Maartje Vis
Maartje Vis Welzijn 27 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Duik in de wereld van geuren met aromatherapie

Geur roept herinneringen op, maar kan je ook ontspannend maken. Aromatherapie maakt gebruik van deze bijzondere eigenschap en zet geuren in om je welzijn positief te beïnvloeden.

Tijdens mijn vakantie in Kroatië twee jaar geleden, kocht ik een zakje lavendel. Dat legde ik naast mijn bed en als ik er even aan ruik, komen de herinneringen van die eerste vakantie met mijn twee beste vriendinnen weer naar boven.

Dat zijn momentjes die zo maar een lach op mijn gezicht toveren en daar is maar één ding voor nodig: geur. Een geur kan je niet zien, maar ergens dus wel voelen.

Naast de herinnering die lavendel bij mij oproept, is het ook een etherische olie: dat betekent dat het je gezondheid positief kan beïnvloeden en daarmee zie ik geuren dan ook als kleine wonderen. Reden genoeg om wat dieper in te duiken op die bijzondere werking van geuren op ons welzijn.

Aromatherapie: de bijzondere werking van geuren

In de aromatherapie worden geuren ingezet om lichamelijke en psychische klachten tegen te gaan. Dat gebeurt op een holistische wijze waarmee het lichaam en de psyche als één geheel gezien worden.

Gebruik van etherische oliën

Daarbij wordt er gebruik gemaakt van etherische oliën. Wat is dat voor een soort olie? Etherische oliën, ook wel essentiële oliën, zijn aromatische of geurende oliën die uit planten afkomstig zijn.

Bij aromatherapie wordt de levenskracht, die zich in de etherische oliën bevindt, overgedragen op de mens bij wie het bepaalde gevoelens en emoties oproept.

Lavendel en eucalyptus

Denk bijvoorbeeld aan lavendel, één van de bekendste etherische oliën. Lavendelolie zorgt voor ontspanning en verlicht hoofdpijn. Ook kan het in je slaapkamer voor een betere nachtrust zorgen. Een aroma die je dus echt helpt te ontspannen.

Eucalyptus helpt bij verkoudheid of griep en zorgt daarbij ook voor een ontspannend gevoel. Ook kan het je concentratievermogen vergroten.

Hoe pas je aromatherapie toe?

Etherische oliën kan je op verschillende manieren toepassen. Verdamp enkele druppels van de olie bijvoorbeeld in een aroma diffuser, daarmee wordt de lucht voor een paar uur met de heerlijke geur voorzien.

aromatherapie
Geurwolkje diffuser €49,95 via BOL.com
Door een paar druppels olie in een kom heet water te doen, kan je de geur ook toepassen door middel van stomen: hang je hoofd erboven met een handdoek om de stoom bij je gezicht te houden. Ook lekker: creëer een ontspannend moment door een paar druppels in je bad te druppelen. Genoeg redenen dus om ontspannende geuren voor lief te nemen!

Niks doen is een kunst: durf jij het aan?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️