Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Betere wereld 22 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Deze Amsterdammers maken heerlijke producten van onkruid

Het gaat niet goed met de Nederlandse biodiversiteit. Om die reden besloten de Amsterdamse mannen Daan van Diepen en Matthijs Westerwoudt een bedrijf op te richten waarmee je als consument actief bijdraagt aan het herstel van de Nederlandse natuur. Vanuit Wilder Land creëren ze allerlei heerlijke producten van onkruid, zoals thee, botanische siropen en wilde meergranen pasta’s, waar jij van kunt genieten, waar boeren van kunnen bestaan en waar zoveel mogelijk diersoorten op afkomen.

Inmiddels is het team uitgebreid naar zes mensen en maken ze ook bijzondere, (on)kruidige bieren, kombucha’s, sprankelende ijsthee’s en granola.

Hoe meer soorten, hoe beter

Biodiversiteit is ons scorebord om te zien hoe goed de aarde het doet. Hoe meer soorten, hoe beter. Een hoge score betekent: gezonder en lekkerder eten op tafel, mooier uitzicht als je de hond uitlaat, schonere lucht tijdens het hardlopen, meer insecten op je autoruit tijdens een zomerse avond en minder natte voeten na een wolkbreuk. Win-win-win-win. 

Helaas bungelt Nederland ergens onderaan de scorelijst. En dat moet veranderen. Om daadwerkelijk een positief verschil te maken, werkt Wilder Land samen met boeren om inheemse en lokale gewassen aan te planten, waar ze vervolgens een scala aan heerlijke producten van maken.

Gezondere weilanden en akkers

Wilder Land gelooft dat we toe moeten naar een economisch model op basis van natuurherstel. Want als economische en ecologische vooruitgang hand in hand gaan, plukt iederéén er de vruchten van.

Doordat ze inheemse kruiden en (on)kruiden inzaaien, krijgen we steeds meer gezonde weilanden en akkers. De bloemen van deze kruiden trekken zo weer insecten aan die hard nodig zijn voor het bestuiven van gewassen. En deze natuurlijke bestuivers hebben we hard nodig voor onze voedselvoorziening. Kortom: biodiversiteit is van levensbelang voor ons allemaal.

Biodivers biertje

Het nieuwste pronkstuk in het assortiment van Wilder Land is een samenwerking met de online supermarkt Crisp. In het kader van de Internationale Dag van de Biodiversiteit op 22 mei lanceren ze een kruidig, alcoholarm en biodivers biertje: Crisp Wilder Blond.

De kruiden in dit blonde, 0,3 procent biertje worden geteeld op de bloemen- en (on)kruidenstroken die door heel het land verspreid liggen. Hier vinden honderden soorten vlinders, bijen en andere bestuivers een thuis, waardoor de biodiversiteit in ons land een welkome boost krijgt.

Herstel van de biodiversteit

De lancering van Wilder Blond komt op een cruciaal moment. Recent onderzoek van Universiteit Leiden, Naturalis en het Instituut voor Ecologie heeft aangetoond dat veel wilde planten uit onze natuur verdwijnen door een tekort aan insecten.

Het is een alarmerende trend die de balans van ons ecosysteem bedreigt. Met Wilder Blond draag je dus indirect bij aan het herstel van deze balans en aan meer biodiversiteit in ons land.

Maak impact met onkruid

Crisp support de mannen van Wilder Land graag omdat ze zich inzetten voor een duurzame toekomst, waarin mens en natuur hand in hand gaan. Samen laten ze zien dat het mogelijk is om te genieten van heerlijke producten, terwijl je tegelijkertijd een positieve impact hebt op de wereld om ons heen.

Dus de volgende keer dat je geniet van een verfrissend glas botanische siroop of een slok neemt van je Wilder Blond biertje, weet dan dat je niet alleen je smaakpapillen verwent, maar ook een verschil maakt voor de biodiversiteit van ons land.

5 groene cadeaus voor meer biodiversiteit en een mooiere wereld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️