Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Welzijn 26 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Overweeg jij een zoutlamp? Dit zijn de voor- en nadelen

De himalaya zoutlamp staat in menig huis te shinen. Zoutlampen zijn grote brokken roze himalaya zout waarin een lampje of kaars wordt geplaatst. Deze met de hand gemaakte objecten koop je echter niet alleen omdat ze zo sfeervol zijn. Want er wordt veel gedeeld over de gezondheidsvoordelen van een zoutlamp. Zo zouden de zoutkristallen in de warme lamp negatieve ionen produceren die op hun beurt schadelijke ionen uit de lucht zuiveren.

Dat klinkt mooi toch? Wij zijn wel nieuwsgierig naar de voor- en nadelen van de himalaya zoutlamp en zetten ze voor je op een rij.

Zoutlamp als natuurlijke luchtreiniger

De zoutlamp dient dus als een natuurlijke luchtreiniger. Dit komt omdat negatieve ionen, die ontstaan door natuurverschijnselen, de lucht zuiveren van positieve ionen die ontstaan door elektronische apparatuur en roken. Een himalaya zoutlamp is een natuurlijk product dat negatieve ionen verspreidt en zo de lucht zuivert.

Vermindering van stress

Het is niet bewezen dat een brok zout uit het Himalayagebergte stress vermindert, toch zweren gebruikers bij de sfeerverhogende effecten van het zachtroze licht. Zo deelt men dat de combinatie van zacht licht, en de verhoging van feel-good ionen in de lucht, ervoor zorgen dat je je op een natuurlijke manier beter gaat voelen.

Beter slapen

Wel. Dit is niet zo moeilijk om te geloven. Wanneer je eenmaal een himalaya zoutlamp hebt aangeschaft, weet je dat het erg fijn licht is om bij weg te dommelen. De lamp is stukken minder fel dan een leeslampje bijvoorbeeld. Zelf had ik veel baat bij de zoutlamp in mijn kraamtijd gedurende de nachtvoedingen. Door het warme, zachte licht, voel je je veiliger en ben je niet meteen klaarwakker.

Tips voor als je een himalya zoutlamp koopt

1. Wees er zeker van dat je een lamp van Roze Himalaya zout koopt

Er zijn veel neplampen. Deze doen natuurlijk he-le-maal niks. Zorg ervoor dat je er een aanschaft die ook écht van puur Himalaya zout is.

2. Kies een lamp die bij je past

Er zijn verschillende soorten en maten. Je kunt een organische, natuurlijke vorm kiezen of juist een geometrische vorm zoals een pyramide. Je hebt modellen met een waxinelichtje die geen stroom nodig hebben of lampen met led licht.

3. Plaats de lamp op een goede plek

Je kunt de lamp het beste plaatsen op een plek waar je veel tijd doorbrengt, denk aan de slaapkamer. Ook de woonkamer is geschikt omdat je daar voor het slapengaan de meeste tijd doorbrengt. Ik maakte ooit de fout om mijn zoutlamp in de badkamer te plaatsen, hierdoor ging de zoutlamp zweten en dan komen we meteen bij het volgende punt…

4. Kies de juiste oppervlakte

Het kan zijn dat je zoutkringen krijgt omdat de lamp kan zweten. Daarom is het verstandig om een onderzetter te gebruiken of de lamp ergens neer te zetten waar het geen kwaad kan! Niet op je marmeren wastafel om maar wat te noemen…

5. Gebruik hem regelmatig om effect te merken

Hoe vaker je je zoutlamp laat branden, hoe groter het effect zal zijn. Wanneer je slaapt, is het verstandig om de lamp uit te zetten. Dit geldt natuurlijk al helemaal voor een kaars! Het voordeel van een lamp is dat je deze ook kunt laten branden als je niet in de buurt bent, bij een kaars is dit niet het geval. Zoutlampen gebruiken gelukkig niet veel elektriciteit.

6. Het formaat doet er ook toe

De lampen zijn beschikbaar in verschillende maten. In een kleine ruimte is een kleine lamp voldoende. Een grote kamer vraagt om een grotere lamp. Mocht je een groot exemplaar niet mooi vinden? Dan kun je er voor kiezen om de kleine lamp naast de bank of stoel te plaatsen waar je het meeste zit.

7. Houd huisdieren op afstand

Voor een kat of hond kan het verleidelijk zijn om aan een zoutlamp te likken, toch is het beter van niet! Bij overmatige zoutinname kan het huisdier serieuze klachten krijgen.

zoutlamp
Koop hier de luxe dimbare himalaya zoutlamp
zoutlamp nachtlampje
Koop hier het himalaya zout nachtlampje

zoutlamp

Koop hier een unieke maanvormige zoutlamp 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️