Marloes Graat
Marloes Graat Betere wereld 9 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit is wat jij kan doen om de mensen na de aardbeving in Turkije en Syrië te helpen

Hartverscheurende beelden en verhalen vliegen je om de oren de afgelopen dagen van de aardbeving in Turkije en Syrië. Voel jij je ook verdrietig en machteloos en wil je wat doen? Wij zetten op een rij wat je kan doen om de slachtoffers te helpen.

Op maandag 6 februari zijn Turkije en Syrië getroffen door meerdere krachtige aardbevingen en naschokken. Reddingsteams zijn nog steeds druk bezig om mensen onder het puin vandaan te halen. De verhalen en beelden over de natuurramp van ongekende omvang zijn hartverscheurend. Dit is wat jij kan doen om de mensen na de aardbeving in Turkije en Syrië te helpen.

Geld doneren om slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië te helpen

Of je het nu vijf of vijftig euro kan missen: alle hulp is welkom. Voel je niet bezwaard als je niet zo’n groot bedrag kan storten, als iedereen die het kan missen vijf of tien euro overmaakt, dan kunnen heel veel mensen geholpen worden.

Wanneer je gaat doneren, krijg je op de website van Giro 555 standaard bedragen te zien: 35, 70 of 120 euro. Mooi, als jij dat kan missen, maar ook met twee, vijf of tien euro help je de mensen in Turkije en Syrië die getroffen zijn. Onder die standaardbedragen zit een knop met ‘verander het bedrag’.

Giro 555

Bij een ongekende grote ramp kun je geld doneren op giro555. Dit geld wordt verdeeld onder elf hulporganisaties die eerste hulp bieden. Dit houdt in geld voor zoek- en reddingsacties om vermiste mensen op te sporen, medische hulp voor gewonden, onderdak, eten en drinken en andere hulpgoederen.

Je kunt geld storten op de website van giro555 en op woensdag 15 februari wordt er een actiedag georganiseerd door radio en televisieprogramma’s om geld in te zamelen.

Dit zijn de elf organisaties die samenwerken, die helpen in na de aardbeving in Turkije en Syrië en waar het geld van giro555 naar toe gaat:

 • Care Nederland
 • Cordaid
 • Kerk in actie
 • Rode Kruis
 • Oxfam Novib
 • Plan international
 • Save the children
 • Stichting vluchteling
 • Terre des hommes
 • Unicef
 • World Vision

Lokale inzamelingsactie bij jou in de buurt

In de Turkse gemeenschap worden veel inzamelingsacties georganiseerd. Google op inzamelingsactie Turkije en Syrië en je vindt er talloze door het hele land. Het AD heeft een overzicht gemaakt waar je bijvoorbeeld in Amsterdam kleding, slaapzakken, babyvoeding en luiers kan inleveren om te helpen. Let op: lever alleen nieuwe of ongebruikte spullen in!

Rode Kruis Giro 7244

Maar veel lokale hulporganisaties roepen ook vooral op om te doneren aan Giro555 en het Rode Kruis. Het Rode Kruis heeft ook zijn eigen giro nummer geopend. Op Rode Kruis Giro 7244 kun je geld doneren.

Het Rode Kruis werkt met man en macht om mensen onder het puin vandaan te halen, eerste hulp te verlenen, mensen naar het ziekenhuis te vervoeren en dekens en tenten uit te delen aan mensen die alles zijn kwijtgeraakt.

Het laatste wat je kan doen, is vrienden en familie oproepen om ook geld te doneren aan één van de hulporganisaties. Elke euro telt om slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië te helpen.

Een tijd vanuit het buitenland werken? 7 x tips om je baas te overtuigen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️