Sophie Golbach
Sophie Golbach Welzijn 13 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Goed nieuws: we hoeven helemaal geen 10.000 stappen per dag te zetten

Hoeveel stappen moet jij per dag zetten? Waarschijnlijk beantwoord je die vraag met: 10.000. Misschien heb je zelfs wel een stappenteller om je te helpen met het bijhouden van het aantal stappen. Wat blijkt: het zetten van 10.000 stappen per dag is helemaal niet nodig. Eigenlijk is het maar een mythe.

Vond jij 10.000 stappen per dag al wat veel? Dan komt dit nieuws goed uit.

Een zittend bestaan

Tegenwoordig zitten we meer dan ooit en vooral ook te lang aan één stuk door. Langdurig zitten, zoals je bijvoorbeeld doet op je werk, heeft een negatief effect op je gezondheid.

De vraag naar zuurstof en brandstof in de inactieve spieren is tijdens het zitten zeer laag. Je zet je hart en longen minder in. Zo verhoogt het zitten voor langere periodes het risico op diabetes en hart- en vaatziekten. Lopen is een medicijn tegen ons zittend bestaan.

Waarom je elke dag een rondje door het park zou moeten lopen

10.000 stappen

Oké, lopen is dus gezond. Maar moet het dan echt 10.000 stappen per dag zijn? En waar komt dat idee eigenlijk vandaan?

Het is moeilijk om per dag 10.000 stappen te halen. Als je het weleens geprobeerd hebt, weet je dat misschien wel. 10.000 stappen is vergelijkbaar met 7,5 kilometer. Dat is veel voor een dag en zeker meer dan nodig is om het risico dat je ziek wordt te verlagen.

Japanse uitvinding

Het idee dat mensen 10.000 stappen per dag zouden moeten zetten, komt volgens de Engelse arts Michael Mosley uit Japan. Daar werd in de jaren 60, in de aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio toe, de eerste stappenteller ontwikkeld: de Manpo-Kei.

Waarom je vaker na het eten wilt wandelen (juist als je hartstikke vol zit)

De Manpo-Kei werd ontwikkeld door Yoshiro Hatano, een jonge wetenschapper aan Kyushu University of Health and Welfare.

Hij wilde dat Japanners slank zouden blijven en was bang dat ze de leefstijl van Amerikanen zouden overnemen. Japanners zetten toen gemiddeld 4.000 stappen per dag. Met 6.000 stappen meer zouden ze 500 extra kilocalorieën verbranden. En daardoor dus slank blijven.

Te veel lopen?

Onderzoek uit 2020 wijst uit dat 8.000 stappen voor 4.840 mensen van 40 jaar en ouder, genoeg was om hun risico om vroegtijdig te overlijden met 49% te verlagen.

Belangrijk daarbij is dat zij het meeste baat hadden bij 4.000 tot 8.000 stappen. Bij meer stappen nam het gezondheidsvoordeel weer af. Dit suggereert dat er een limiet is aan het voordeel dat je haalt uit wandelen.

Hardlopen vs. wandelen: wat is nu eigenlijk beter voor je?

Mythe?

Een totale mythe is het idee van 10.000 stappen niet. Lopen is zeker goed voor je gezondheid. Je bent echter niet de enige die 10.000 stappen niet elke dag voor elkaar krijgt.

Je vraagt je dan misschien af hoeveel je wel moet lopen. Drie keer per dag tien minuten in een stevig tempo doorlopen, kan wonderen doen! Zo beweeg je intensief, waardoor je hart sneller gaat kloppen en je de doorbloeding op gang brengt. Je aderen, hart en longen blijven beter in conditie.

Drie keer tien minuten per dag is een stuk makkelijker dan 10.000 stappen per dag moeten halen. Je kan het verdelen over de ochtend, middag en avond!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️