De Nieuwe Yogaschool
De Nieuwe Yogaschool Psyche 12 apr 2024
Leestijd: 5 minuten

Zo omarm je de yin & yang van het leven om in balans te komen

Je zit lekkerder in je vel als je in balans bent. Maar hoe vind je die? Om daar antwoord op te geven kunnen we leren van de wijsheid van de natuur. In dit artikel lees je over het evenwicht tussen yin en yang en hoe je beide balanceert om zelf in evenwicht te zijn. Met yoga bijvoorbeeld.

Moderne ritmes

Ons dagelijkse ritme verschilt nogal van dat van onze voorouders in onze westerse maatschappij. We leven in steden, hebben overvolle agenda’s en brengen heel wat uren door achter een scherm. Dat alles maakt dat we minder verbonden zijn met de natuur, de seizoenen en natuurlijke ritmes.

Net als in de natuur hebben we echter momenten van rust nodig om op te laden. Om balans te vinden kunnen we daarom leren van de wijsheid van de natuur.

Yin & Yang: de wijsheid van de natuur

Het Taoïsme, gebaseerd op de wijsheid van de natuur, leert ons over de balans tussen yin en yang: twee energieën die vloeiend in elkaar overlopen en elkaar in evenwicht houden.

Afhankelijk van de context kunnen we iets als meer ‘yin’ of meer ‘yang’ zien. Dit onderscheid is niet zwart wit.

Yin kun je onder andere karakteriseren als verstilling, het vrouwelijke, intuïtie, de gevoelswereld, de maan, de nacht, het donker, koelte, ontvangen, overgave en naar binnen keren.

Yang is juist dynamisch en vinden we in beweging, geven, het mannelijke, de linkerhersenhelft, het rationele, de zon, de dag, het licht, warmte, actie en naar buiten gericht zijn.

Als yin en yang in harmonie zijn, zijn we in een staat van evenwicht en is er harmonie. Als de één de ander echter domineert, dan is er sprake van onbalans.

Teveel yin in ons leven kan bijvoorbeeld voelen als lamlendigheid, depressie en gebrek aan motivatie, terwijl een teveel aan yang energie juist kan leiden tot rusteloosheid en je gestresst voelen. Het is dus zaak om yin en yang in ons leven steeds te balanceren.

Zo vind je balans tussen yin en yang met yoga

Als je erop gaat letten vind je de dans tussen yin en yang overal terug. In de ritmes van de natuur, maar ook in je eten en je persoonlijkheid.

Om de balans te bewaren is het dus belangrijk om balans te vinden in al die aspecten van je leven. Maar hoe doe je dat?

Met yoga bijvoorbeeld!

Yoga is net als het Taoïsme gebaseerd op de wijsheid van de natuur. De ene vorm van yoga is meer yang dan de andere en omgekeerd:

 • Yin vormen van yoga: rustige vormen van yoga zoals yin yoga, restorative yoga, yoga nidra en gentle yoga.
 • Yang vormen van yoga: dynamische vormen van yoga zoals vinyasa yoga, ashtanga yoga, power yoga en core flow.

Door verschillende vormen van yoga te beoefenen ontstaat er van nature meer evenwicht in je leven. Maar je kunt ook bewust voor een bepaalde vorm kiezen om balans te vinden. De kennis van yin en yang kun je dus op verschillende manieren gebruiken om de balans in je leven te herstellen.

Drie manieren om je innerlijke balans te herstellen met yoga

Zo gebruik je de kennis van yin en yang om je leven te balanceren:

 1. Balanceer je persoonlijkheid of gemoedstoestandBen je van nature wat meer extrovert aangelegd of loopt je agenda over? Dan is er veel yang in je leven. Je kunt dan veel baat hebben bij een yogapractice die meer yin is. Dat helpt je om de rust te bewaren en in contact te komen met je gevoel.Merk je dat je moeite hebt om in actie te komen of hang je hele dagen het liefst op de bank? Dan is er al veel yinenergie en is yang yoga misschien precies wat je nodig hebt om weer in beweging te komen.
 1. Flow met het natuurlijke ritme van de dag
  Soms betekent het bewaren van de balans juist dat je meebeweegt met het ritme van de natuur. Voor een gezond slaapritme bijvoorbeeld.

  Kies overdag (yang) daarom voor meer actieve vormen van yoga, zoals vinyasa yoga of ashtanga yoga om gefocust te blijven. En kies ‘s avonds (yin) voor een meer ontspannende vorm van yoga, zoals yin yoga of restorative yoga, om de dag van je af te laten glijden en lekker te kunnen slapen.

 2. Vind balans tijdens de seizoenen
  De zomer is een uitbundige tijd met veel yang energie, terwijl de winter juist een tijd is met veel yin energie. Dat betekent dat het belangrijk is om in de winter te vertragen.

  Om echter niet helemaal stil te komen staan, is dan wel belangrijk om in de winter wat yang aan je leven toe te voegen. Met een pittige verwarmende yogapractice bijvoorbeeld. Omgekeerd kan het in de zomer fijn zijn om wat te verkoelen met yin of gentle flow, om niet oververhit te raken.

Vind je natuurlijke balans

Je leven balanceren kan op talloze manieren. Dat is een voortdurende zoektocht, maar met de principes van yin en yang in je achterhoofd wordt het wel een stuk simpeler.

Balanceer actie met rust; balanceer sociale evenementen met tijd voor jezelf; drink een kop warme thee als je het koud hebt, enzovoorts. Het is geen rocketscience.

Door je opnieuw te verbinden met de wijsheid van de natuur, kun je steeds beter aanvoelen wat er op een bepaald moment nodig is voor een leven in balans.

Dit is een gastartikel van De Nieuwe Yogaschool. Bij De Nieuwe Yogaschool vind je wekelijks online en in de studio meer dan 50 yoga-, adem- en meditatielessen. Dieper duiken in yoga en bewustwording? Bij De Nieuwe Yogaschool volg je verschillende workshops en opleidingen: van yoga tot ademwerk en systemisch coachen, ceremonies, concerten en meer. www.denieuweyogaschool.nl

Geen salarisverhoging? Deze voorwaarden zijn ook wat waard

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️