Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld Gisteren
Leestijd: 3 minuten

Arieke is Zero Waste Tourguide om de wereld afvalarm te maken en deelt haar tips

Arieke van Liere is organisator van de Zero Waste Wandeltour in Middelburg op 24 mei 2025, presentator van het Klimaatexamen van Provincie Zeeland en Klimaatburgemeester van Vlissingen. In het dagelijks leven werkt ze als programmamaker en presentator aan een groene en eerlijke toekomst. Voor De Week Zonder Afval spreken wij haar en inspireert ze anderen om afvalarm te gaan leven.

“Verpakkingsvrij leven is niet alleen goed voor het milieu of je portemonnee; het versterkt ook de buurt. Spullen delen zorgt voor gesprekken, ontmoetingen, hulp. Circulariteit is méér dan systeemverandering – het is een sociale beweging.”

Wanneer begon voor jou de afvalfrustratie?

“Misschien herken je het: je doet boodschappen, en je vuilnisbak zit meteen vol met plastic. Frustrerend. Dus ben ik gaan zoeken naar alternatieven. En wat bleek? Er zijn superleuke ondernemers om de hoek én ook grote ketens worden steeds creatiever met navulverpakkingen en duurzame opties. Zo begon het: stap voor stap. En ineens zag ik hoe hard ons systeem leunt op recyclen, terwijl ‘reduce’ en ‘reuse’ veel effectiever zijn. (Voor een anekdote hierover, zie het opiniestuk in de bijlage dat dit weekend in NRC verschijnt.)”

Is dit jouw werk?

“Deze week ben ik vrijwilliger voor Zero Waste Nederland. In het dagelijks leven werk ik als programmamaker en presentator rondom maatschappelijke vraagstukken: van klimaat tot gezondheidszorg en van mensenrechten tot AI. Vrijdag open ik mijn eerste eigen kantoor – want impact maken of afvalarm leven is geen linkse hobby!”

Bijzondere momenten op werk?

“De Zero Waste Wandeltour organiseer ik voor het eerst. Ik hoop op nieuwe ontmoetingen, inzichten – en gewoon een mooie wandeling door Middelburg.

Het hoeft niet perfect. Als we maar nieuwsgierig blijven. Het is verbindend om met verschillende generaties te praten over spullen, gewoontes en hoe het anders kan, misschien niet afvalvrij, maar zéker afvalarm.”

Waar kun jij nog niet omheen?

“Voedselverpakkingen blijven mijn zwakke plek. Met een druk leven – werk, sociaal, vrijwilligerswerk – is het om 18:00 vaak: snel iets op tafel.

Geen tijd voor een verpakkingsvrije speurtocht. Maar met wat planning en kennis van navulpunten in de supermarkt kom je al ver. Ook fijn: via apps zoals Lekkerder bij de Boer bestel je lokaal eten, direct van de boer. Dit kan door het hele land. Je kunt ook een abonnement nemen op PieterPot.

Zelf kweek ik groenten en fruit en raap ik eieren van m’n kippen. Voor zelfvoorzienend leven hoef je trouwens geen tuin te hebben. Toen we nog in Rotterdam woonden met een dakterras van 3 m2 had ik een bak aardbeien op het balkon, verse kruiden in het raamkozijn en kweekten we paddenstoelen in de kelder op koffiedrap van de buren. Onze buurvrouw had zelfs kippen op haar dakterras!”

5 tips voor een afvalarm leven

Begin klein: vervang je boterhamzakje door een broodtrommel.

Gebruik apps: Peerby (lenen), Vinted (2e hands fashion), Too Good To Go (voedsel redden).

Bezoek burgerinitiatieven: zoals Swap Sint (speelgoed ruilen), City Seeds (zaden delen), of The Swapshop (circulaire mode).

Laat je inspireren: via socials, docu’s, podcasts.

En: doe mee aan de Week Zonder Afval! Wandel mee, leer, lach en ontdek hoe leuk verpakkingsvrij leven is – gewoon met je eigen pot of tas.

Duurzaam leven begint niet bij afval scheiden, maar bij anders kiezen. Of zoals ik het zelf zeg: wat je niet in huis haalt, hoef je ook niet te recyclen. Op deze manier leef je al afvalarm omdat je niks verbruikt.”

Plastic afval verminderen doe je met deze nieuwe producten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! ?

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt?‍♀️