Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Reizen 28 mei 2024
Leestijd: 5 minuten

7 x de leukste boerderijen – hier moet je zijn deze zomer

Sinds corona verlangen veel mensen naar een simpeler leven. De hectiek van de ratrace heeft plaatsgemaakt voor een zoektocht naar meer rust, meer groen en meer tijd voor leuke dingen. Een plek waar dit alles samenkomt, is op de boerderij. Steeds meer boerderijen spelen in op deze behoefte en bieden leuke programma’s en arrangementen aan, die je de charme van het boederijleven laten ervaren.

Denk aan sprookjesachtige velddiners onder de sterrenhemel, rondleidingen die je meenemen door de prachtige natuur en workshops over regeneratie en duurzaam leven.

7 x de leukste boerderijen

In dit artikel nemen we je mee naar de zeven leukste boerderijen in Nederland en België die je deze zomer kunt bezoeken. Hier kun je even ontsnappen aan de drukte, de eenvoud en sereniteit van het platteland omarmen en volop genieten van alles wat de boerderij te bieden heeft.

Of je nu wilt leren hoe je je eigen groente kunt verbouwen, wilt genieten van een heerlijk diner met vers geplukte ingrediënten of gewoon wilt ontspannen te midden van het groen, deze boerderijen bieden voor ieder wat wils.

Voor wie langer wil genieten, zijn er bij sommige boerderijen overnachtingsmogelijkheden in gezellige huisjes of sfeervolle (tipi)tenten.

1. Boerderij Erve Kiekebos in Empe (Gelderland)

Erve Kiekebos is een fijne plek waar mensen en natuur elkaar ontmoeten. Het is een gemeenschapsboerderij, dus onze buurtgenoten genieten van de groenten, lokale ondernemers gebruiken de oogst en kinderen leren over waar ons voedsel vandaan komt. Ons erf staat open voor iedereen die mee wil doen. Je kunt zelfs mede-eigenaar worden.

Dit seizoen toveren de boeren van Erve Kiekebos de boerderij om tot een pop-up restaurant, in samenwerking met chef-kok Gilbert Kolff. Geen tafeltjes voor twee, maar lange tafels midden op de tuinderij. Het begint met een kleine rondleiding van Jaap en Niels, vervolgd door een heerlijk diner met o.a. producten van de boerderij.

 • Wanneer? 21 en 22 juni (20 juli en 7 september onder voorbehoud)
 • Tijd? vanaf 17:30
 • Meer info? Hier zie je de agenda en aanmelden kan via deze link
lenteland velddiner
Lenteland

2. Boerderij Strackxhoeve in Laakdal (België)

Strackxhoeve is een regeneratieve gemeenschapsboerderij. Ze organiseren openvelddagen, oogstfeesten, rondleidingen, yoga en dit seizoen ook Nu op ’t veld in samenwerking met jonge koks. In een beperkte kring van 24 mensen dineer je aan één lange tafel, buiten in de natuur.

Cleo, Gina, Tiemen en Tim toveren maandelijks een driegangendiner (met bijpassende dranken) van alles wat ze kunnen vinden op de Strackxhoeve. Met zowel de groenten, kruiden en eetbare bloemen uit de markttuin als met wildgeplukte kruiden uit veld en bos gaan zij op culinair onderzoek. Vooraf kan je vrijblijvend een rondleiding op de boerderij volgen.

 • Wanneer? 6 juni, 20 juli, 17 augustus, 1 september en 5 oktober
 • Tijd? vanaf 18:00, rondleiding vanaf 16.30
 • Meer info? aanmelden kan via deze link (wees er snel bij want ze zitten gauw vol!)
velddiner lenteland
Lenteland

3. Het Wesselink in Salland (Overijssel)

Op het idyllische melkveebedrijf Het Wesselink, vlakbij Deventer, beleef je het boerenleven in al zijn glorie. Bewonder de pasgeboren kalfjes en breng een bezoek aan de knuffelschuur, waar konijntjes wachten om geaaid te worden. Slapen doe je in één van de acht leuk ingerichte tenthuisjes, zodat je je dag kunt beginnen met uitzicht op grazende reeën en een vers ei van de kippen.

