust bleek inmiddels onmisbaar!

De Lange: ‘Ik geloof dat het echt werkt. Niet alleen voor de individuen hier bij Easywalker, maar ook voor de algehele sfeer. Als individuen meer in balans zijn, draagt dat in mijn optiek bij aan een kalme omgeving en dat zorgt weer voor een fijnere plek, waar je beter met elkaar kan verbinden’. De minuut stilte is daarom niet optioneel. Het is echt onderdeel van werken bij het bedrijf. We kennen vervelendere secundaire arbeidsvoorwaarden…

5 laagdrempelige manieren om de stilte op te zoeken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️