Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 11 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Hoe hygiënisch is het nemen van een bad nu eigenlijk echt?

Een boek lezen met een kop thee en kaarsjes in bad: er zijn maar weinig dingen ontspannender dan dat. Dáár kun je onmogelijk omheen, de vraag is alleen: hoe hygiënisch is een bad nemen eigenlijk? We zochten het uit.

Ken je dat gevoel dat je een bad neemt en jezelf niet kunt loskoppelen van de gedachte dat je in je eigen zweet en vuil zit te baden? Wij ook. Maar hoe erg is dat eigenlijk echt? We zetten dingen even in perspectief.

Drijvende bacteriën

Het zit namelijk zo. Of je het nou leuk vindt of niet: op onze huid leven tonnen (!) aan micro-organismen. Op elke oppervlakte van ons lichaam (inwendig of uitwendig) zitten bacteriën en door een bad te nemen zullen die gedeeltelijk van je huid wegspoelen en in het badwater terecht komen.

Ga voor verpakkingsloos: zo maak je je badkamer helemaal zero waste

Dus ja, technisch gezien drijven er in je badwater inderdaad bacteriën die normaal gesproken sowieso op je huid zouden zitten. Of je dat een aangename gedachte vindt, laten we aan jou. Maar feit is wel dat het in principe geen gezondheidsproblemen zal veroorzaken.

Let op met wonden en een gevoelige huid

De enige uitzondering is wanneer je open wonden of sneetjes hebt. In dat geval bestaat er een minieme kans dat de bacteriën in het water via je open wonden je lichaam zullen infecteren. Toch is ook dit behoorlijk uitzonderlijk: je huid doet over het algemeen erg goed werk om microben buiten te houden.

De bekende ijsbadjes van Wim Hof: waarom je het tóch eens wilt proberen

Daarnaast let je best op met in bad gaan als je last hebt van een gevoelige huid. Heb je bijvoorbeeld last van eczeem of geraakt je huid gewoon snel geïrriteerd, overdrijf dan niet met hoevaak je in bad zou gaan. Bij een gevoelige huid is het namelijk extra belangrijk dat je de kleine deeltje op je huid echt goed wegspoelt.

Zelfs het zout van het zweet dat op je huid ligt na een stevige work-out kan irritatie veroorzaken wanneer het niet goed weggespoeld wordt.

Nog een paar tips

Hou je ervan om in bad te gaan, maar wil je het liefst wél zo hygiënisch en huidvriendelijk mogelijk aanpakken? Koop dan in de eerste plaats de juiste zeep. Sterk geparfumeerd zeep of bruisballen werken vaak allergische reacties in de hand. Kies dus liefst voor natuurlijke zepen met een neutrale geur.

Daarnaast is het schoonmaken van je bad essentieel voor en goed hygiëne. Vermijd dat micro-organismes verder gaan groeien in je badkuip door je bad één keer in de week grondig schoon te maken. Je zou er bijvoorbeeld ook een goede gewoonte van kunnen maken om je bad na elk gebruik snel schoon te spoelen – dat helpt ook al veel.

Dat is misschien niet het meest leuke klusje, maar wedden dat je nadien eens zoveel genot hebt van je bad? #selfcare!

Een bad nemen voor een betere nachtrust? Dit is de beste tijd, aldus de wetenschap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️