Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Nieuws 18 aug 2021
Leestijd: 4 minuten

Wat is er precies aan de hand in Afghanistan (en hoe kan jij helpen)?

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat het momenteel chaos is in Afghanistan. Veel Afghanen lijken liever hun leven te verliezen dan te moeten achterblijven in het land. Dat blijkt uit de schokkende beelden die we zagen op social media van duizenden mensen op de luchthaven van Kabul en zelfs tientallen mensen die zich vastklampten aan een rijdend (!) vliegtuig.

Maar wat is er nu precies aan de hand in Afghanistan? Waarom willen de inwoners het land plotseling massaal verlaten en wat kan jij doen om te helpen?

Lesje geschiedenis

Tot 20 jaar geleden waren de Taliban de baas in grote delen van Afghanistan. In 2001 raakten ze hun macht kwijt doordat ze werden weggejaagd door militairen uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De Taliban had namelijk Al-Caida geholpen bij de terroristische aanslagen op 11 september, dus als wraak vielen de VS het land binnen om de Taliban te verdrijven. Ook andere landen, waaronder Nederland, hielpen mee.

De Ramadan is voor vluchtelingen óók belangrijk: zo kunnen wij helpen

Maar na 20 jaar hebben deze legers zich langzaamaan weer teruggetrokken. De Amerikanen kondigden als eersten hun vertrek aan. Waarom? De oorlog leverde weinig meer op en de strijd werd te duur. Nadat de meeste militaire troepen weg zijn gegaan, kon de Taliban gemakkelijk hun slag slaan en grote delen van Afghanistan veroveren. Inmiddels heeft de terreurbeweging weer meer dan de helft van het land in hun handen.

Wie zijn de Taliban?

De Taliban is streng islamitisch en gebruikt vaak geweld om hun doelen te bereiken. Ze willen Afghanistan besturen volgens zeer strenge Islamitische wetten. Daarin staat bijvoorbeeld dat alle vrouwen een boerka moeten dragen, niet naar school mogen en niet mogen werken. Verder moeten mannen een baard dragen, is muziek maken verboden en mag men geen tv kijken.

Het échte verhaal van Syrische vluchtelingen zie je in de docu Salam Neighbor op Netflix

Afghanen kunnen zware straffen krijgen als ze zich niet aan die regels houden en daarom zijn veel mensen bang voor de Taliban. Overigens beweren de terreurstrijders nu dat ze ‘veranderd zijn’. Tijdens een persconferentie zei de woordvoerder van de Taliban dat ‘vrouwenrechten zeer belangrijke voor ze zijn, zolang deze maar binnen de kaders van de sharia passen’. Oftewel, binnen de Islamitische wetten.

Massaal op de vlucht

Veel Afghanen (en buitenlanders) probeerden het land al te ontvluchten, maar er wilden veel meer mensen mee dan dat er ruimte was in de vliegtuigen. Daardoor was er een gigantische chaos op het vliegveld van Kabul. De president van Afghanistan is afgelopen weekend al gevlucht en schreef op Facebook dat de Taliban gewonnen hebben.

De Taliban zeggen een goede relatie te willen met andere landen en dat de burgers niks te vrezen hebben. Maar het is nog onduidelijk hoe de nieuwe regering eruit gaat zien. Veel mensen zijn nog niet vergeten hoe streng de Taliban meer dan 20 jaar geleden regeerde, toen vrouwen niet eens alleen de straat op mochten en meisjes niet naar school mochten.

De huidige situatie

In Kabul is er chaos uitgebroken van mensen die voedsel hamsteren, geldautomaten leegtrekken en vliegtickets proberen te bemachtigen. Veel krijgsheren en bestuurders van provincies hebben hun wapens en voertuigen overgedragen aan de Taliban, om een bloedbad te voorkomen. Bovendien kregen deze mensen in veel gevallen de gelegenheid om te vluchten.

5 redenen waarom jij je wilt inzetten voor vluchtelingen

Sinds de machtsovername neemt de vrees voor een burgeroorlog toe en daardoor heerst er paniek in het land. Vooral de vrouwen zijn bang voor hun leven onder de Taliban: wat staat ze te wachten? Gaan ze terug in de tijd als het om vrouwenrechten gaat? De leefregels zullen ze de komende weken bekend maken. Tot die tijd is het speculeren, maar als we realistisch zijn, dan staat vrouwen niet veel goeds te wachten.

Hoe kan je helpen?

In de hoofdstad Kabul zijn inmiddels zo’n 40.000 gevluchte families neergestreken. Daardoor is er een groot tekort aan onderdak, voedsel en medische zorg.

  • Stichting Vluchteling helpt deze mensen op de vlucht met noodhulp. Tevens bieden ze met twee noodhulpprojecten hulp in de zuidelijke provincies Kandahar en Zabul. Wil je doneren? Klik dan hier.
  • Ook het UNHCR, als onderdeel van het bredere VN-landenteam en leidend in bescherming en noodopvang in Afghanistan, blijft humanitaire steun verlenen. Ze zullen in het land blijven en hulp bieden aan het Afghaanse volk zolang ze toegang hebben tot bevolkingsgroepen in nood. De behoeften blijven groeien, dus donaties zijn van cruciaal belang.
  • Maak je je vooral zorgen over de situatie van kinderen en vrouwen Afghanistan? Steun dan de inzamelingsactie van Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de VN, zodat ze meer hulp kunnen bieden aan kinderen en vrouwen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️