Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Welzijn 2 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Met deze affirmatie voorkom je dat je meer gaat eten dan je zou willen

Besef jij je hoe sterk jouw gedachten bepalen hoe jij leeft? In wie je bent, in hetgeen je doet. Wat jij jezelf vertelt, beïnvloedt jouw handelen en wat je kunt bereiken. Dit is de kracht van jouw gedachten. Het stemmetje in je hoofd, je ego, zal vaak proberen je tegen te werken. Het zegt jou dat je iets niet kunt of dat je niet goed genoeg bent. Met een affirmatie kun je jouw gedachten positief beïnvloeden.

Dit kan het stemmetje in je hoofd ook doen wanneer je iets eet wat niet “gezond” is of op de planning staat en het jou vervolgens vertelt: ‘Nu is het allemaal verpest en maakt het de rest van de dag ook niet meer uit wat je in je mond stopt!

Je persoonlijk energiebalans

Het is niet zo dat wanneer jij een donut hebt gegeten, je gelijk een paar kilo aankomt. Het gaat namelijk niet om die ene donut. Het gaat om het totale plaatje. Je kunt je lichaam vergelijken met een batterij. De batterij laadt op door voeding en loopt vervolgens leeg door de energie uit je eten te gebruiken om je bijvoorbeeld warm te houden en om te bewegen. Er gaat dus energie je lichaam in en er gaat energie uit.

Als je over langere tijd net zoveel energie binnenkrijgt als je verbruikt, dan kom je niet aan. Dit noem je de energiebalans. Hanteer je een positieve energiebalans, dan eet je meer dan je verbruikt en kom je aan. Heb je een negatieve energiebalans, dan eet je minder dan je lijf verbruikt en val je af.

Na iedere keuze heb je weer een keuze

Naast het gegeven dat het belangrijk is dat jij weet wat je lijf nodig heeft en wat je precies in je mond stopt, is het ook heel goed om je te beseffen dat je na iedere keuze weer een keuze hebt. Je hebt niet meteen je dag verpest wanneer je iets eet dat minder voedzaam is en je komt hier dus niet gelijk van aan. Je kunt ervoor kiezen om van een donut te genieten en de rest van de dag verder voedzaam en uitgebalanceerd te eten, of je kiest ervoor om jezelf de rest van de dag vol te laden.

Genieten begint met gunnen

Niet alles in je mond stoppen, maar bewuste keuzes maken. Dit klinkt zo simpel, maar dat is het eigenlijk ook. En dit is hét belangrijkste wanneer jij niet wilt aankomen. Velen associëren ‘genieten’ met alle remmen loslaten en alles kunnen eten, maar is dit wel genieten? Of is dit eten om het eten, omdat jij voeding bestempelt als ‘goed’ en ‘fout’, waardoor je juist negatieve patronen met eten ontwikkelt?

Lot Beukers, voedingsexpert en ervaringsdeskundige, komt met dé tip om dit overeten te stoppen. Het jezelf vertellen dat je hiervan mag genieten. Geniet van die lekkere donut en straf jezelf niet met gedachten dat je nu dik wordt of dat alles verpest is. Dat is onzin.

De verslaving aan altijd meer willen: zo kicken we ervan af

Zeg bewust tegen jezelf: ‘Ik mag genieten van eten.’ Dit mag ook van producten die misschien iets minder voedzaam zijn. Je zult zien dat de fixatie naar eten dan veel minder wordt en je daadwerkelijk gaat genieten zonder schuldgevoel van die iets “ongezondere” donut. Zorg dat je de rest van de dag voedzaam en wat lichter eet, dan is er niets aan de hand!

Wil jij weten hoe jij je voedingspatroon kunt optimaliseren; hoe jij leert genieten van eten zonder schuldgevoel terwijl jij daarnaast de kilo’s eraf bikkelt; waar voeding uit bestaat; en wat jouw lijf nu precies nodig heeft? Ga dan naar de Instagrampagina @lotbeukers of kijk op www.lotbeukers.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️