Loop mee met boeren Margriet en Henk en leer hoe de melkrobot werkt, of geef zelf een kalfje de fles! De boerderij ligt tussen Nationaal Park De Hoge Veluwe en Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug, dus genoeg mogelijkheden voor een mooie wandeling of een mountainbike tocht.

 • Wanneer? het hele seizoen
 • Meer info? overnachtingen boek je hier
Wesselink boerenbed
Het Wesselink

4. Landgoed Volenbeek in Ermelo (Gelderland)

Ontdek het betoverende Landgoed Volenbeek, gelegen op de prachtige Veluwe, waar je kennis maakt met het boerenleven en meer. Hier kun je niet alleen getuige zijn van kalfjes die geboren worden, ook knuffel je hier met alle diertjes in de grote knuffelschuur en mag je wandelen met alpaca Speech.  

Overnachten doe je in de tenthuisjes, met aan de achterkant bos en aan de voorkant uitzicht op de weide waar de koeien vaak grazen. Geniet met de kinderen van boswandelingen, hutten bouwen en klimmen in bomen – er zijn tal van avonturen te beleven.

 • Wanneer? het hele seizoen
 • Meer info? overnachtingen boek je hier
boerenbed Volenbeek
Volenbeek

5. Boerderij ‘t Gagel in Lochem (Gelderland)

‘t Gagel is een unieke regeneratieve boerderij die fungeert als ontmoetingsplek en internationaal leercentrum op het gebied van regeneratieve landbouw in Nederland en Europa. De vier boeren (Daan, Roos, Ricardo en Anne) zijn pioniers in hun vak en hebben als missie ‘leven door landbouw’ te faciliteren.

Naast heel veel leren, kun je bij ‘t Gagel ook verblijven in één van de té leuk ingerichte tipi-tenten op de voedselbos-camping. Daar kun je de regeneratie van dichtbij meemaken. Daarnaast kun je ook in de oude theekoepel (uit 1890) verblijven, die is omgebouwd tot luxe tweepersoons appartement.

Lenteland t Gagel
Lenteland

6. Boerderij ‘t Sierveld in Mechelen (Limburg)

Yves en Iris, de jonge boeren van regeneratieve boerderij ’t Sierveld, hebben elkaar gevonden in hun ontzag voor de natuur en het besef dat we verbonden zijn met alles om ons heen. Ze willen op hun eigen manier verantwoordelijkheid nemen om iets terug te kunnen doen voor de omgeving, de natuur en de mensen om ons heen.

Naast boeren kunnen ze ook fantastisch koken. Ze doen catering opdrachten en organiseren velddiners. Je kunt er heerlijk dineren tussen de bloemen en vogels en meegenieten van bijzondere gerechten van het land, met ondergaande zon en het uitzicht op het Geuldal.

Ze serveren een viergangendiner met ingrediënten vers van het land. Geteeld met passie, bereid met liefde. Overigens zijn er ook maandelijks rondleidingen, met koffie, thee, gebak en home-made limonade uit de tuin.

 • Wanneer? 21 juni, 26 juli, 23 augustus en 13 september
 • Tijd? aankomsttijd tussen 17:30 en 19:30
 • Meer info? Je kunt je hier aanmelden
velddiner
Pexels

7. Boerderij De Lange Weide in Dwingeloo (Drenthe)

Ontdek de rust en schoonheid van Drenthe op De Lange Weide, gelegen nabij Nationaal Park Dwingelderveld. Op deze biologische boerderij worden koeien grootgebracht. Er heerst een ontspannen sfeer: ‘niets moet, alles mag’.

Bestel vers brood, een pannenkoeken kookkrat of kampvuurkar in het boerderijwinkeltje en geniet hiervan bij je tenthuisje. Kinderen kunnen knuffelen met konijntjes en twee keer per week mogen ze een ponyritje maken. Oh, en er staan hottubs naast de tenthuisjes (!) met uitzicht op de grazende koeien.

 • Wanneer? het hele seizoen
 • Meer info? overnachtingen boek je hier
boerenbed lange weide
De Lange Weide

Dompel je onder in het boerenleven tijdens de Boerderijdagen 2024

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️