Leonie Collombon
Leonie Collombon Psyche 30 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

7 signalen die erop wijzen dat je verslaafd bent aan je werk

Sta je (bijna) elke dag met plezier op om naar je werk te gaan? Good for you! Maar je kunt er ook in doorslaan: in gedachten constant op kantoor zijn en standaard overwerken is geen goed teken. Deze signalen wijzen erop dat je verslaafd bent aan werk.

Er woorden wel eens grapjes gemaakt over workaholic zijn, maar als je het Generatie Z – en heel veel andere mensen – vraagt, is verslaafd aan werk zijn allesbehalve grappig. Er bestaat namelijk meer in het leven dan werk: vrijheid, hobby’s, familietijd.. Maar hoe kom je erachter of jouw passie voor je werk doorslaat in een verslaving? De volgende signalen kunnen erop wijzen.

Verslaafd aan je werk: de signalen

  • Misschien wel het meest obvious signaal: overwerken. Wanneer je af en toe tijdens een druk project wat extra uren maakt, hoeft dat geen probleem te zijn. Maar wanneer je steevast later uitklokt dan de rest van je collega’s, kan het zomaar schadelijk zijn.
  • Dromen over werkprojecten wijst er ook op dat je verslaafd bent aan je werk. Hoewel niet elke baan even makkelijk los te laten is na werkuren, is er ‘s nachts over nadenken nooit een goed teken. Het wijst er namelijk op dat je te veel stress ervaart.
  • Lijden de relaties in je persoonlijke leven onder de werkdruk? Bijvoorbeeld omdat je nooit meer tijd hebt voor je partner of afspraken met vriendinnen constant afzegt omdat je liever gaat werken? Je snapt ‘m al: dat kan zomaar op een werkverslaving duiden.
  • Altijd hogerop willen komen lijkt in eerste instantie op een berg aan motivatie, maar wanneer je constant met deze wens bezig bent, kan het doorslaan.
  • Bevriend met collega’s? Fijn! Verder geen sociaal leven? Dan kan ook je vriendenkring wijzen op een verslaving aan werk.
  • Gebeurt er iets heftigs in je persoonlijke leven? Dan kun je die emoties op verschillende manieren verwerken. Als jouw coping mechanism uit afleiding in werk zoeken bestaat, is dat geen goed teken.

Side note: heb je last van één van bovenstaande symptomen, dan hoef je niet direct te schrikken. Wanneer meerdere punten je bekend voorkomen, is het echter sneller een reden tot zorg. Om erachter te komen of je daadwerkelijk verslaafd bent aan werk (én direct geholpen te worden), adviseren we om zo snel mogelijk contact met een arbeidspsycholoog op te nemen. Werk is belangrijk, maar niet zo belangrijk dat je (mentale) gezondheid eronder lijdt.

Tijdschaarste ervaren we allemaal, thuiswerken zorgt voor meer tijd in jouw dag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️