Onderzoekers: nóg meer redenen om te stoppen met de zomertijd
Ondanks dat de meesten van ons natuurlijk allang blij zijn dat de zomer eindelijk is begonnen, is het belangrijk voor onze eigen gezondheid om ons af te vragen of we moeten doorgaan met het hanteren van de zomertijd in Nederland. Hoewel er altijd een team vóór en tegen zal zijn, komen wetenschappers nu met nog meer redenen om te stoppen met de zomertijd. Hoe zit dat?
Zoals je weet, verzetten we in Nederland twee keer per jaar de klok. Ieder jaar gaat op de laatste zondag van maart de klok een uur vooruit voor de zomertijd en op de laatste zondag van oktober gaat hij weer een uur terug naar de wintertijd. Waarom we dat doen?
De verandering van de klok werd tijdens de Eerste Wereldoorlog ingevoerd om te besparen op kolen en kaarsen. En tegenwoordig plukken we er de vruchten van omdat we langer kunnen genieten van het daglicht waardoor we na ons werk of na de supermarkt-ronde niet in het donker naar huis hoeven. Alleen, wegen die voordelen nog wel op tegen de nadelen? Die discussie wordt ieder jaar weer gevoerd.
Waar komt de zomertijd vandaan?
We leven dan wel met de zomer- en wintertijd, maar eigenlijk bestaat zoiets niet. De wintertijd is de echte tijd, en de zomertijd werd dus later ingevoerd om te kunnen besparen op energie. Fast forward naar 2024 en met de opkomst van energie-zuinigere technologieën zoals ledverlichting, is het nut van de zomertijd steeds meer ter discussie komen te staan.
Gevolg van de zomertijd: ongezonde gewoontes
Dat is alleen niet de enige reden om te willen stoppen met de zomertijd. Uit dit recente onderzoek blijkt namelijk dat de invoering van de zomertijd tot verschillende, negatieve reacties leidt bij mensen. Zo bestudeerden de onderzoekers de data van social medium X, voorheen Twitter, en kwamen tot de ontdekking dat het aantal negatieve tweets over de verstorende effecten van de tijdsverandering ongeveer twaalf uur na de invoering van de zomertijd aanzienlijk toenam. Met andere woorden: de meerderheid van de mensen op X lijkt dus niet bepaald enthousiast te zijn over het verzetten van de klok.
Dezelfde studie onderzocht de verandering in het gedrag van mensen rond de invoering van de zomertijd, zoals de snackconsumptie en bezoekjes aan de sportschool. Wat bleek? Mensen die meer ongezonde snacks aten en minder naar de sportschool gingen, deden dat vooral in de avond en op bewolkte dagen. Waarschijnlijk door vermoeidheid veroorzaakt door het uurtje minder slaap, omdat het onze zelfbeheersing vermindert en dat leidt weer tot ongezondere eetgewoonten. Niet best dus…
Vermoeidheid en gezondheid
Opvallend genoeg heeft de overgang van zomertijd naar wintertijd geen invloed op de consumptie van ongezonde snacks. Dat laat maar weer zien hoe vermoeidheid door de zomertijdovergang onze zelfbeheersing vermindert. De onderzoekers zien het dan ook als een obstakel voor het vormen voor een gezonde levensstijl…
Uit eerdere onderzoeken bleek al dat er ná de week van de invoering van de zomertijd een verhoogd risico was op hart- en vaatziekten met 24 procent, er meer verwondingen waren, een 8 procent hoger risico op een beroerte en een 11 procent toename van depressies.
Slaapwetenschappers pleiten ook voor de wintertijd, omdat de winter nu eenmaal beter aansluit bij de biologische ritmes van mensen. Daarentegen zijn veel winkeliers juist weer voorstander van een permanente zomertijd vanwege de langere avonden, die natuurlijk voordelig zijn voor hun omzet.
Dus, wat doen we?
De onderzoekers van deze studie adviseren in elk geval om tijdens de overgang naar zomertijd manieren te vinden om jouw zelfbeheersing te verbeteren. Hoe je dat doet? Koop rond de verandering naar de zomertijd geen ongezonde snacks en plan je sportschema alvast in om het voor jezelf makkelijker te maken om tóch te blijven sporten. Simpel, maar effectief!