Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 21 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

7 lessen die je leven kunnen veranderen (volgens de 96-jarige psycholoog Edith Eger)

Wijsheid komt met de jaren. En als je die jaren dan ook nog eens als vooraanstaand psycholoog werkt, dan eindig je met een hele hoop kennis over het leven. Zo ook de 96e jarige Edith Eger, die de Holocaust overleefde en zich de tijd in het concentratiekamp nog goed kan herinneren. “Elk moment in Auschwitz was de hel op aarde, maar het was ook mijn beste leerschool.”

Lees mee om te ontdekken wat we van deze oude, wijze vrouw kunnen leren.

New York Times-bestsellers

Op haar meest donkere momenten in Auschwitz ontdekte Edith dat de meest schadelijke gevangenis in haar hoofd zat. Onderworpen aan verlies, martelingen, uithongering en de constante dreiging van de dood, ontwikkelde Edith middelen om te overleven en vrij te zijn in haar hoofd, die ze nog steeds elke dag gebruikt.

Inmiddels heeft ze al meerdere New York Times-bestsellers (waaronder De Keuze) geschreven en haar leven gewijd aan het delen van haar buitengewone verhaal en de waardevolle lessen die ze heeft geleerd. Ze wil daarmee mensen inspireren om ook los te breken van alles wat hen tegenhoudt.

Persoonlijke groei en veerkracht

Als jonge vrouw werd ze gevangen gehouden en geconfronteerd met onvoorstelbare gruwelen. Ondanks de ontberingen die ze daar heeft doorstaan, heeft ze een ongelooflijke veerkracht getoond en heeft ze zichzelf bevrijd van de mentale gevangenis waarin ze opgesloten zat.

In haar meest recente boek Het Geschenk, deelt ze veertien krachtige lessen die levens kunnen veranderen, gebaseerd op haar eigen ervaringen en haar werk als therapeut. In haar praktijk heeft ze onder andere met veteranen, militairen en slachtoffers van lichamelijke en geestelijke mishandeling gewerkt.

Onze 7 favoriete lessen van Edith Eger

Hieronder delen we onze zeven persoonlijke favorieten van Dr. Edith Eger’s lessen, die van pas kunnen komen bij iedereen die streeft naar persoonlijke groei en veerkracht.

1. Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen geluk

Edith benadrukt het belang van het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen geluk. Ondanks de ontberingen die ze in Auschwitz heeft doorstaan, erkent ze dat ze uiteindelijk zelf de kracht had om haar gedachten en perspectief te veranderen.

Ze herinnert ons eraan dat we, zelfs in de moeilijkste omstandigheden, nog steeds de keuze hebben om onze reacties te bepalen. Door verantwoordelijkheid te nemen voor ons eigen geluk, kunnen we de regie over ons leven terugnemen en actief streven naar welzijn en vervulling.

2. De kracht van vergeving

Een van de meest transformerende lessen die Dr. Eger heeft geleerd is: de kracht van vergeving. Ze realiseerde zich dat wrok en haat haar alleen maar gevangen hielden in het verleden. Door anderen en zichzelf te vergeven, kon ze loslaten en verder gaan met haar leven.

Vergeving bevrijdt niet alleen de ander, maar ook onszelf. Het stelt ons in staat om vrede te vinden en onze energie te richten op constructieve en positieve doelen.

3. Het cultiveren van veerkracht

Edith Eger benadrukt het belang van veerkracht bij het overwinnen van tegenslagen. Ze gelooft dat veerkracht een vaardigheid is die kan worden ontwikkeld door middel van zelfcompassie, acceptatie van verandering en het vermogen om veerkrachtig om te gaan met stressvolle situaties.

Het vermogen om terug te veren na moeilijkheden is essentieel voor persoonlijke groei en welzijn. Door veerkracht te cultiveren, kunnen we ons aanpassen aan uitdagingen en sterker uit de strijd tevoorschijn komen.

4. Het omarmen van verandering

Verandering is onvermijdelijk in het leven en Edith moedigt ons aan om verandering te omarmen in plaats van ertegen te vechten. Ze herinnert ons eraan dat zelfs de meest pijnlijke ervaringen uiteindelijk kunnen leiden tot groei en transformatie.

Door open te staan voor verandering kunnen we ons aanpassen en evolueren naar een betere versie van onszelf. Het accepteren van verandering stelt ons in staat om flexibel te blijven en nieuwe mogelijkheden te omarmen die zich voordoen.

5. Leven in het nu

Dr. Eger leert ons het belang van mindfulness en het leven in het moment. Ze wijst erop dat het verleden niet kan worden veranderd en de toekomst onzeker is, maar we hebben altijd het heden om in te leven.

Door ons bewust te zijn van het moment en dankbaar te zijn voor wat we hebben, kunnen we vrede en voldoening vinden in ons dagelijks leven. Het cultiveren van mindfulness helpt ons om stress te verminderen en meer aanwezig te zijn in ons leven, wat leidt tot een dieper gevoel van welzijn en geluk.

6. Wees geen slachtoffer

Edith Eger moedigt ons aan om niet te blijven hangen in de rol van slachtoffer. Hoewel we misschien geconfronteerd worden met uitdagingen en tegenslagen, hebben we altijd de keuze om onze omstandigheden te overstijgen en ons leven in eigen handen te nemen.

Door onze mindset te veranderen van ‘slachtoffer’ naar ‘survivor’, kunnen we onze kracht en veerkracht herontdekken en een actieve rol spelen in het vormgeven van ons eigen lot.

7. Houd onvoorwaardelijk van jezelf

Tot slot benadrukt Edith het belang van onvoorwaardelijke zelfliefde. Ze moedigt ons aan om onszelf te accepteren, inclusief onze gebreken en tekortkomingen. Jij bent namelijk de énige die je voor je hele leven bij je hebt. Aan alle andere relaties komt een eind.

Door jezelf lief te hebben en vriendelijkheid en mededogen naar jezelf te tonen, kunnen je een diep gevoel van innerlijke rust en voldoening ervaren. Onvoorwaardelijke zelfliefde vormt de basis voor gezonde relaties en een vervuld leven.

7 mooie lessen die we kunnen leren van de natuur

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️